Finn den beste støvsugeren for deg

Det er ikke alltid lett å velge støvsuger. Er du ute etter en klassisk støvsuger, eller bør du heller satse på en robotstøvsuger, håndstøvsuger, trådløs støvsuger eller en sentralstøvsuger? Svaret på dette spørsmålet kan variere utifra, hva slags bolig du har, om du er allergisk, og hva du har tenkt å bruke støvsugeren til. Her gir vi deg en oversikt, slik at det blir lettere å finne en støvsuger som passer dine behov. 

Innhold:

  • Trådløs støvsuger
  • Modell med lang ledning
  • Lett modell
  • Bevegelighet
  • Liten modell
  • Modell for allergikere
  • Modell med HEPA-filter
  • Støvsugerposer
  • For deg med husdyr
  • Stillegående modell
  • Sentralstøvsuger 

Trådløs støvsuger gir frihet

Det finnes forskjellige typer trådløse støvsugere. Skaftstøvsugere og håndstøvsugere er trådløse og kan supplere en mer tradisjonell støvsuger. De er praktiske når du vil støvsuge raskt på et begrenset område, f.eks. fjerne smuler på kjøkkenet.

En håndstøvsuger har lavere effekt og dårlige sugeevne enn større modeller, men fungerer bra i stedet for en kost.

På en skaftstøvsuger sitter motoren og støvbeholderen på skaftet. Den har ikke like høy ytelse som en vanlig modell, men kan som håndstøvsugeren være et nyttig supplement.

En del skaftstøvsugere har også en 2-i-1-funksjon, dvs. at du kan ta av håndstøvsugeren hvis du f.eks. trenger å støvsuge spisebordet, kjøkkenbenken eller lignende.

Vil du ha en litt mer solid trådløs støvsuger, er en robotstøvsuger et godt alternativ. Et pluss ved den er at den kan støvsuge mens du er borte, slik at det er rent når du kommer hjem. Robotstøvsugere fås i en rekke varianter og kan brukes for å supplere eller som alternativ til en vanlig støvsuger. Men husk at med en robotstøvsuger må du av og til støvsuge manuelt bak eller under møbler der roboten ikke kommer til.

Støvsuger med lang ledning

Bor du i en stor bolig og er ute etter en mer tradisjonell støvsuger, bør du se på rekkevidden, altså lengden på ledningen – da slipper du å måtte bytte kontakt så mange ganger mens du støvsuger. 11 meter og oppover anses som lang rekkevidde. I en stor bolig er det også praktisk med høy sugeeffekt.

Her finner du våre støvsugere med ledning på 11 meter og oppover.

Lett støvsuger 

Bor du i en bolig med flere etasjer, bør du tenke på støvsugerens vekt. Må du bære en tung støvsuger opp og ned trapper, kan det være lite motiverende å bruke støvsugeren.

Bevegelighet

Støvsugerens bevegelighet er viktig, særlig i boliger med mye møbler. Ta derfor en ekstra titt på hjulene. Fire hjul som kan dreie uavhengig av hverandre, gir størst mulig bevegelighet. 

Størrelsen på hjulene påvirker hvor lett det er å manøvrere støvsugeren. Større hjul gjør at maskinen er lettere å dra med seg over dørterskler.

Liten støvsuger

Store støvsugere opptar ofte mye plass i en bod eller et skap. Har du begrenset med oppbevaringsplass, kan det derfor være lurt å velge en mindre modell.

Støvsuger for allergikere

For deg med allergi anbefales en støvsuger i partikkelutslippsklasse A for å redusere mengden støv som kan bli værende igjen i luften.

Støv og smuss spres ofte via luften og kan irritere luftveiene. For å unngå dette er den perfekte støvsugeren en som fjerner støv fra gulvet uten å spre støvpartikler i luften.  Jo mindre støv som blir igjen på gulvet, desto mindre kan virvles opp i luften – det stilles dermed høye krav til sugeevnen. Det er også viktig at støv og smuss ikke lekker ut når du bytter pose og filter. 

Støvsugere som er ekstra godt egnet for allergikere, har den såkalte svalemerkingen (svalanmärkningen).

Støvsuger med HEPA-filter

Stadig flere nye støvsugermodeller har et filter som sørger for at luften som blåses ut, filtreres på en effektiv måte. Dette er spesielt gunstig for allergikere. 

Et høytytende HEPA-filter sørger for at både gulvet og luften blir fri for støv, i og med at filteret er ekstra tett og også stopper de minste partiklene. En slik støvsuger er helt isolert, og det lekker ikke støv og partikler fra munnstykket, slangen, selve støvsugeren eller utblåsningsfilteret.

HEPA-filtrene fås i flere forskjellige varianter: HEPA 11 renser luften opptil 95 %, HEPA 12 opptil 99,5 % og HEPA 13 opptil 99,95 %. Du må imidlertid huske å bytte filter hvert eller annethvert år for at det skal fungere som det skal.

Her finner du våre støvsugere med HEPA-filter.

Støvsugerposer

Støvsugerposer må byttes, og det finnes et hav av varianter. Hos oss finner du et stort utvalg. 

Det finnes også støvsugerposer som er ekstra godt egnet for deg med allergi.

Støvsuger for deg med husdyr

Har du husdyr, vet du at det ofte er forbundet med masse hår og annen smuss. Da bør du kanskje satse på en støvsuger som er spesialtilpasset for å suge opp dyrehår.

Stillegående støvsuger

En støvsugers lydnivå kan variere en del, og det kan være lurt å ta hensyn til dette hvis du f.eks. ønsker å bruke støvsugeren når barna sover. 60 dB tilsvarer omtrent en normal samtale, mens 85 dB kan sammenlignes med en hårtørk. Det er ofte mulig å regulere motorens turtall for å få støvsugeren til å bli mer stillegående.

Her finner du våre mest stillegående støvsugere.

Sentralstøvsuger

Fordelen med en sentralstøvsuger er at du slipper å dra med deg selve støvsugeren, og at lydnivået er relativt lavt. Motoren monteres i kjelleren eller i en bod sammen med støvbeholderen, som må tømmes et par ganger i året. En sentralstøvsuger krever installasjon og er som regel ikke noe for deg som leier.

Energimerkeforordningen for støvsugere ble annullert av EU-domstolen 18. januar 2019.

EU-kommisjonen har imidlertid startet arbeidet med å utarbeide en ny obligatorisk energimerking for støvsugere samt reviderte krav til miljøvennlig utforming. Frem til dette arbeidet er ferdig, finnes det ingen gyldig energimerking for støvsugere. Kravene til miljøvennlig utforming for støvsugere gjelder som vanlig.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris