Guide: Velg riktig projektor til hjemmekinoen

Er du sugen på egen hjemmekino? Da er projektor et alternativ du bør vurdere. I denne guiden får du vite hva det er viktigst å tenke på.  

 

Projektorer har funnets lenge, mye lenger enn TV-en. Faktum er at oppfinnere allerede å 1600-tallet skapte et lysfenomen for visning av bilde, som ble kjent som «Laterna Magica».  
Egentlig dreier det seg om å projisere et lite bilde så det blir større. Det betyr at kinoene våre har vært drevet av projektorer fra starten av. I nyere tid har teknologien flyttet inn i hjemmene våre, og nå er projektoren et førstevalg for mange som vil lage sin egen hjemmekino eller ønsker seg et virkelig stort bilde hjemme.  
I denne guiden går vi gjennom hva du bør tenke på hvis du vil skaffe deg en prosjektor.  

 


Ulike typer projektor 

Lang eller kort avstand? 

Kasteavstand – altså avstanden fra linsen til lerretet – er en av de viktigste faktorene å tenke på ved kjøp av ny projektor. En kortskytende (short throw) projektor kan monteres mye nærmere lerretet eller veggen enn en langkastende (long throw) projektor, og du slipper også lange kabler gjennom rommet. 
  
Den siste tiden har «ultra short throw»-teknologien slått gjennom. Den gjør at du kan plassere projektoren kun noen få centimeter fra lerretet eller veggen, for eksempel på en TV-benk rett under. 
  
Laser eller tradisjonell lampe 

De tradisjonelle projektorene bruker en lampe for å lage bildet. Nylig har laserprojektorer kommet inn på markedet. De bruker laserpaneler som kan vare opptil 30 000 timer, noe som betyr at du kan se døgnet rundt i fire år eller 5,5 timer per dag i 10 år. 
En laserprojektor har betydelig høyere kontrastverdier, noe som gjør detaljene i de mørkere partiene klarere.  
  
Fordeler med laser: Sterk fargegjengivelse, høy sorthetsgrad og høyt kontrastforhold. 
Ulemper med laser: Dyrere å kjøpe. 
  
Andre egenskaper å holde øye med 

  • Oppløsning: En høyere oppløsning gir et skarpere bilde og er godt egnet for 4K-innhold. En god hjemmekinoprojektor har en oppløsning på minst HD Ready (1280x720), men den går opp til 4K (3840x2160). 
  • Lysstyrke: Dette bestemmer hvor klart bildet er i lyse rom. Lysstyrken måles i ANSI-lumen. En stue med relativt mye lys trenger en lysstyrke på minst 2000 ANSI lumen 
  • Kontrast: Jo høyere kontrast, desto klarere er forskjellen mellom lyse og mørke områder. 
  • Tilkoblinger: Sørg for at den har portene du trenger, for eksempel HDMI eller USB. 
  • Lampens levetid: Lengre levetid betyr mindre bytting og lavere kostnader over tid. 
      

Hva slags hjemmekino vil du ha? 

Hjemmekino har blitt et mye brukt begrep. Ofte brukes det til å omtale en eller annen form for avansert utstyr ment for å nyte film og TV hjemme. 

Når du skal finne den rette løsningen for deg, er det noen ting du bør tenke gjennom: Hvor mye penger er du forberedt på å investere i hjemmekinoen? Hvordan skal den brukes? Hvem skal bruke den? 
Avhengig av hvilke svar som gis, kan prosjektet – selvsagt noe forenklet – deles inn i en av følgende tre behovsgrupper: 
  

Hverdagsbrukeren 

Her finner vi ofte en familie eller deler av en familie som vil investere i en mer avansert opplevelse i form av lyd og bilde. 
Det kan for eksempel dreie seg om bruk til:  

  • Oppgradert TV-kveld med familien med storskjerm 
  • Skape kinofølelse i ungdomsrommet i kjelleren

I disse tilfellene er det vanlig at en projektor kjøpes som et supplement til en vanlig TV, siden den ekstra bildeopplevelsen er mest aktuell i helgene, for eksempel når dere samles for å se en film eller finalen på familiens favorittprogram. 
Hvis du er hverdagsbruker, trenger du sannsynligvis ikke den mest avanserte modellen av projektor. Se på en standardmodell med luksuriøse funksjoner som gir en god opplevelse av film eller spill.   
Noen hverdagsbrukere investerer i et projektorlerret mens andre nøyer seg med en hvit vegg. 

 

Livsnyteren 

Livsnyteren ligner på hverdagsbrukeren og ønsker kinofølelse i hjemmet. Men fokuset er ikke først og fremst store skjermer, men en brennende interesse for sport eller spill.  
Det kan handle om å sette av et eget rom til spilling eller sport. Rommet er imidlertid ikke satt opp som en ekte hjemmekino, men man begynner å nærme seg det.

Det separate rommet er perfekt for montering av fast projektorlerret og projektor. 

For mange gamere og sportsentusiaster har kanskje ikke projektorer vært et alternativ før, men med oppløsningen og lysstyrken du kan finne nå, er det et utmerket valg for en livsnyter som ønsker å lage et eget rom for sin interesse. 

Hjemmekino-nerden 

Til slutt er det de sanne hjemmekino-nerdene igjen. De som er forberedt på å investere og studere for å gjenskape den ekte kinoopplevelsen hjemme. 
Denne kundegruppen bygger skikkelig kinoer. De maler vegger og tak i mørke farger, de kjøper isolasjon, kinoseter og et lydanlegg som skaper de rette vibrasjonene. Ofte har denne kundegruppen egne installatører som spesialiserer seg på hjemmekino. 

Hvis du i tillegg investerer i et spent lerret, som er optimalisert for projektorens lys, vil du ha samme bilde som på en TV. Vi kaller derfor konseptet laser-TV.  
  

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris