Derfor trenger du en smarthøyttaler

Det er ikke tull. Hverdagen blir faktisk enklere hvis du har en høyttaler som kan gjøre mer enn å lage lyd

 

Det er ikke alle som ser poenget i smarte høyttalere. Har vi virkelig behov for høyttalere man kan prate med? Det minner om skepsisen mange hadde til internett da det var nytt, og i dag er nettilgang nesten like selvsagt som strøm og innlagt vann.

Vårt råd er derfor å stille med et åpent sinn, og la seg forbløffe av alt man faktisk kan gjøre med en smart høyttaler.

 

Hvordan fungerer en smart høyttaler?

La oss starte med det grunnleggende. Hva er egentlig en smarthøyttaler? Det er i praksis en liten datamaskin, som er pakket pent inn i en høyttaler. Som høyttalere flest har den lydelementer som kan spille av musikk, men den kan også fange opp lydsignaler utenfra.

De fleste smarthøyttalere har opptil flere mikrofoner innebygget. På den måten kan de høre hva du sier også fra lang avstand, uten at du blir overdøvet av andre lydkilder. Beskjedene du gir høyttaleren blir tolket av programvaren høyttaleren kjører på, som i hovedsak er en av tre varianter: Google Assistant, Amazon Alexa og Siri fra Apple (kjent fra iPhone og iPad).

Du aktiverer smarthøyttaleren med et enkelt kodeord. Det er litt som å være med i en sci-fi-film, men i stedet for å si «Computer!» sier du «Alexa», «Hei Google» eller «Siri».

Les også: Lydplanker er snarveien til hjemmekinolyd – uten ommøblering!

 

Hva kan du gjøre med en smarthøyttaler?

Smarthøyttaleren er koblet til hjemmenettverket ditt via Wi-Fi. Dermed kan den både kommunisere med andre enheter på nettverket (mobil, nettbrett, PC etc.) samt hente informasjon fra internett. Du vil nok oppdage at høyttaleren kan finne ut av mer enn du kanskje skulle tro.

 

Du kan for eksempel be høyttaleren om:

  • Å starte/stoppe avspillingen av en låt eller spilleliste
  • Å justere volumet opp eller ned
  • Å skru av/på en radiostasjon eller en podcast
  • Å sjekke værmeldingen
  • Å fortelle klokkeslett og dato
  • Å oversette noe
  • Å svare på spørsmål du ellers måtte googlet
  • Å sjekke kalenderen din
  • Å starte et anrop på telefonen
  • Å sende en SMS

 

Du kan også be høyttaleren om å huske ting for deg, og gi deg påminnelser, men da må du først gi høyttaleren informasjon den trenger. Et eksempel kan være å fortelle høyttaleren hvor du la bilnøklene, slik at du slipper å huske det selv.

Les også: Hvordan virker en høyttaler?

 

Enda flere muligheter med smarthøyttaler i smarthus

Hvis du har andre smarte enheter i hjemmet ditt, kan smarthøyttaleren fungere som en slags sentralenhet for å styre alt sammen. Du kan eksempelvis bruke stemmen til å skru av og på lysene, justere innetemperaturen, aktivere boligalarmen, rulle ut markisen, starte kaffetrakteren og så videre og så videre.

Her er det naturligvis en forutsetning at smarthuset ditt er kompatibelt med smarthøyttaleren din, slik at de ulike bestanddelene snakker sammen.

 

Ikke glem lydkvaliteten til smarthøyttaleren din

Når man begynner å tenke på alle mulighetene, kan det vært fort gjort å glemme det en høyttaler er mest kjent for. Produsentene av gode smarthøyttalere jobber naturligvis også mye med lydkvaliteten til høyttalerne sine. Det hadde jo vært ergerlig hvis den nye smarthøyttaleren låter mye verre enn den gamle, «dumme» høyttaleren din. Sørg derfor for å lytte litt også, og ikke bare skravle, før du kjøper.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris