Slik er det best å oppbevare eggene

Har du mange egg i kjøleskapet og er usikker på hvordan du skal få dem til å holde seg fine lengst mulig? Her får du svaret! 

 

Har du noen gang lurt på om det er mulig å fryse egg? Det er faktisk mulig hvis du gjør det riktig, men smaken kan påvirkes.  

Fryse ned ukokte egg – ja eller nei?   

Hvis du ikke vil ha fryseren full av eggerester, bør du unngå å fryse ned rå egg med skall. Årsaken til det er at alt mykt ekspanderer ved frysing. Det betyr at eggeplomme og -hvite vil ekspandere, mens skallet beholder samme størrelse.  
Resultatet blir at egget sprekker og du får en fryser full av eggerester.  
Det går derimot fint an å fryse ned rå eggehvite du får til overs. Denne kan du til og med piske stiv etter opptining. Du kan også vispe et helt egg sammen og fryse det ned i en beholder.  
  

Fryse ned kokte egg – er det mulig? 

Du kan gjerne fryse ned kokte egg, men det blir ikke spesielt god kvalitet på dem når du tiner dem. Eggehviten blir nemlig helt kornete.  
Også stekte egg vil oppleves som gummiaktige etter frysing.  
Så selv om det er mulig å fryse et kokt eller stekt egg, er det altså ikke å anbefale.  

 

Slik oppbevarer du egg i kjøleskapet 

Når du oppbevarer egg i kjøleskapet, bør du tenke litt opp ned.  
Snu egget slik at den butte enden peker opp. Hvis egget oppbevares med den spisse enden opp, vil luftlommen i egget flytte seg. Etter hvert som egget blir eldre vil fuktigheten i egget fordampe, luftlommen blir større og eggehviten mer flytende.  
Eggeplommen vil da flytte seg mot skallet, noe som gjør den mer mottakelig fra påvirkning utenfra og reduserer holdbarheten.  
Husk for øvrig at rå egg har svært god holdbarhet hvis de oppbevares riktig.  
  

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris