Loading...

Hva er egentlig Valentinsdagen?

Dagen satt av til å hedre våre bedre halvdeler har røtter som strekker seg langt bakover i historiebøkene.

 

Dagen kalles også Alle hjerters dag på norsk, men de fleste kjenner den som Valentinsdagen eller Valentine’s Day. Hvor kommer den fra? Hvis du svarer USA tar du teknisk sett feil, selv om dagen slik vi kjenner den nå er kraftig påvirket av den kommersialiserte feiringen av 14. februar på den andre siden av Atlanteren. 

Les også: 3 fristende oppskrifter til Valentine's

 

Valentine’s Day har flere opphav

Opprinnelig har Valentine’s Day røtter fra feiringen av den romerske gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap. Feiringen fant sted under Lupercalia-festivalen, som startet den 15. februar. I gammel kristen tro er derimot dagen knyttet til feiringen av én eller flere helgener ved navn Valentin eller Valentinus.

I tillegg har det oppstått flere legender om martyrer ved navn Valentin opp gjennom historien. Blant annet har vi en biskop fra regjeringstiden til keiser Claudius II Gothicus, ca. 270 e.Kr. Han skal ha blitt henrettet fordi han ikke avsverget seg kristendommen slik Claudius forlangte, men først skrev han et avskjedsbrev til sin kjære Julia. Han signerte brevet med ”fra din Valentin”.

Les også: 7 tips til romantikk på Valentine's

 

Kommersiell kjærlighet

Valentine’s Day har altså en kompleks fortid historisk sett, men én ting er sikkert. I dag er Valentine’s Day godt etablert som en merkedag i den engelskspråklige delen av verden, og den blir stadig mer fremtredende også i land som Norge.

Siden 1700-tallet har dagen vært en anledning til å uttrykke kjærlighet overfor partneren sin, i form av kort, gaver og lignende. Ikke overraskende har dagen blitt kraftig kommersialisert de siste tiårene, på grunn av økende vilje til å kjøpe dyre Valentine’s-gaver.

Les også: Hjelp! Vi prøver epilator for første gang

 

Alltid hyggelig med en gave

Når det er sagt ser man en viss aversjon mot Valentinsdagen i Norge fremdeles. I en norsk undersøkelse fra 2015 svarte 73 prosent av 1000 spurte mellom 18 og 70 år at de ikke så på Valentinsdagen som en viktig merkedag. Samtidig er det naturligvis hyggelig å motta en gave fra noen man er glad i, er det ikke? Kilde: Wikipedia.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.