
Hvordan virker en høyttaler?
Hva må egentlig til for at elektriske signaler skal omdannes til vakker musikk?
For 140 år siden patenterte Alexander Graham-Bell telefonen, og startet arbeidet med den elektromagnetiske høyttaleren.
Nå som da handler det i hovedsak om bevegelse og elektriske signaler, med magneten som selve nøkkelen. Allerede i 1924 kom nemlig den elektrodynamiske høyttaleren, og det er denne du i all hovedsak benytter den dag i dag.
Hva består en høyttaler av?
Høyttaleren, eller elementet som det kalles på fagspråket, består av en rekke forskjellige komponenter. Elementets størrelse og bruksområde varierer, og her tar vi for oss det mest kjente designet. Altså den runde standardvarianten du finner i alt fra små, trådløse høyttalere til gigantiske konserthøyttalere.
Les også: Bedre TV-lyd med lydplanke
Elementet er bygget opp av følgende:
- Kurvrammer i materialer som varierer fra magnesium til plast
- Keramisk magnet
- Polstykke og topplate i stål
- Membran i både papp og neopren
- Kobbertråder
- Lim, skruer og mer til
Slik fungerer den
Kort oppsummert får vekselstrøm høyttalerens membran til å vibrere, og disse vibrasjonene skaper lydbølger. Vi må imidlertid vite hvordan et høyttalerelement er bygd for å kunne forstå hele prosessen.
Du kjenner sikkert til de to ledningene du skrur fast på baksiden av høyttalerkassa. Disse to er igjen koblet til et delefilter. Oppgaven til delefilteret er å dele opp lyden til diskant og bass. Dette er for å sørge for at diskanthøyttaleren din ikke spiller av bass, og omvendt.
Les også: Hvordan virker en vaskemaskin?


Når lyden er delt, går signalene videre til selve elementet. Der er ledningene koblet til en kobberspole. Spolen er festet til en membran, som er den sorte, ofte gummiaktige overflaten du ser når du kikker rett på en høyttaler. Magneten omslutter spolen, og det er samspillet dem imellom som er grunnlaget for lyd. Når de elektriske signalene sendes rundt kobberspolen, vil magneten få den til å bevege seg opp og ned.
Les også: Slik fungerer stekeovnen din
Lyd er bevegelse
Denne bevegelsen er felles for alle elektrodynamiske høyttalere, og det er den som flytter luften og får membranen til å vibrere. Dette resulterer i lydbølger som er hørbare for deg og meg.