
Tre alternative julekaker
Hvis du ikke er så glad i julekaker er det lov å lage færre enn sju slag. Faktisk er det tillatt å lage noe helt annet.
Julen er full av mattradisjoner. Dette gjelder også på kakefronten, der krumkaker, berlinerkranser og resten av de syv sortene dominerer. Det er fullt mulig å lage saftige og velsmakende julekaker, men det må jo være lov å lage noe annet også! Noe spennende og annerledes. Vi besøkte nettsiden aperitif.no for å finne noen morsomme julekakeoppskrifter utenom det vanlige.
Tre oppskrifter på alternative julekaker
Slik lager du julemakroner
- Pisk eggehvitene stive i en bolle mens du tilsetter sukkeret.
- Bland de malte mandlene sammen med melisen og tilsett dem så oppi bollen.
- Tilsett kakao eller konditorfarge (grønt og rødt er mest julete). Hvis du vil ha flere farger, fordeler du røren over flere boller, én til hver farge.
- Lag små sirkler med diameter på ca. 3 cm av røren, på bakepapir i en langpanne. Bruk gjerne kakesprøyte for ekstra kontroll.
- Stek i stekeovnen på 125 grader i ca. 20 minutter.
- Lag fyllet ved å blande sammen kremost, smør og vanlijesukker.
- Bland inn kakao eller konditorfarge, og fordel fyllet over halvparten av kakene.
- Legg de andre kakene opp ned på toppen, slik at du får en masse små, søte hamburgere.
Les også: 3 klassiske juledesserter
Julemakroner
Ingredienser til 25 stykk:
- 3 eggehviter
- 2ss sukker
- 100g malte mandler uten skall
- 2,5dl melis
- 1ss kakao eller konditorfarge
Fyll:
- 100g naturell kremost
- 30g smør
- 0,5dl melis
- 1ss vaniljesukker
- et par dråper konditorfarge
- eller 1-2ss kakao
Slik får du velsmakende «snøballer»
- Rør sammen smør og melis.
- Tilsett deretter havregryn sammen med potetmel og kaldt vann.
- Trill deigen i kuler og sett dem i fryseren.
- I mellomtiden smelter du den hvite sjokoladen over et vannbad.
- Dypp de kalde kulene i sjokoladen slik at hele overflaten blir dekket.
- Strø over ønsket mengde kokosflak.
Disse bør oppbevares kjølig frem til de skal nytes.
Les også: Slik får du perfekt juleribbe
Snøballer
Ingredienser til 30 stykk:
- 220g smør
- 3dl sukker
- 5,5dl havregryn
- 1,5dl potetmel
- 2-4ss kaldt vann
- 200g hvit sjokolade
- kokosflak
Slik gjør du jordbær om til nisser
- Smelt smør og tilsett melk.
- Varm opp blandingen uten at den begynner å koke.
- Visp inn egg og sukker.
- Bland sammen hvetemel, bakepulver, potetmel og krydderet, og tilsett det gradvis til hovedblandingen mens du rører.
- La røren hvile lenge i kjøleskap, gjerne over natten.
- Hell røren i papirformer eller muffinsbrett.
- Stek i stekeovnen ved 225 grader i ca. 12 minutter.
- Visp sammen ost, melis og sitronsaft til glasuren.
- Sprøyt glasuren i en ring i ytterkanten av muffinsen på toppen. Bruk kakesprøyte eller sprøytepose.
- Plasser et jordbær på toppen i midten, og gi ”nissen” en liten klatt med glasur som en lue.
Les også: Slik utnytter du restene fra julemiddagen
Julenissemuffins
Ingredienser til 25 stykk:
- 50g margarin
- 3ss melk
- 0,75dl sukker
- 1 egg
- 0,5 ts
- bakepulver
- 1ss potetmel
- 1,25dl hvetemel
- 1,5ts pepperkakekrydder
Glasur/pynt:
- 150g kremost
- 1dl melis
- saft fra 3 stk sitroner
- friske jordbær