Du er ikke så trygg på nett som du tror

De fleste av oss har et forhold til datavirus, og mange har antivisrusprogrammer på PC-en. Andre enheter som mobiltelefoner og nettbrett er ofte langt dårligere sikret, og veldig få tar grep for å beskytte seg mot trusler som løsepengeprogrammer (ransomware) og jakten på sensitive opplysninger (phising).

Elon tok kontakt med Petter Strande fra F-Secure, for å finne ut hvordan man kan beskytte seg selv og familien bedre på nettet.

– Du sikrer deg på nett av samme grunn som du installerer alarm, kjøper forsikring eller låser døra når du går ut. Altså ikke fordi du forventer at noe skal skje, men fordi du vil være sikret når uhellet først er ute, kommenterer Petter.

 

Det finnes verre ting enn datavirus

For å være godt sikret på nett i 2020 trenger du programvare som beskytter alle enhetene dine. En god pakke bør inneholde:

  • Antivirus/Beskyttelse mot løsepengeprogrammer
  • Nettleserbeskyttelse
  • Nettbankbeskyttelse
  • Foreldrekontroll
  • ID-Beskyttelse
Petter Strande, kanalsjef hos F-Secure.

 

– Datavirus er ikke hva det en gang var. Faktisk er antivirus kun en brøkdel av pakken vi leverer. Det er snarere phising og ransomware som utgjør de dyreste truslene, forklarer Petter.

F-Secure tilbyr en rekke løsninger for nettsikkerhet til alle enhetene dine. Med TOTAL-pakken er du beskyttet mot de aller fleste truslene i 2020. Den inneholder antivirus, nettleser- og nettbankbeskyttelse, foreldrekontroll, personlig VPN (skjult hvor du surfer fra og hva du gjør), passordbehandler, identitetsovervåking med varsling og sporingsbeskyttelse. F-Secure har til og med en egen sikkerhetsruter som beskytter alle de smarte enhetene i hjemmet ditt.

Les også: Har du prøvd dette trikset til mikrobølgeovnen?

Foreldrekontroll

Barna våre lever stadig mer digitaliserte liv, og det kan være vanskelig å holde oversikt over nettvanene deres. Heldigvis finnes det gode løsninger for foreldrekontroll. Hvis du bruker F-Secure SAFE/TOTAL, kan du sette opp familieregler som setter grenser for skjermtid, samtidig som skadelig innhold blir blokkert.

Med en god sikkerhetspakke surfer dermed både du og barna sikrere, men det er likevel viktig å forstå hva de ulike truslene på nett er. På den måten kan man enklere unngå dem.

Hva er phishing og ransomware?

– Phishing er en fremgangsmåte der du lokkes til å oppgi sensitiv informasjon. Noen imiterer en seriøs aktør i jakten på din informasjon, og de kan ofte se helt ekte ut, forklarer Strande. – I dag legger vi igjen eksempelvis personnummeret vårt mange steder, og det er ekstra viktig å sørge for at nettsiden har gode hensikter.

Og hva med ransomware?

– Kort fortalt blir PC-en, mobilen eller nettbrettet ditt holdt som gissel, og du blir nødt til å betale løsepenger for å få tilbake kontrollen. Det kan være viktige filer eller mapper, altså ting som har en stor verdi for deg som potensielt kan gå tapt. Her holder det faktisk at du trykker på ett feil sted. Det kan være noe som ser ut som en annonse, eller en knapp som du tror er trygg. Det er i slike tilfeller vår sikkerhetspakke slår til, utdyper Petter.

Les også: Airfryer – Saftige matretter uten olje

 

Bankene fraskriver seg ansvaret

Petter forteller om hvordan de fleste banker fraskriver seg ansvaret hvis du som kunde er ubeskyttet. Det har nemlig vært flere tilfeller der kunden blir sendt til en falsk nettbank, og deretter oppgitt innloggingsdetaljer i god tro.

– Det er av nettopp denne grunn F-Secure tilbyr nettbankbeskyttelse.

Det høres jo alvorlig ut, men gjelder dette virkelig alle? Vi har jo alle hørt at man ikke får virus på Apple sine PCer, nettbrett eller telefoner:

– Mac er like sårbart for virus som PC, mens iOS som kjøres på telefoner og nettbrett fra Apple, er mer skjermet for dette. Men det skal sies at tradisjonelle virus uansett ikke er noe stort problem lenger. Phishing og lignende angrep finner veien til dine enheter via programmene vi bruker, som Facebook, Messenger og så videre. Da spiller det ingen rolle om du har det ene eller det andre, avslutter Petter.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris