Dette bør du vite om frysing av mat

Vi fryser mat hver dag, men gjør vi det riktig? Her får du ekspertens svar på alt fra temperatur og bakterier til hva slags emballasje du bør fryse matvarer i.  

– Frysing er den beste konserveringsmetoden vi har. Det tilsettes ingen konserveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer, og råvarene er helt rene når vi tar dem ut av fryseren, sier professor i mathygiene, Marie-Louise Danielsson-Tham.  
Hun er en av Sveriges mest profilerte eksperter rundt hygiene i hjemmet. Hun jobber til daglig med spørsmål rundt mathygiene ved Örebro universitet og Restauranthögskolan i Grythyttan.  

 

Er all mat egnet for frysing? 

– All mat kan fryses, men det er ikke all mat som er like god når du tiner den opp igjen. Iblant kan du også få deg en ubehagelig overraskelse, sier hun.  

Hvis du for eksempel legger et rått egg i fryseren, kan det hende det er egg i hele fryseren neste gang du åpner den. Dette skyldes at alt utvider seg når det fryses.  
– Jeg pleier å oppfordre dem som spør til å prøve. Frys matvaren ned, tin den opp og smak, sier hun.  
 

Hva bør man tenke på når man skal fryse ned mat? 

– Maten bør helst være fersk. En vanlig feil er å vente for lenge før vi legger maten i fryseren, sier hun.  
Tenk deg om når du er i butikken. Kjøper du ti pølser, men vet at du bare kommer til å spise fire, legger du de som blir igjen i fryseren. Ikke kjøleskapet.  
 

Hvorfor er det viktig å pakke maten godt inn? 

– Alle matvarer inneholder vann. Selv den tørreste brødskive inneholder rundt 30 prosent vann. Når du fryser matvaren, sier vi at vannet fryser ut. Det legger seg gjerne utenpå matvaren, og derfor er det best å pakke i en tett forpakning, sier Danielsson-Tham.  
 

Må jeg vakuumpakke for at maten skal holde seg godt i fryseren? 

– Hvis du har muligheten til å vakuuumpakke, er det selvfølgelig kjempebra. Når du vakuumpakker, tar du ut luften. I luften finnes det oksygen, som kan gi uønsket smaks- og fargeforandring av matvaren. Holdbarheten blir lengre når du vakuumpakker, og matvarene får også høyere kvalitet, sier hun.  


Hva gjør jeg hvis jeg ikke har muligheten til å vakuumpakke? 

– En tett plastpose er like bra. Noen bruker også et sugerør for å suge ut så mye luft de kan fra posen før de lukker den, sier Danielsson-Tham. 

 

Hva skjer ellers i fryseren?

– Alle matvarer inneholder enzymer, som fortsetter å jobbe også i fryseren. Enzymet lipase bryter ned fett og får fet mat til å harskne. Derfor har fet mat kortere holdbarhet i fryseren enn mager mat. Harsk mat er ikke farlig å spise, men den smaker bittert og ikke så godt, sier hun.  

 

Hva slags bokser passer i fryseren? Plastbokser, matbokser eller noe annet? 

– I restauranter anbefaler man ikke å gjenbruke forpakninger. Når plastboksene vaskes i veldig varmt vann i restaurantkjøkkenet, er det nemlig en risiko for at farlige stoffer frigjøres fra plasten, sier hun.  

Dette har derimot ikke så stor betydning hjemme, for der bruker vi ikke like varmt vann. – Og vi gjenbruker gjerne forpakninger bare noen få anger. Jeg syns derfor godt du kan gjenbruke plastbokser når du skal fryse. Hvis du er litt bekymret, kan du kjøpe vanlige fryseposer og legge i boksen du skal fryse maten i, sier hun.  

   

Hvordan er det med bakterier, muggsopp og gjær – dør det i fryseren? 

– Det er mange som tror at hvis man legger en dårlig matvare i fryseren, så dør bakteriene. Dette er en misforståelse. Noen få dør, men de fleste blir værende i kjøttet, sier Danielsson-Tham.  

Generelt pleier hun derfor å si at hvis det finnes farlige bakterier som campylobacter og salmonella i en matvare når du fryser den ned, så er den der fortsatt når du tiner opp maten.  

– Dette er som sagt den beste konserveringsmetoden vi har, og det er også den beste konserveringsmetoden for bakterier.

 

Er det ingenting farlig i maten som dør i fryseren? 

– Jo, parasitter, parasittegg og larver. Du har kanskje lest oppskrift på gravet fisk og sushi av innlandsfisk, der det står at fisken skal fryses før eller etter graving? Dette er for å ta livet av ulike parasitter og larver som kan finnes i disse fiskene, sier hun.  

Ofte holder det med tre døgn på -18 grader. Hvis det er fet fisk, tar det lengre tid.  

 

Hva skjer hvis jeg ikke legger frossen mat rett i fryseren når jeg kommer hjem fra butikken? 

– Så fort temperaturen begynner å stige, dannes det iskrystaller og kvaliteten på maten forringes. Mitt råd er derfor å ha med en kjølebag med kjøleelementer i inn i butikken, sier hun.  

Da kan du ta maten rett fra frysedisken til kjølebagen, og videre inn i fryseren når du kommer hjem.  

– Fall ikke for fristelsen til å ta en kopp kaffe før du begynner å pakke ut av bilen og legger maten i fryseren. Tenk på kvaliteten. Mat er dyrt for tiden, og du vil ikke at kvaliteten skal forringes, sier hun.  

 

Spiller det noen rolle hvordan jeg pakker inn i fryseren? 

– Ja, absolutt! Hvis du legger maten for tett, tar det lengre tid før den kalde luften kommer til det som skal fryses. Prøv derfor å skape litt rom der du skal fryse ned maten, sier Danielsson-Tham. 

  

Kan man sette varm mat rett inn i fryseren? 

– Nei, det bør du ikke gjøre. Ikke sett noe som er varmere enn kjøleskaptemperatur i fryseren. Setter du varm mat i fryseren, vil det øke temperaturen der inne. Det spiller ingen rolle hvor effektiv fryser du har – temperaturen vil stige, sier hun.  

 

Hva gjør jeg hvis jeg skal fryse ned en stor gryte med varm mat? 

– En gryte har tykke vegger for å holde på varmen, men når det gjelder avkjøling, vil du at det skal gå fort. Begynn med å helle maten over i en annen beholder for avkjøling, sier hun.   

Ha for eksempel maten i en stor bolle med tynne vegger og stor flate. Da går det fortere å kjøle ned maten.  

– Sett bollen i iskaldt vann. Når maten er nådd kjøleskaptemperatur, kan du pakke den i en beholder og sette den i fryseren, sier hun.   

  

Nye frysere, som for eksempel Siemens extraKlasse, har funksjoner for rask innfrysing. Er det viktig? 

– Det påvirker jo bare positivt. Jo raskere maten fryses ned, desto mindre blir iskrystallene. Da får du også bedre kvalitet på matvarene når du tiner dem, sier hun.  

  

Hvilken temperatur anbefaler du i fryseren?

– 18 grader er den ideelle temperaturen for dypfryste matvarer, og den bør du holde. Til hjemmebruk er det ingen grunn til å gå lenger under frysepunktet. Kvaliteten på maten og holdbarheten vil ikke blir bedre av dette, avslutter Danielsson-Tham. 

  

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris