Loading...

Verdens rareste juletradisjoner

Synes du trær inne i huset er en merkelig tradisjon? Bare vent til du hører om disse juleskikkene.

 

I Norge spiser vi ribbe og pinnekjøtt, går rundt juletreet og har en steinfrukt fra Midtøsten (mandel) i grøten. Noen går også julebukk, alle har minst ett tre innomhus og det henger fremdeles endel misteltein rundt omkring i landet ved juletider. Ja, vi har våre egne tradisjoner, og det har jammen meg folk i andre deler av verden også. Faktisk er det mange som feirer jula med helt andre tradisjoner enn de norske, og her er noen av de rareste.

Les også: 3 alternative julekaker

 

I Russland er julaften i januar

I landet som strekker seg over halve verden er det ikke vanlig å gi hverandre gaver på julaften, som for øvrig går av stabelen den 7. januar. I stedet gir man hverandre gaver på Nyttårsaften, samtidig som mange følger en merkelig skikk. Den 31. desember skal nemlig russere skrive ned et ønske på en lapp, brenne lappen og drikke asken fra et champagneglass. Gjør de dette før klokken 12 på kvelden vil ønsket visstnok gå i oppfyllelse

 

Førjulstid med kontroversielle ”Svarte-Petter”

I Nederland, Belgia og deler av Nord-Frankrike feirer man «Sinterklaas» mellom 5. og 6. desember. Da følger tusenvis av barn ankomsten til Sant Nikolas på TV, og det er nettopp denne helgenen tradisjonen er bygget på. Sankt Nikolas kom angivelig for å dele ut gaver til de fattige, før han døde den 6. desember.

I seg selv er denne førjulskikken nokså normal og fredelig, men det er før man nevner nissens medhjelper kjent som Zwarte Piet, eller Svarte-Petter. Figuren er kjent for sin mørke hud, røde lepper og fargerike kostyme. I moderne tid har dette skapt kontroverser, og naturlig nok blusser det opp en debatt hvert år om hvorvidt maskoten er rasistisk.

Les også: Slik får du perfekt juleribbe

 

I Tsjekkia angriper flyvende sko

Om det er et utløp for frustrasjon eller et genuint forsøk på å finne noen å dele livet med, vites ikke. Faktum er likevel at single damer i Tsjekkia oppfordres til å kaste skoene sine over skulderen rundt juletider, for å finne seg en partner. Tradisjonen krever at man kaster skoen mens man står inne i et rom, og dersom hælen ender opp med å peke mot døren vil det gå ytterligere ett år før kjærligheten banker på.

 

Sammenlignet med disse juletradisjonene blir kyssing under mistelteinen nokså tamme saker.Sammenlignet med disse juletradisjonene blir kyssing under mistelteinen nokså tamme saker.
Sammenlignet med disse juletradisjonene blir kyssing under mistelteinen nokså tamme saker.

 

I Venezuela går man på rulleskøyter

I hovedstaden Caracas i Venezuela er det vanlig at gatene fylles av folk som går på rulleskøyter mellom 16. og 24. desember. Hva ellers?

 

Sentral-Europa er nissen en blondine

Okay, denne mener vi ikke bokstavelig, men i deler av Tyskland, Tsjekkia, Kroatia, Italia, Lichtenstein og Ungarn, droppes julenissen til fordel for en kvinnelig, gulhåret engel kjent som Christkindl. Hun tar på seg jobben med å dele ut gaver til de minste, mens nissen konsentrerer seg om resten av verden og sponsoravtalen med Coca-Cola.

Les også: Slik utnytter du restene fra julemiddagen

 

Dessuten liker de å skremme ungene

Samtidig som Christkindl belønner de snille barna, har man i Tyskland, Østerrike, Slovenia og Ungarn en annen figur å forholde seg til, som går under navnet Krampus. Krampus er julenissens onde hjelper, og har sin egen lille feiring. Krampus’ oppgave er å skremme barn som ikke har vært snille nok i løpet av året, og dette manifisterer seg i den såkalte KKr-markeringen den 5. desember. Da trekker tusenvis av mennesker til gatene iført skremmende kostymer og masker, i en tradisjon som kan minne om USAs Halloween. Takket være tradisjonen om å tilby Krampus en snaps pleier dessuten innlevelsen til deltagerne å øke markant utover kvelden. Derfor bli feiringen ofte omtalt som en av verdens skumleste juletradisjoner.

Kilder: Wikipedia, International Business Times, Dubai Chronicle og Aftonbladet. Via VG

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.