Vafler – våre beste tips og oppskrifter

Den 25. mars feirer vi vaffeldagen, men vafler spiser vi jo gjerne året rundt. I stedet for å kjøpe ferdig vaffelmiks kan du raskt lage vafler med ingredienser du har hjemme. Vil du variere litt, kan du prøve ut noen av våre favorittvafler nedenfor. Vi har oppskriftene, produktene og eksperttipsene!



Vaffelrøre – grunnoppskrift

OPPSKRIFT PÅ 8 VAFLER

INGREDIENSER

  • 100 g smør
  • 3,5 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 egg
  • 4 dl melk

SLIK GJØR DU:

  1. Smelt smøret og la det avkjøle.
  2. Bland hvetemel og bakepulver i en bolle.
  3. Tilsett egg og melk. Visp til du får en jevn røre. Tilsett smøret.
  4. Varm opp vaffeljernet. Pensle vaffeljernet med litt smør før du steker den første vaffelen.
  5. Stek vaflene og server med syltetøy og krem.

Når du har stekt vaflene, må vaffeljernet rengjøres. Her finner du vår rengjøringsveiledning for vaffeljern.

Vafler – oppskrift

Prøv ut våre populære vaffeloppskrifter – alt fra små vaffelkaker til store og tykke vafler. Vi har noe for enhver smak, enten du trenger en laktosefri, glutenfri eller eggfri utgave. Feire vaffeldagen med vafler som passer for hele familien.


Kjendiskokkens tips for bedre vafler 

Vaffeljernet brukes ofte hjemme hos den svenske kjendiskokken Niklas Ekstedt. Her er hans beste triks.

Krem

– Jeg pleier å vende i litt krem rett før stekingen for å gjøre røren luftigere, sier Niklas.

Klarnet smør

– Jeg pensler jernet med klarnet smør, da tåler det høyere temperatur uten at vaflene blir brent. Det kalles også klaret smør eller ghee.

Surdeig

– Det er godt med litt surdeigsbase i røren, det gir også luftigere vafler.


Lite er bedre enn saftige og gylne vafler. Vi har fått vinneroppskriften fra Baker- og Konditorlandslaget.

Baker- og konditorlandslagets vaffelfavoritt

Vafler er alltid en sikker vinner, men det skader ikke å variere. Her er oppskriften på sprø og deilige belgiske vafler.

Slik lager du belgiske vafler


Sprø vafler – hvordan holder man vaflene sprø?

For å holde vaflene sprø er det viktig at de serveres rett fra vaffeljernet mens de fremdeles er varme. Jo lengre tid vaflene står fremme etter at de er stekt, desto mykere blir de.

Hvis du vil forberede vafler i forveien, kan du gjøre dette:

  1. Stek vaflene som vanlig til de er gyllenbrune og sprø.
  2. Avkjøl vaflene på en rist i stedet for å legge dem oppå hverandre. Hvis vaflene stables på hverandre lagvis, kan dampen de avgir, gjøre dem mykere og mindre sprø.
  3. Når vaflene er helt avkjølt, kan de legges i en pose eller i en boks med lokk. Oppbevar dem ved romtemperatur (kortvarig oppbevaring – opptil 1–2 dager) eller i frysen (lengre oppbevaring – opptil 2–3 måneder).
  4. Når du vil spise vaflene, kan du varme dem i en brødrister eller ovn til de blir varme og sprø igjen.

Når vaflene varmes opp igjen, bidrar det til å reaktivere stivelsen i røren, slik at den sprø konsistensen kommer tilbake!

Vanlige spørsmål om vafler

NÅR ER VAFFELDAGEN?

Vaffeldagen er den 25. mars. 

HVILKET LAND KOMMER VAFLENE FRA?

Vafler stammer fra Europa, og det er kjent at forskjellige varianter av vafler har funnes i forskjellige europeiske land lenge. Den moderne vaffelen slik vi kjenner den i dag, stammer fra Belgia, der man har spist vafler siden middelalderen. Belgiske vafler er kjent for sin tykke og myke konsistens og serveres ofte med krem og bær eller sjokolade. Det finnes også andre varianter av vafler fra andre europeiske land, bl.a. de tynne og sprø vaflene som ofte serveres i Skandinavia.

HVORDAN LAGER MAN VAFLER?

Det finnes en rekke forskjellige vaffeloppskrifter. Vil du lage klassiske vafler, følger du grunnoppskriften, men det kan også være morsomt å prøve ut andre, mer moderne varianter, eller hvorfor ikke prøve en næringsrik oppskrift? Du kan også variere med forskjellige toppinger alt etter hva du liker, og om du vil ha søte vafler eller matvafler.

HVA GJØR VAFLENE SPRØ?

Det er den store mengden stivelse i røren som gjør vaflene sprø. Når vaffelrøren stekes i et vaffeljern, blir vaffeloverflaten utsatt for høy varme som gjør at stivelsen i røren gelatiniseres og danner en tynn og sprø overflate. Det er dette som gir vaflene den deilige sprø konsistensen.

For å få ekstra sprø vafler kan du også tilsette en liten mengde sukker eller sirup i røren. Dette bidrar til å karamellisere overflaten og gjøre vaflene enda mer sprø. Et vaffeljern av høy kvalitet med non-stick-belegg kan også bidra til å gjøre vaflene ekstra sprø.

KAN MAN SPISE VAFLER TIL MIDDAG?

Absolutt! Vafler kan spises som en del av et hvilket som helst måltid i løpet av dagen. I noen kulturer er vafler en vanlig rett til frokost eller brunsj, mens andre foretrekker å ha dem som dessert. Men det er ingenting som hindrer deg i å spise vafler til middag hvis du ønsker det.

Det er mange måter å gjøre vafler til et mer mettende måltid på. Du kan tilsette forskjellige ingredienser i røren og/eller servere dem med mettende tilbehør. Her er noen forslag til hva du kan gjøre:

  • Tilsett hakkede grønnsaker og ost i røren for å lage vafler som metter godt.
  • Topp vaflene med salat og server med grillet eller stekt kylling, det gir et lettere middagsmåltid.
  • Topp vaflene med kremete soppsaus eller røkt laks og rømme, det gir en mer elegant middagsrett.
  • Server vaflene med stekt kylling eller bacon og lønnesirup, det gir en sursøt rett.

Ikke vær redd for å eksperimentere med forskjellige smaker og kombinasjoner for å finne din neste favorittmiddag med vafler!


Hvordan bruker man et vaffeljern?

  1. Varm opp vaffeljernet ved å slå det på og la det bli varmt. Mange moderne vaffeljern har en innebygd termostat som regulerer temperaturen automatisk.
  2. Lag vaffelrøren etter oppskriften. Rør sammen røren til den er jevn og uten klumper.
  3. Når vaffeljernet er varmt, pensler eller sprayer du det med matolje eller smeltet smør for å unngå av vaflene blir sittende fast i jernet.
  4. Hell røren i vaffeljernet. Sett på lokket og stek vaflene i ca. 3–5 minutter eller til de er gyllenbrune og sprø.
  5. Åpne vaffeljernet og løft vaflene forsiktig ut. Avkjøl dem på en rist eller tallerken.
  6. Gjenta trinn 3–5 til det ikke er mer røre igjen.
  7. Server vaflene varme med favorittilbehøret ditt, f.eks. krem, bær, sirup eller syltetøy.

Det er viktig å ikke ha for mye røre i vaffeljernet, det kan føre til at vaflene setter seg fast. Du risikerer også at vaflene ikke blir jevnt stekt. Det er også viktig å rengjøre vaffeljernet nøye etter bruk for å unngå at røren blir sittende fast i platene, og for å forlenge jernets levetid.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris