Loading...

9 tips: Slik vasker du kjøleskapet!

Hvis det er på tide å vaske kjøleskapet, burde du følge disse tipsene. Og vær ærlig – det begynner å bli en stund siden, ikke sant?

 

Hvor rent har du det i kjøleskapet ditt?

Deilig frukt, sprø grønnsaker, nydelig pålegg og middagsrester. Kjøleskapet er fullt av gode råvarer, med innslag av halvfabrikata. Og flere av oss går ofte til skapet for å dekke et behov som oppstår flere ganger om dagen. 

Men hvor rent er det egentlig der vi oppbevarer matvarene våre? Her er tipsene til deg som ikke har vasket kjøleskapet på en stund.

1. Rydd i kjøleskapet

Aller først må du selvfølgelig ta ut alt av mat i kjøleskapet. Da får du sjekket datoen på alle matvarene dine i samme slengen. Vi tror kanskje at vi har kontroll på alt i kjøleskapet, men erfaringsmessig dukker det alltid opp noe du ikke aner hva er eller hvor lenge det har stått der. 

Les også: 14 matvarer som IKKE skal i kjøleskapet

2. Kast det som har blitt dårlig

Matsvinn er aldri kult, men ved storrengjøring av kjøleskapet kan det oppstå at noe må kastes. Det får bli mellom oss – så lenge du sorterer avfallet, da.

3. Vask glass og bokser

Finn frem kjøkkenkluten, og vask av kliss og søl på flasker og glass du vet skal tilbake i kjøleskapet. Varer som må stå kaldt kan du legge i en kjølebag, eller eventuelt leggs det i en pose utendørs.

4. Ta ut innmaten i kjøleskapet

Er kjøkeskapet tomt? Ta ut alle hyller og skuffer og vask de i tur og orden i oppvaskkummen, helst med oppvaskbørste og vaskemiddel. De kan tørke på oppvaskbenken mens du vasker i kjøleskapet. 

5. Fjern alle flekker

Bruk en fuktig klut og et mildt rengjøringsmiddel for å tørke av hyller og vegger i kjøleskapet. Har du flekker i skapet som er vanskelig å få bort med varmt vann og oppvaskmiddel, kan en miks av edikk, vann og bakepulver være effektivt.

6. Vask kjøleskapet med tannbørste

Kriker og kroker er vrient å få skinnende rent. Da kommer en gammel tannbørste godt med! Ta litt vaskemiddel på tannbørsten, spray med for eksempel Jif i hjørnene og skrubb i vei. Men for all del – husk å ikke ta med tannbørsten inn på badet igjen etterpå. Da kan du få en ubehagelig overraskelse!

7. Fjern såperestene

Gå over kjøleskapet med rent vann og tørr klut. Eventuelt kan du bruke tørkepapir for å bli kvitt såperestene. Plasser hyller og skuffer tilbake i kjøleskapet og sett inn alle matvarene igjen. 

Les også: Her er oppskriften som renser vaffeljernet!

8. Sorter i kjøleskapet

Et godt tips er å bruke én hylle til restemat og ting som snart går ut på dato. Du får full oversikt og du slipper å kaste mat. 

Har du flere pakker eller glass av samme matvare? Sett den med lengst holdbarhet bakerst og den med kortest fremst, akkurat slik som i butikkhyllene. 

9. Ikke glem kjøleskapsdøra! 

Helt til slutt gjenstår kun utsiden at døren. Vask den med en fuktig klut og såpe. Og ikke glem toppen av kjøleskapet heller.

Fjern vond lukt i kjøleskapet 

Før du lukker skapet, skal du få et godt kjerringråd. Hvis du sliter med vondt lukt i kjøleskapet kan du sette inn en liten skål med enten edikk, bakepulver eller kaffegrut i. Alle tre skal visstnok ha en luktfjernende effekt. Prøv med kaffegrut eller bakepulver først, for å unngå at lukten av eddik henger igjen.

Matvarer som er åpnet eller restemat kan det fort lukte litt av. Legg derfor disse i bokser med lokk eller i ziplock-poser.   

Og husk, vedlikehold av kjøleskapet tar kortere tid enn en storrengjøring. Søler du litt eller oppdager en flekk, kan du bare vaske den bort med det samme. 

Kjøleskap Elvita CKS5185V
8490 ,-
Det har en elegant design med et overflatemontert display og et skikkelig håndtak
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Elvita CKS2852V
2999 ,-
Kompakt utvendig og romslig innvendig med en kapasitet på 130 liter
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Elvita CKS5185X
8990 ,-
Kjøleskap i rustfritt stål 
med nettovolum på 370 liter lar deg enkelt kontrollere maten
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Samsung RR39M7055B1/EE
10990 ,-
Kjøleskap med hurtignedkjøling fra Samsung
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Elvita CKF2145V
1795 ,-
Kompakt kjøleskap med kulderom
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Cylinda K3185HE
6990 ,-
Romslig kjøleskap med perfekt klima og med smart lagring
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Samsung RR39M7055WW/EE
9999 ,-
Kjøleskap som kan styres via app
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Kjøleskap Cylinda K3185VE
6999 ,-
Romslig kjøleskap med 380 liters volum
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.