Unngå dette når du skal rengjøre mobiltelefonen

Det er særlig to tabber folk gjør, som kan skade telefonen din.

 

Tilbake i 2012 gjennomførte University of Arizona en litt ekkel undersøkelse. De tok for seg mengden bakterier på hverdagslige gjenstander, sammenlignet med doseter. Resultatene viste at det levde 10 ganger så mange bakterier på en gjennomsnittlig mobilskjerm enn på et gjennomsnittlig toalettsete.
 
For de fleste kan det med andre ord være lurt å rengjøre telefonen litt oftere.

 

Ikke bruk antibac når du vasker mobilen!

 

Selve rengjøringen er ikke noe hokus pokus, men det er et par ting å merke seg. Først og fremst, ikke gå løs på skjermen med antibac eller annet desinfiserende middel. Hold deg også unna ren alkohol, oppvaskmidler eller andre kjemikalier.
 
Les også: 6 spennende innovasjoner fra elektronikkbransjen
 
Normalt sett er naturligvis antibac godt egnet til å drepe bakterier, men på moderne mobiltelefoner vil middelet ødelegge eller fjerne det hydrofobiske belegget mobilprodusentene legger på skjermen. Dette belegget er lagt på telefonen for å hindre at fettflekker fra fingrene dine fester seg, og samme teknikk benyttes også av mange produsenter av skjermbeskyttere.
 
I stedet bør du vaske over telefonen med en fuktig mikrofiberklut. Dette er faktisk nok til å holde telefonen ren, så lenge du vasker den jevnlig. Er den ekstra skitten kan du ha litt vanlig håndsåpe i vannet, men som regel vil kun vann og klut være nok.
 
OBS! Hvis du har en telefon som ikke er sprutsikker/vanntett bør du være litt forsiktig med hvor mye du fukter kluten. Da kan det også være lurt å skru av telefonen før du begynner. I alle tilfelle bør den ikke ligge til lading mens du vasker den.
 
Tips! Hvis du vil rengjøre telefonen ekstra grundig kan du kjøpe et UV-C-lys. UV-C-lys er en spesiell type UV-lys som angriper DNA-et til bakterier og virus. Metoden fjerner ikke bakteriene, men tar bort deres evne til å spre sykdommer.

 

Ikke fjern støv fra telefonen med metallgjenstander.

 

Når du skal rengjøre åpninger i telefonen din, som små høyttalerhull eller ladekontakten, må du unngå å bruke nåler, pinsetter eller andre verktøy laget av metall. Det kan i verste fall kortslutte telefonen din.
 
I stedet bør du bruke et redskap av plast, for eksempel en tannpirker, og forsiktig grave ut støv og lo. Du kan også benytte munnstykket på støvsugeren, men ofte må man inn med noe spisst for å løsne støvet først.
 
Les også: Så enkelt får du foreldrekontroll på mobil og nettbrett

 

Slik vasker du mobildekselet

 

Har du deksel på mobilen burde du ta den ut før du begynner å vaske. Og når du først er i gang burde du vaske selve dekselet også, altså uten telefonen inni. Fremgangsmåten avhenger av hva dekselet er laget av.
 
• Plast – Her kan du komme langt med vanlig vann og såpe, men hvis dekselet har fått et gulskjær må man ofte tilsette litt blekemiddel i vannet. Bruk en liten svamp eller en tannbørste når du skal skrubbe dekselet rent.
 
• Gummi/silikon – Vann og oppvaskmiddel er veien å gå her, gjerne med litt natron i vannet.
 
• Treverk – Her må du være forsiktig med å bruke for våt klut, da fuktighet kan sette seg i treverket og skade det. Bruk derfor samme kombinasjon som for skjermen, med vann og mikrofiberklut.
 
• Lær – Håndsåpe og vann etterfulgt av lærbalsam er fasiten her, selv om det nesten er umulig å få skadet lær helt tilbake til sin opprinnelige form.
 
HUSK! De færreste deksler har et hydrofobisk belegg, så du kan trygt gå over det over med antibac-klut for å desinfisere.
 
Les også: Du er ikke så trygg på nett som du tror
 
Elon anbefaler bruk av både skjermbeskyttelse og deksel på mobiltelefonen, slik at den holder seg fin selv hvis du skulle miste den i gulvet eller legge den i lomma sammen med nøklene dine. Her er et utvalg av dekslene vi fører:

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris