Slik varer klærne dine lenger

Hos de fleste av oss er skapet fullt, men likevel bruker vi klærne altfor lite. Ved å doble livslengden til hvert plagg, reduserer du faktisk klimaavtrykket ditt med rundt 50 prosent.  

 

I Norge kjøper vi omtrent 70.000 tonn klær i året, og i snitt har hver av oss 359 plagg i skapet. Produksjon og forbruk av klær står ifølge svanemerket.no for åtte prosent av klimagassutslippene i verden, så her er det stort rom for forbedring.   

Må plagget egentlig vaskes? 

Mange bruker mye penger på klær, men når det gjelder vaskemaskin, er de fleste kun opptatt av å få en maskin som vasker rent.  
– Det å velge riktig vaskemaskin er ikke lett, men det er viktig hvis du vil bevare klærne dine fine over tid, sier Elons ekspert på hvitevarer, Johan Westergren.  
Du kan for eksempel velge en vaskemaskin med skånetrommel, som reduserer slitasjen på klærne. Det finnes også vaskemaskiner med automatisk dosering, som ser til at du bruker riktig mengde vaskemiddel.  
– Ingenting blir renere av overforbruk av vaskemiddel, snarere tvert imot. Iblant kan det også være verd å spørre seg selv om det virkelig er nødvendig å vaske plagget, eller om det holder å henge det ut eller bruke en steamer på det i stedet, sier han.  

 

Helt enkelt skånsomt 

Å dampe klærne har mange fordeler. Damping er en skånsom måte å fjerne skrukker og vond lukt fra klærne, og den tar også bort eventuelle bakterier som finnes på klærne. Hvis klærne er fri for vanskelige flekker, kan altså damping eller steaming erstatte en maskinvask.  
Og siden du ikke trenger å vaske klærne så ofte, forlenges også plaggenes levetid.   
I dag finnes det mange produkter med damp. Ta en kikk her for å se hvilke fordeler og ulemper de ulike produktene har.  

 

Dampstrykejern – moderne tradisjon 

Dampstrykejern er en av de vanligste typene strykejern. Det passer ekstra bra hvis du vil få den ekstra glatte og crispy følelsen. Med dampstrykejernet er også lett å lage press på buksene.  
  
Fordeler: 

  • Effektivt og med stor kapasitet.  

Ulemper: 

  • Ikke så skånsomt som en steamer.  
  • Krever større lagringsplass.  
  • Kan være for kraftig for delikate tekstiler.  
  • Vanskelig å komme til ermer og avrundede detaljer 

Steamer – smidig, kjapt og skånsomt 

En steamer er valget for deg som vil jobbe smidigere og friere. Ved hjelp av kraftig damp tar steameren raskt bort rynker fra klærne dine. Dampen trenger raskt og effektivt inn i tekstilenes fibre, og du får et glatt og fint resultat uten å måtte presse mot tøyet.  
  
Fordeler: 

  • Skånsomt mot plaggene.  
  • Lett å ta med seg.  
  • Gir en friere «stryking».  

Ulemper: 

  • Mindre vannbeholder enn strykejern og dampstasjon, og dermed mindre kapasitet.  

Dampstasjon – for den ekstra flittige 

Dampstasjonen er som en miks av strykejern og steamer. Den likner på et strykejern, men har mye større vanntank. Dampstasjonen passer derfor ekstra godt for deg som stryker ofte og mye.  
  
Fordeler: 

  • Stor kapasitet 
  • Får bort selv de vanskeligste rynkene.  

Ulemper: 

  • Krever mer plass.  

 

 

Mange vaskemaskiner og tørketromler er Woolmark-merket. Merkingen garanterer at det er trygt å vaske ullplagg som ellers kun kan håndvaskes.

  • Woolmark Blue betyr at maskinen har gjennomgått tester som viser at maskinen er like eller mer skånsom enn vask for hånd.
  • Woolmark Green betyr at maskinen er like skånsom som en Woolmark Blue-maskin, men også meget effektiv med tanke på energi- og vannforbruk.

 

Omsorg, omsorg, omsorg 

Damping er likevel ikke det eneste som kan forlenge levetiden til klærne.  
Her er flere tips som bidrar til at de holder lenge;  

1. Oppbevaring i garderobe

Johan råder til å investere i gode kleshengere, til riktig formål.  
– Heng gjerne klærne luftig, og sorter ut plaggene som ikke er i sesong. Henger du klærne får du også lettere oversikt over dem. Bretter du klærne ser du som regel bare det som ligger øverst, sier han.  

2. Bruk nuppefjerner

Nuppefjerneren er et flott verktøy for å vedlikeholde klærne dine, slik at de føles nye lenger. Du kan raskt fjerne loet, pluss at du unngår at nuppene havner på gulvet. 

3. Tørk støv av symaskinen

En måte å forlenge levetiden til plagget, er å finne frem symaskinen. Du trenger ikke være utdannet syerske for å gjøre mindre reparasjoner som å fikse en løs knapp på en jakke, sy på en stofflapp på sprukne bukseben eller bytte ut slitte mansjetter med nye på favorittgenseren – prøv selv! 

4. Doner eller selg videre

Noen ganger er det likevel på tide å kvitte seg med et klesplagg. Kanskje det har blitt for lite eller du rett og slett er lei av det. Da er det supert å donere eller selge plagget videre. Dette er også en måte å forlenge levetiden til plagget og dermed hjelpe miljøet. 
 

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris