
Guide: Når er de forskjellige matvarene i sesong?
Når man sier ordet «krabbe» tenker de fleste på sol og sommer, men høysesong for krabbekjøtt er faktisk nå i september. I denne guiden får du en rask oversikt over når på året de mest vanlige matvarene smaker best
Hvorfor varierer smaken gjennom sesongene? Det kan være mange årsaker til forskjellene i smak. Når det gjelder krabben for eksempel, har den brukt sommeren til å spise og forberede seg på den kalde vinteren. Dermed er den ekstra fet og god på høsten.
For at du skal slippe å lure på hva som er i sesong når, har vi laget denne guiden. Vi dekker naturlig ikke alt her, for det finnes så utrolig mye mat i verden. Hvis du blir sulten på mer kan vi anbefale nettsteder som Good to Know og den oversiktlige matkalenderen hos BBC Good Food.
Sesongmat i januar, februar og mars
På vinteren smaker appelsinene aller best, og det samme gjelder torsk, blomkål og søtpoteter. Dette er også tiden for å nyte delikatesser som østers, blåskjell og viltkjøtt.
Les også: Airfryer – Saftige matretter uten olje
Andre matvarer som er best på vinteren:
- Rosenkål
- Dadler
- Gås
- Grapefrukt
- Sitron
- Appelsiner
- Pastinakk


Maten som smaker best i april, mai og juni
På vårparten er både makrell og kveite på sitt beste, og det samme kan sies om aprikoser, nektariner og asparges.
Andre våringredienser:
- Solbær
- Salat
- Poteter
- Reddiker
- Laks
- Spinat
- Tunfisk
Les også: La kjøkkenviften være et blikkfang!
Mat som alltid smaker godt? Enkelte matvarer bryr seg ikke om dette med årstider, og smaker likt hele tiden. Eksempelvis smaker kylling, bananer, løk og svinekjøtt det samme året rundt.
Sesongens ingredienser i juli, august og september
På sommeren er ikke bare jordbærene i sesong, det er også gulrøtter, auberginer, broccoli, tomater, vannmelon og en rekke andre frukter og grønnsaker.
Tipp topp sommermat:
- Basillikum
- Bjørnebær
- Bønner
- Hyllebær
- Fennikel
- Fiken
- Rype
- Kålrabi
- Fersken
- Plummer
- Bringebær
- Rips


Matvarene som er best i oktober, november og desember
På høsten er som nevnt krabbene aller best, og man bør også benytte matvarer som epler, klementiner, and, pærer, gresskar og kalkun.
Les også: Platetopper med integrert ventilator er ingen gimmick
Mat som smaker nydelig på høsten:
- Rosenkål
- Selleri
- Kastanjer
- Krabbe
- Tranebær
- Gås
- Kål
- Purre
- Blåskjell