Slik bør du spise før og etter trening

Vil du prestere godt på trening, er det viktig å tenke gjennom hva du spiser. Kroppen trenger gode byggeklosser for å yte maksimalt.  

Visste du at det du spiser før og etter en hard treningsøkt eller konkurranse kan være avgjørende for prestasjonene dine? Dette er selvfølgelig aller viktigst for toppidrettsutøvere, men selv en vanlig mosjonist vil kunne merke forskjell på godt og dårlig drivstoff.  

Viktig med nok kalorier 

Skiløper Even Solem Michelsen i Team Elon Midt-Norge merker godt at maten påvirker treningen, og han mener treningsbelastningen må styres etter hvor mange kalorier du får i seg.  
Får kroppen i seg færre kalorier enn du forbrenner på trening, vil du merke det.  
– Før trening er det viktig med energitett mat. For mye fiber og proteiner, som det tar tid å bryte ned, går utover treningskvaliteten, sier han.  
Selv lager han seg gjerne havregryn med honning og bær.  
– Jeg begynner med å koke opp melk med havregryn og salt. Etter koking tilsetter jeg banan, bær, rosiner, finhakkede hasselnøtter, kanel og honning, sier han. 

 

Mat du vanligvis ville fritert er som regel perfekt å tilberede i airfryer. Mat du vanligvis ville fritert er som regel perfekt å tilberede i airfryer.

Tungt i magen 

Og det er verd å legge litt innsats i det siste måltidet du spiser før en treningsøkt eller konkurranse. Dette er siste mulighet til å fylle opp lageret av karbohydrater, og det er dette lageret som skal sørge for å holde blodsukkeret normalt og at musklene dine har energi til å yte godt.  
Når dette måltidet bør inntas, kommer litt an på hva du spiser. Du vil jo ikke risikere å få smerter i magen under trening. Unngå derfor store måltider rett før trening, og husk at mat som inneholder mye fett, protein og fiber tar lengre tid å fordøye. Det kan derfor føles litt tungt i magen.  

Holder blodsukkeret nede 

For de fleste aktive utøvere passer det godt å spise et hovedmåltid to til tre timer før trening.  
  
Dette kan for eksempel bestå av:  

  • Grovbrød med sunt, magert og proteinrikt pålegg. 
  • Kornblanding eller grøt av lettmelk og fruktjuice. 
  • En varmrett bestående av pasta, ris eller potet sammen med salat og litt kylling, egg eller fisk.

Generelt kan man si at matvarer med lav glykemisk indeks er best før en treningsøkt. Dette bidrar til å holde blodsukkeret normalt, slik at både den mentale og fysiske prestasjonen blir best mulig.  
  

 

Et lite måltid 

Trener du på morgenen, kan det å spise et par timer før trening være utfordrende. Da er det gjerne mer hensiktsmessig å spise et litt mindre måltid en halv til en time før treningsøkten starter.  
Kornblanding med melk, fruktyoghurt og smoothies kan være gode alternativer, og husk alltid at det er viktig å drikke til maten.  
Med et korrekt sammensatt, lite måltid vil du være klar for treningsøkten og får best mulig utbytte av den.  

 

Spis rett etter trening 

Det er også viktig å tenke gjennom hva du spiser etter trening eller konkurranser. Det å få i seg nok mat og drikke etter en hard økt, har nemlig betydning for hvordan kroppen din restitueres.   
Det første lille måltidet bør inntas så raskt som mulig etter trening. Helst innen en halvtime. Det er nemlig da kroppen er mest mottakelig for karbohydrater og andre næringsstoffer.  
– Akkurat som før trening er det viktig med energitett mat etter trening. I tillegg må du sørge for å få i deg alle de nødvendige næringsstoffene, sier Even Solem Michelsen. 

 

 

Gode alternativer til restitusjonsmat og -drikke er:  

  • Banan og melk 
  • Sjokolademelk 
  • Smoothie med melk eller yoghurt 
  • Grove rosinboller 
  • Yoghurt med korn 
  • Brød med proteinrikt pålegg 
  • Hjemmelaget energi- eller müslibar 
  • Tørket frukt 


Husk også at det er viktig å erstatte væsketapet etter treningsøkten. Har du trent hardt, kan du gjerne velge sportsdrikker som inneholder natrium.

Dette er mer effektivt enn vann som rehydreringsdrikke. Fortsett å fylle på med drikke to timer etter fullført treningsøkt.  

 

Godt utstyr er viktig

Akkurat som i skiløypen og trening, er det også viktig med godt utstyr på kjøkkenet. Det er mye lettere å lage sunn og god mat, hvis du har de rette kjøkkenapparatene og verktøyene på plass. 

Også Even Solen Michelsen har sine favorittdingser på kjøkkenet. 

– Pizzastein, pizzaspade, stekepanne i støpejern, kniver og blender er noe av det jeg bruker aller mest på kjøkkenet, sier han. 

 

KIlder: 

Olympiatoppen.no 
NHI 

Grilltilbehør Pizzasten 420 OutdoorChef
999 ,-
Pizzastein til grillen eller ovnen
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Stekepanne Ronneby Bruk UL Professional 30 cm
990 ,-
Stekepanne UL Professional 30 cm Ronneby Bruk
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Grilltilbehør Gino pizzaspade
890 ,-
Flytt pizzaen fra arbeidsflaten til ovnen og til platen uten å deformere den
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris