Loading...

Slik gjør du ren terrassen for våren

Vi gir deg oppskriften til en deilig og innbydende uteplass

 

Selv om sesongen kan være kort her til lands, elsker nordmenn å sitte ute og kose seg i sommersola. Hvis du setter av litt tid til vask og vedlikehold får du dessuten en terrasse som holder seg fin mye lengre. Om det er vanskelig? Ikke i det hele tatt.

Les også: 9 tips -Slik vasker du kjøleskapet

 

Gå skånsomt til verks

Start med å fjerne utemøbler og annet på terrassen, slik at du har en åpen og tilgjengelig flate å jobbe på. Dusj deretter terrassen og la fuktigheten og vaskemiddel virke 5-10 minutter. Det finnes egne vaskemidler for terrasse på markedet, men en normalt skitten terrasse blir som regel ren og fin med bruk av vanlig såpevann. Har du en skikkelig møkkete terrasse er det imidlertid lurt å anskaffe midler som er utviklet mot sopp og alger.

Les også: Ren grill på 15 minutter

Etter ca. 10 minutter går du løs med skurekosten. Alternativt kan du gå til innkjøp av en elektrisk terrassevasker, som gjør jobben mindre belastende. Skrubb terrassebordene inntil smuss og skitt er fjernet, men vær forsiktig med å skrubbe for hardt. Behandle heller treverket med skånsomhet og ta tiden til hjelp. Det er best vaske terrassen en dag det ikke er så varmt (ca. 10 grader), og det kan faktisk være en fordel hvis det regner litt. Da får man litt drahjelp til å løsne opp og fjerne overflatesmusset

 

Unngå høytrykksspyler

Når terrassen er ferdig skrubbet må den spyles, og de fleste anbefaler bruk av vanlig hageslange fremfor høytrykkspyleren. Årsaken er at det høye trykket kan gjøre treverket flisete eller rive av eksisterende overflatebehandling. Trykket kan også fjerne den naturlige beskyttelsen mot harpiksstoffer (kvae), som dannes med tiden på grunn av fordamping av lettflyktige stoffer. Hvis dette laget rives av vil harpisk igjen kunne nå overflaten av terassebordene dine. Hvis du er forsiktig kan høyttrykkspyler likevel benyttes, så lenge du justerer ned styrken og holder god avstand til treverket mens du holder på.

Les også: 4 tips til rengjøring av stekeovnen

 

Bruk beis, hvis du vil

Det er ingenting i veien for å la impregnerte terrassebord forbli ubehandlet for et naturlig utseende på uteplassen. De fleste velger imidlertid å overflatebhendle treverket med beis omtrent annenhvert år. Dette forbedrer holdbarheten og beskyttelsen mot alger, oppsprekking, smuss og slitasje. Det finnes beis med og uten pigment (farge), og de billigste variantene er tynnet ut med whitespirit. Disse omtales noen ganger som treoljer.

HUSK: Med god utebelysning kan du utvide utesesongen

 

Skal du spyle terrasen med høytrykksspyler er det viktig å redusere styrken og holde fornuftig avstand.Skal du spyle terrasen med høytrykksspyler er det viktig å redusere styrken og holde fornuftig avstand.
Skal du spyle terrasen med høytrykksspyler er det viktig å redusere styrken og holde fornuftig avstand.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.