Kan du fryse ned ris og pasta?

Det kan være utrolig vanskelig å beregne mengde ris og pasta, men hva gjør man når man sitter igjen med masse rester? Er det mulig å fryse det ned? 

 

I gryten ser mengden ukokt ris gjerne forsvinnende liten ut, og da er det lett å helle litt ekstra i vannet når det begynner å koke. Det samme gjelder når man skal koke spagetti, og du er slettes ikke alene hvis du som regel har nok til flere middager når pastaen eller risen er ferdigkokt.  

 

Helt fint å fryse 

Vi vil jo helst ikke kaste mat, men det er kanskje heller ikke fristende å sette samme bollen med ris på bordet hver dag resten av uken. Det trenger du heller ikke gjøre, for det er faktisk fullt mulig å fryse ned ris.  
– Ha den kokte risen i en boks eller plastpose og legg den i fryseboksen. Da er det bare å tine det opp igjen når du trenger det, sier Marie-Louise Danilesson-Tham.

Hun er en av Sveriges mest profilerte eksperter rundt hygiene i hjemmet og jobber til daglig med spørsmål rundt mathygiene ved Örebro universitet og Restauranthögskolan i Grythyttan.   

 

Ikke like god 

Når det gjelder pasta, er det litt annerledes. Spagetti, makaroni, penne og andre pastavarianter egner seg dessverre ikke så godt til frysing som ris. Pastaen blir gjerne vannete og svampete.  
– Det er ingen kulinarisk opplevelse å spise pasta som har vært fryst, men det er heller ikke farlig, sier eksperten.  
Skulle du likevel gjøre et forsøk, finnes det måter å få den fryste pastaen til å smake bedre etter tining.  
– Bland pastaen med kjøttsaus eller annen saus før du fryser den ned. Da merker du ikke like godt om konsistensen er litt annerledes, sier hun.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris