Lei av å støvsuge? La en robot gjøre jobben!

Robotstøvsuger er ingen ny oppfinnelse – den første kommersielle robotstøvsugeren kom allerede i 1996, og var produsert av Electrolux. Likevel er det først de siste årene at robotstøvsugeren har blitt allemannseie. Det er ikke uten grunn: dagens robotstøvsugere er effektive, og også rimelige nok til å være et alternativ for folk flest. På tide å skaffe seg en? Her er en grundig innføring i robotstøvsuger, slik at du enkelt kan finne frem til den som fyller dine behov.

Hvorfor velge robotstøvsuger?

Den beste grunnen til å velge robotstøvsuger, er rett og slett at den gjør hverdagen litt enklere. Faktisk kan den spare deg for flere timers husarbeid, i tillegg til at dagens robotstøvsugere er så moderne at du nesten ikke trenger å gjøre noen ting. Flere av modellene både støvsuger, vasker, finner tilbake til ladestasjonen før den går tom for strøm og tømmer seg selv i en beholder på stasjonen. 

En annen god grunn, er at den kommer til nesten overalt. De fleste robotstøvsugere er runde og flate, som gjør at de kommer til der det ikke er så lett å komme til med en vanlig støvsuger, som under sofaen og TV-benken. I tillegg er de lave nok til å kunne stues vekk under sofaen eller sengen, og er dermed ikke i veien ellers i hverdagen. 

Robotstøvsuger Elvita CRD6550S
Special Price 4 350 ,- Regular Price 6 990 ,-
Robotstøvsuger med moppefunksjon og fem forskjellige støvsugemoduser
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Robotstøvsuger RoboRock RR2014 Q Revo Svart Robotstøvsuger
9 488 ,-
Møt din nye beste venn i hjemmet - robotstøvsugeren RR2015 Q Revo svart fra RoboRock.
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Robotstøvsuger RoboRock RR2014 Q Revo Svart Robotstøvsuger
8 990 ,-
Robotstøvsugeren RR2015 Q Revo fra RoboRock er din nye beste venn i hjemmet.
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Ikke tilgjengelig i butikk
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Robotstøvsuger RoboRock S8 Black
5 990 ,-
Efektiv robotstøvsuger som fanger opp alle typer skitt, støv og mindre partikler
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Robotstøvsuger Philips XU3000/01
4 990 ,-
I en verden hvor teknologi og innovasjon er i stadig endring, presenterer vi Philips XU3000/01 – en robotstøvsuger som ikke bare endrer måten vi ser på rengjøring, men også måten vi opplever renslighet i hjemmene våre.
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Ikke tilgjengelig i butikk
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.

Hvordan virker en robotstøvsuger?

Robotstøvsugeren ligner en rund badevekt, og beveger seg stille rundt i rommene uten oppsyn. De rimeligste robotstøvsugerne forflytter seg rundt på gulvet mer eller mindre tilfeldig, og skifter først retning når de møter hindringer. De mer avanserte har infrarøde sensorer eller liknende, slik at jobben gjøres enda mer effektivt. Området som skal støvsuges blir kartlagt av roboten, og på denne måten blir hele rommet dekket. 

De mest avanserte robotstøvsugerne har imponerende presisjon. Ofte har de sensorer som reduserer hastigheten på vei inn mot en vegg, trapp eller en annen hindring, før de stopper bare millimetere før kollisjon. 

De fleste robotstøvsugere kan enkelt skrus på enten med en knapp på selve støvsugeren, eller gjennom en app på mobilen. Støvsugeren vil da støvsuge alle deler av gulvet den kommer til, uten at du trenger å være til stede.  

Robotstøvsugere går på strøm, og lades på en ladestasjon de selv finner veien hjem til. Så lenge du sørger for at stikkontakten er i og tømmer den med jevne mellomrom, har du en trofast venn i flere år. 

Velg riktig støvsuger til dine behov

Så var det det å velge riktig. I dagens marked finnes det et hav av varianter å velge mellom, både når det kommer til størrelse og funksjoner, men også pris. Derfor er det viktig å kartlegge hva dine behov er, slik at du helt sikkert finner en robotstøvsuger som fyller dem.

Mange robotstøvsugere skrus av og på ved en knapp på selve støvsugeren, som kan være fint dersom du bare vil at den skal jobbe mens du er hjemme. Vil du derimot at støvsugeren skal gjøre jobben mens du er ute av huset, bør du velge en modell med mulighet for å styre dette gjennom en app på mobilen. Hvilket styringssystem de ulike modellene har, finner du på produktsiden deres. 

Tenk også over hvorvidt du ønsker en robotstøvsuger med moppfunksjon. Da får du ikke bare støvfrie, men også skinnende rene gulv. Husk i så fall at mange modeller ikke tåler vaskemiddel, men kun trenger vann. 

Har du dyr i huset, bør du skaffe deg en robotstøvsuger som er spesielt god på å håndtere pels og hår. Robotstøvsugeren Neato Botvac Connected D7 har fått tittelen «best for dyreeiere» på produktexperter.se. Den har et unikt D-formet design som gjør at den kommer til i alle hjørner, og har et effektivt filter som fanger opp 99 % av alle allergener, slik at du kan puste fritt. Også Irobot Roomba 974 er et godt valg for pelsdyreiere. Ved hjelp av gummibørster som tilpasser seg etter underlaget og kraftig sugekraft, suger den til seg både store og små hår.  

Når det gjelder hindringer, styrer robotstøvsugere unna de fleste hindringer automatisk, men det er variasjon i med hvor stor presisjon modellene unngår dem. En hindring kan for eksempel være tøfler, møbler eller dørterskler. De fleste robotstøvsugere kommer seg over terskler på opptil 2 cm. Best-i-test.nu vurderer likevel Roborock S5 til å være den beste til å komme seg over terskler.

 

Slik tar du hånd om robotstøvsugeren

Selv om robotstøvsugeren stor sett går av seg selv, trenger den, som all annen elektronikk, noen forutsetninger for å fungere. 

Robotstøvsugere går på batteri, og trenger derfor å lades med jevne mellomrom. Merk deg at det kan ta mellom 2 og 5 timer å lade opp batteriet. Batterikapasitenen vil variere fra modell til modell. Vær også obs på at noen modeller stopper av seg selv når batteriet går tomt, mens andre beveger seg tilbake til ladestasjonen på egen hånd. 

Robotstøvsugere trenger også å tømmes. Alle robotstøvsugere er utrustet med en støvbeholder og et rengjøringsfilter, som må tømmes regelmessig. Hvor beholderen som må tømmes er festet, varierer. Noen modeller har også en pose på ladestasjonen slik at den tømmer seg selv etter hver økt. 

Legg til rette for best mulig resultat

Robotstøvsugere liker ryddige hus best! De er flinke til å fjerne støvet, men de kan dessverre ikke rydde rotet ditt. For å sikre effektiv støvsuging er man avhengig av å holde gulvet noenlunde ryddig. Større hindringer klarer robotstøvsugeren å unngå, men ladekabler og småmynt kan skape problemer.

Husk også at det er en grense for hva robotstøvsugeren kan takle. Selv om en god robotstøvsuger kan gjøre mye, bør du ikke selge den gamle støvsugeren helt ennå. De mest krevende jobbene, som veldig møkkete tepper, klarer ikke robotene å hamle opp med. Ha derfor den tradisjonelle støvsugeren i bakhånd i tilfelle du skulle ha behov for den.

Best i test!

Selv om de fleste robotstøvsugere får jobben gjort, er det Roborock S6 MAXV som skårer høyest blant robotstøvsugere med moppfunksjon på testat.nu. Den har opptil tre timers batteritid, og unngår enkelt hinder som matskåler, leker og tøfler ved hjelp av dobbelt kamera. Den har også en vanntank med kapasitet på 300 ml, i tillegg til en valgfunksjon som gjør at du kan velge hvor kraftig den skal moppe. Du kan også stille inn forbudte soner, slik at den bare vasker der du ønsker. 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris