3 fristende oppskrifter til Valentinsdagen

Du trenger ikke nødvendigvis bruke penger for å glede din kjære på alle hjerters dag. Her er tre oppskrifter som sikrer god stemning på Valentine’s Day.

 

Nå er det ikke mange dagene igjen til 14. februar, og det er fort gjort å kjenne på kjøpepresset. Heldigvis er det slettes ikke behov for å tømme lommeboken for å spre litt glede på kjærlighetens dag, ofte er en hjemmelaget overraskelse enda bedre. Gi din kjære en kosedag utenom den vanlige, og gå for en deilig dessert på Valentine’s Day.

Les også: 7 tips til romantikk på Valentine's

 

Smelt hjerter med en sjokoladefondant

Ingenting sier kjærlighet som en syndig god sjokoladefondant! Denne oppskriften fra Matprat er så enkel at det er omtrent umulig å bomme – det eneste som kan skje, er at du spiser opp røren før mesterverket skal i ovnen.

  1. Smelt smør og del sjokolade i små biter. Ha sjokoladebitene i en bolle og hell det varme smøret over. La dette stå i 2-3 minutter til sjokoladen har smeltet. Rør sammen.
  2. Pisk egg og sukker lett, tilsett sjokoladeblandingen og rør til en jevn røre. Sikt i melet og rør til en jevn og klumpfri røre.
  3. Smør innsiden av 6 små metallringer med smør og dryss dem med mel. Sett dem på et lite brett med bakepapir på og fyll dem med røre til de er 3/4 fulle. Sett dem i fryseren i minst to timer før du skal steke dem.
  4. Sett fondantene med bakepapir på et stekebrett og stek dem på nederste rille ved 180 °C i ca. 15 minutter. Husk at steketiden kan variere fra ovn til ovn, og det kan derfor være en fordel å prøvesteke en kake for å teste ut din ovn.
  5. Ved behov kan du bruke en skarp, liten kniv til å løsne fondantene fra formen. Vær forsiktig. For røff behandling kan føre til at det går hull på fondanten. Bruk en stekespade og sett dem på tallerkener.
  6. Dryss over melis og pynt med friske bringebær.

Til 6 porsjoner trenger du:

  • 100 g smør
  • 100 g mørk sjokolade, 70% kakao
  • 4 stk egg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl hvetemel
  • 1 pk bringebær
  • 1 ss melis
Hva smaker vel bedre enn en mørk sjokoladefondant? Foto: Mari Svenningsen for Matprat.Hva smaker vel bedre enn en mørk sjokoladefondant? Foto: Mari Svenningsen for Matprat.
Hva smaker vel bedre enn en mørk sjokoladefondant? Foto: Mari Svenningsen for Matprat.

En enkel overraskelse

Valentinsdagen byr på flere ulike tradisjoner, men sjokoladedyppede jordbær er en udødelig klassiker. Ikke bare ser det lekkert ut. Du får også den friske, saftige smaken av jordbær kombinert med mørk sjokolade. Nam! Matprat har fremgangsmetoden her:

  1. Hakk sjokoladen. Ha den i en liten stål- eller glassbolle og sett bollen over en kasserolle med varmt vann. Pass på at vannet skal ikke koke, da kan det bli for varmt for sjokoladen.
  2. Dypp jordbærene i sjokoladen, en etter en. La den overflødige sjokoladen få dryppe litt av før du legger jordbærene over på et lite brett (eller lignende), dekket med bakepapir. Strø over valgt strø.
  3. Sett brettet i kjøleskapet og la jordbærene ligge der til sjokoladen er blitt helt stiv.

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 kurv jordbær , à 400 gram
  • 150 g mørk sjokolade, 52 % kakao
  • 8 ss kokosmasse eller annet strø som kakepynt, hakkede nøtter eller krokan

 

Vi elsker jordbær - og ikke minst når de er dyppet i sjokolade. Foto: iStockphoto.Vi elsker jordbær - og ikke minst når de er dyppet i sjokolade. Foto: iStockphoto.
Vi elsker jordbær - og ikke minst når de er dyppet i sjokolade. Foto: iStockphoto.

Bak en fabelaktig ostekake

Vil du virkelig slå på stortromma? Ingenting sier innsats – og kjærlighet – som en ostekake. Matprat har laget en variant som kombinerer det søte med det syrlige. Denne slår an hver eneste gang! Oppskriften lyder som følger:

  1. Knus kjeksen grovt og ha den i en matprosessor sammen med romtemperert smør og kanel. Kjør alt til en jevn masse.
  2. Hell kjeksblandingen i en terteform med løs bunn, 26 cm i diameter. Fordel kjeksblandingen godt og klem det sammen som til en bunn. Stek bunnen på nederste rille ved 180 °C i 10 minutter.
  3. Rør ost og rømme til en klumpfri røre. Tilsett resten av ingrediensene og visp det sammen. Hell ostefyllet over kjeksbunnen. Skru ned temperaturen til 140 °C og stek i ca. 30 minutter.
  4. Kaken er ferdig når den har stivnet langs kantene, men fortsatt ”disser” på midten. Da smaker kaken aller best! Avkjøl kaken.
  5. Stivpisk rømme og melis og fordel kremen over kaken.

OBS! Det kan være lurt å lage kaken dagen før den skal serveres. Ostekaken trenger litt tid for å stivne etter steking.

Til 16 porsjoner trenger du:

Bunn:

  • 12 stk havrekjeks
  • 100 g smør
  • 12 ts malt kanel

Ostefyll:

  • 500 g kremost naturell
  • 1 dl seterrømme
  • saft og skall av 1 stk sitron
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 stk egg

Søt rømmekrem:

  • 2 dl seterrømme
  • 2 ss melis

 

 

Verdens beste ostekake er et lite mesterverk. Foto: Alf Børjesson for Matprat.Verdens beste ostekake er et lite mesterverk. Foto: Alf Børjesson for Matprat.
Verdens beste ostekake er et lite mesterverk. Foto: Alf Børjesson for Matprat.

 

Da skal du være godt rustet til kjærlighetens dag! Vi ønsker deg og din kjære en riktig god Valentinsdag den 14. februar.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris