Rengjøre oppvaskmaskin – våre beste tips

Oppvaskmaskinen er en trofast tjener på kjøkkenet. Ofte brukes den kanskje flere ganger om dagen, men etter hvert blir den skitten, og det kan føre til at oppvasken ikke blir ren, eller til at det begynner å lukte vondt i maskinen. Her er våre beste tips for at oppvaskmaskinen skal fungere best mulig!

Bruker du oppvaskmaskin regelmessig, kan det bygge seg opp kalk og annet smuss i maskinen. Selv om du fjerner matrester før du setter ting i maskinen, er det alltid en risiko for at det følger med litt av hvert, særlig hvis dere er flere som hjelper til.

Sjekker du maskinen regelmessig, vil den vaske opp effektivt uten problemer og uten å lukte vondt. Det kan være lurt å utføre litt vedlikehold på den en gang i måneden, dels for å forlenge levetiden, dels for å sikre at oppvasken blir skinnende ren. Her er noen tips:

Sjekkliste: rengjøring av oppvaskmaskinen

  • SJEKK RISTEN. Kjører du maskinen ofte, er det lurt å sjekke risten inne i maskinen én gang i uken. Da kan du raskt fjerne mat som kan ha havnet der. Det er ofte enkelt å ta ut risten og vaske den med en oppvaskbørste.
  • SJEKK SPYLEARMENE. Du vet de armene som roterer i maskinen? Fra disse hullene sprutes det ut vann som skyller oppvasken, men disse hullene kan etter en stund bli tilstoppet av fett eller kalk. Demonter dem forsiktig, og vask dem med en oppvaskbørste eller svamp.
  • SJEKK LØSE DELER. Løse deler som kan tas ut, bør vaskes for hånd. På den måten kommer du til ekstra vanskelige matrester som har satt seg fast i f.eks. bestikkurver eller rister. Også disse delene kan lukte vondt og kan trenge litt stell en gang imellom.
  • TØRK OVER INNSIDEN AV MASKINEN. Innsiden av maskinen bør tørkes av med en klut eller svamp regelmessig for å fjerne matrester som ikke har havnet i risten. Og du bør selvfølgelig tørke av oppvaskmiddelrommet samtidig.
  • IKKE GLEM RAMMEN. Selv om du jevnlig tørker av gummilister, oppvaskmiddelrommet og andre flater inne i maskinen, er det ganske vanlig å glemme rammen. Det er den listen som går rundt der døren lukkes, men som ikke rengjøres inne i maskinen. Her samler det seg ofte smuss fra kaffekopper, glass og annet. En rengjort ramme får oppvaskmaskinen til å se fin og ren ut!

Det finnes rengjøringsmidler som er spesielt beregnet på oppvaskmaskiner. Hos Elon finner du f.eks. Cleanosan Diskmaskinsrent.

Test husmortriksene for å rengjøre maskinen

Rengjøring med eddik og bikarbonat

Det finnes rengjøringsmidler som er spesielt beregnet på oppvaskmaskiner, men et smart husmortriks for å fjerne f.eks. fett og dårlig lukt er å kjøre maskinen uten oppvask og med

  • 1 desiliter eddik
  • 1 ss bikarbonat

Slik gjør du: Dette får sannsynligvis ikke plass i oppvaskmiddelrommet, så bare ha det i maskinen og sett på et program (med tom maskin).

Rengjøring med sitronsyre

Ha to spiseskjeer sitronsyre i oppvaskmiddelrommet. Med denne metoden må du først kjøre en tom maskin med sitronsyren og deretter en gang til (med tom maskin), så dette tipset tar litt lengre tid.
 
Vi avslutter med et tips til deg som vil slippe å rengjøre maskinen så ofte:

La døren til oppvaskmaskinen stå på gløtt etter hvert avsluttet program. Da tørker oppvaskmaskinen bedre, og du slipper bakterievekst og reduserer risikoen for mugg.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris