Velg riktig PC til skolestart

Børst støvet av bokbindet, og gjør plass i ranselen: Skolestart er rett rundt hjørnet, og for mange betyr det både nye bøker og oppgradering av PC-en.

 

Når den gamle traveren går så tregt at skolearbeidet forsinkes, er det på tide å se hvilke alternativer som finnes.

Ny PC trenger heldigvis ikke å koste skjorta. Kategorisjef Knut Grimstad hos Elon forteller at ytelsen på de fleste PC-ene i dag holder til vanlig skolebruk – spørsmålet er hvorvidt PC-en skal brukes til andre ting også.

Les også: Lek og lær med nettbrett

 

1. Hva er bruksområdet?

– Hvis det primært er redigering av dokumenter og lett nettbruk som er viktig, vil de aller fleste modeller fungere godt, forteller Grimstad.

Er barnet interessert i for eksempel video- eller bilderedigering, kan det imidlertid lønne seg med en større harddisk av SSD-typen. SSD står for Solid State Drive, og skiller seg fra vanlige harddisker med å speile innholdet fremfor å lagre det. For deg betyr det en raskere PC, som ikke blir tregere når årene går.

– Prosessor og grafikkort er også viktig for hastigheten. Grafikkort kan avlaste noen tunge jobber, men primært vil vi anbefale å oppgradere disse komponentene dersom PC-en skal brukes til spilling.

Når det kommer til oppløsning, anbefaler Grimstad deg om å sjekke dette i butikk.

– Hvor behagelig oppløsningen er varierer ofte fra person til person. Derfor anbefaler vi våre kunder om å sjekke dette i butikk før kjøp.

 

2. Stasjonær eller bærbar?

Kort forklart: Tenk gjennom hele behovet. Spiller tenåringen mye på PC-en? Da kan det kanskje være mer hensiktsmessig med en stasjonær PC. Skal det kun brukes til skolearbeid, er ligningen enklere å løse.

– Vi har et bredt utvalg med forskjellige ytelser som passer til de ulike behovene. Hvis du forklarer behovet til en av våre ansatte i butikk, finner de beste og rimeligste løsning som dekker behovet.

Husk imidlertid å spørre barnet om hva de bruker PC-en til. Hvis de har hobbyer som video- og bilderedigering, eller spilling, kan det lønne seg å tenke mer langsiktig.

– En stasjonær PC er fortsatt kraftigere og billigere på lang sikt. En bærbar PC trenger ikke alltid like høy ytelse, sier Grimstad.

Les også: Lærerike apper til barna

 

3. Hvilken maskin passer til elever på barneskolen?

Ytelsesmessig holder de fleste modeller som selges i dag til vanlig skolebruk. Prisforskjellene bunner ofte ut i ytelse, størrelse og vekt – og de to siste kan være ekstra relevant for de minste barna, som ikke bør drasse på de tyngste sekkene gjennom skoleåret.

– Frakter barnet PC-en til og fra skolen hele tiden, kan det være hensiktsmessig å velge modeller som er lettere og mindre, forteller Grimstad.

 

4. Hva med elever ungdomsskolen og videregående?

Når barna blir eldre, brukes PC-en sannsynligvis enda oftere enn før. Det er her de hører på musikk, ser filmer, spiller, gjør lekser og snakker med vennene sine. Tenåringen krever derfor ofte mer av PC-ens ytelse, prosessor, nettverks- og grafikkort.

Vær på den sikre siden: Ta med tenåringen i butikken, og la de snakke med butikkpersonalet selv. Har PC-en de ønsker seg en høyere prislapp? Da kan det være en god motivator for å skaffe seg en jobb, så de selv kan bidra til å kjøpe PC-drømmen.

Er det kun skolearbeid maskinen skal brukes til, råder Grimstad deg til å sjekke med skolen.

– Det kan være greit å undersøke hvilke programmer som brukes i de forskjellige fagene. Kanskje de også har noen anbefalinger om spesifikasjoner på maskinen, sier Grimstad.

Les også: Elons store TV-guide

 

5. Ikke glem: Lagring og sikkerhetspakker!

De fleste av oss har opplevd virus på maskinen, og blitt klok av skade. Denne kunnskapen har imidlertid ikke barna. De minste vet ikke hva som er trygt å klikke på, og da gjelder det å gjøre det enkelt for dem.

– Sikkerhetspakker er veldig viktig å ha på PC-en. For små barn finnes det også funksjoner som verner barna mot farlig og upassende innhold, forteller Grimstad.

F-Secure har pakker som sikrer barnet på nett, enten det er på PC, mobil eller nettbrett Denne tjenesten gir barna en trygg surfeopplevelse, mens du kan se hvilke nettsider som har blitt besøkt. Du kan også tidsbegrense nettilgangen, og blokkere nettsteder.

Samtidig er ekstern lagring – eller skylagring – alfa omega, for å sikre at filene ikke blir borte om PC-en tar kvelden.

– Vi ser dessverre mange tilfeller der en uheldig opplevelse har resultert i at bilder og filer forsvinner. Back-up på to steder er det eneste som kan noenlunde garantere at bilder og andre minner ikke går tapt, sier Grimstad.

Med disse tipsene bør PC-jakten være hakket enklere til skolestart. Lykke til i PC-jungelen!

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris