Pollenallergi? Slik velger du riktig luftrenser mot pollen

Sliter du eller noen i familien med pollenallargi? Med en luftrenser kan det bli litt mer behagelig å komme seg gjennom pollensesongen.  

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anslås det at i overkant av 20 prosent av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Det betyr at rundt en million nordmenn sliter med plager i pollensesongen, og det å holde pollenet borte fra hjemmet, er en av de store utfordringene.  

Mindre pollen i hjemmet 

Med tanke på at pollen er mikroskopisk små og spres med vinden, er det ikke rart dette er en vanskelig oppgave, men det finnes måter å i alle fall redusere mengden pollen innendørs.  
I utgangspunktet kommer du langt med gode vaskevaner. Et rent og friskt hjem hjelper nemlig når pollensesongen er på sitt verste. I tillegg bør du holde dører og vinduer stengt på dagtid, og heller lufte om natten når det er mindre pollen i luften.  

Skaff deg en luftrenser 

Hvis du har store problemer med allergi, kan en luftrenser være løsningen. En luftrenser tar nemlig bort opptil 99,97 prosent av alt pollen i det rommet den benyttes.  
Tenkt imidlertid over at luftrenseren kun fungerer i det rommet den er plassert. Det anbefales derfor at den står i det rommet du bruker mest – for eksempel soverommet. Det er også mulig å flytte luftrenseren til for eksempel stuen på dagtid.  

Slik fungerer luftrenseren 

En luftrenser med filter fungerer ved at en vifte kjører luften gjennom et filter som fanger opp de små partiklene. Ofte er det snakk om et HEPA-filter.  
Ioniseringstekniologien fungerer ved å sende negative ioner ut i luften, og de positivt ladede partiklene fester seg så til disse og blir negativt ladet de også. Partiklene blir da så tunge at de faller ned på gulvet, slik at du kan støvsuge dem.  
Det kan for øvrig være greit å være klar over at det finnes støvsugere som skiller pollen fra andre små partikler, og en luftfukter kan også bidra til bedre luft for pollenallergikere 
  

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris