Se hva du kan gjøre med restene fra julemiddagen

Lagde du for mye mat til julekvelden? Det skal du være glad for. Du kan nemlig lage nydelig mat av restene. Foto: Mari Svenningsen

 

1. Soyaglasert ribbe på spyd

Med en sursøt glaze av honning, soya, hvitløk, chili og lime får ribben en asiatisk smaksvri.

 

Fremgangsmåte

  1. Forvarm stekeovn til 180 °C.
  2. Legg trespyd i vann i ca. 30 minutter, eller kok dem i tre minutter, for å unngå at de brenner seg i stekeovnen.
  3. Fjern bein og svor på ribben og skjær opp i små porsjonsbiter. Ha 3 biter ribbe på hvert spyd og legg i en ildfast form.
  4. Lag glaze. Del sitrongress i to, og deretter i to på langs. Bland sammen søt soyasaus, riseddik og brunt sukker. Fres chili, hvitløk og sitrongress raskt i en varm stekepanne med olje. Hell blandingen av soya og sukker i pannen, tilsett revet ingefær og limeskall, kanelstang og stjerneanis. Rør alt sammen og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp.
  5. Hell glazen over spydene i den ildfaste formen. Vend spydene i glazen slik at de blir godt dekket.
  6. Stek spydene i ovnen i ca. 20 minutter.
  7. Legg spydene over på et serveringsfat og dryss over finhakket koriander.

Ingredienser:

  • 800 g ferdig stekt ribbe
  • 8 stk grillspyd i tre 

Glaze:

  • 2 stk sitrongress
  • 11⁄2 dl søt soyasaus (kecap manis)
  • 1 ss riseddik
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 stk finhakket grønn chili
  • 3 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ss maisolje eller annen stekevennlig olje
  • 2 cm revet frisk ingefær
  • skall av 1⁄2 stk lime
  • 1⁄2 stk hel kanel
  • 1 stk hel stjerneanis
  • 2 ss finhakket frisk koriander

Les også: Tre klassiske juledesserter

2. Pinnekjøtt med rotmos

Runde to, med nytt tilbehør.

 

Slik går du frem

  1. Legg pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer, la det stå i romtemperatur. Utvanningen reduserer saltinnholdet i kjøttet, og gir det tilbake den naturlige væskebalansen. Bruker du lunkent vann går det lit raskere. Hvis du kjøper ferdig utvannet pinnekjøtt må du regne mer kjøtt, ca 600 gram pr. porsjon.
  2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.  Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Da legger du det på rist over en langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter. Følg godt med.
  3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
  4. Ha smør og fløte i mosen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat. Da er alt klart til servering! Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.

Ingredienser:

  • Ca. 2 kg pinnekjøtt
  • 1 stk vossakorv, ring à 500 g.

Rotmos:

  • 11⁄4 kg kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk potet
  • 1 dl kremfløte
  • 3 ss smør
  • 2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper 
Foto: matprat.no

 

3. Ribbesandwich med fiken og brente mandler

Gløgglasert ribbe, fiken, blåmuggost og brente mandler mellom to skiver ristet brød gir mye jul i munnen.

 

Slik lager du ribbesandwitch:

  1. Fres skiver av landbrød i en varm stekepanne med smør til de er gylne og sprø. Legg dem på et ark kjøkkenpapir.
  2. Skjær ribbe i tynne skiver. Fres ribbeskiver raskt i en varm stekepanne med smør til de er gjennomvarme, 2-3 minutter. Hell over gløgg og vend skivene i væsken. Se til at det ikke svir seg.
  3. Legg salat på halvparten av skivene med landbrød. Legg ribbe, skiver av blåmuggost og fiken lagvis på skivene.
  4. Dryss over brente mandler, legg på den andre halvparten av brødskivene som lokk.

Ingredienser:

  • 320 g stekt ribbe
  • 2 ss smør
  • 8 skiver landbrød
  • 4 ss julegløgg
  • 1 pk salatmix (á 65 g)
  • 80 g blåmuggost i skiver
  • 2 stk frisk fiken i tynne skiver
  • 50 g grovhakkede brente mandler

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris