Slik fikser du dårlig DAB-mottak

Sliter du med å motta signaler på DAB-radioen din? Løsningen ligger trolig i denne sjekklisten.

 

Sammenlignet med FM-nettet har DAB-radio plass til flere kanaler. I tillegg hevder myndighetene at lydkvaliteten er bedre, men man er fortsatt avhengig av å faktisk motta signalene fra radiosendingene. Hvis du sliter med å få DAB-radioen din til å gjøre jobben sin, selv i områder med god dekning, har nettstedet radio.no noen hendige tips for å hjelpe deg.

1. Sjekk antennen

I områder med veldig god dekning kan man ofte motta signaler selv med en feilmontert antenne. Alle andre steder byr det derimot på trøbbel, og dette er særlig et problem i biler der man har ettermontert DAB-utstyr. Hvis dette ikke er gjort riktig kan signalet falle ut på tross av at dekningen i området er god. Antenne i bil skal plasseres vertikalt, og mange DAB-adaptere krever også jording gjennom kontakt med bilens karosseri. Montering i bilruter med solskjerming bør også unngås.

 

«Hvis du tar med deg radioen til en ny region, for eksempel hvis du skal på hyttetur, må du også huske å oppdatere kanallisten. Radioen din vil nemlig forsøke å koble opp mot frekvensene for hver kanal slik de er hjemme, og dermed ikke finne signalet.»

 

2. Bruk automatisk frekvenssøk

Når man forflytter seg fra én region til en annen vil man miste signalet. Løsningen på dette er enten å oppdatere kanallisten manuelt, eller å aktivere automatisk frekvenssøk. Dersom radioen din er utstyrt med dette kalles funksjonen som regel Service Following, DAB to DAB, kanalforfølgelse, DAB-linking eller alternative frekvenser.

Les også: 6 enkle treningstips

 

3. Oppdater kanallisten

Selv hvis du aldri flytter radioen din er det lurt å oppdatere kanallisten av og til. Dette sikrer at du alltid har tilgang til alle kanaler i området ditt, ettersom ikke alle modeller søker etter og legger til nye kanaler av seg selv. Hvis du tar med deg radioen til en ny region (eksempelvis hvis du skal på hyttetur) må du også huske å oppdatere. Radioen din vil nemlig forsøke å koble opp mot frekvensene for hver kanal slik de er hjemme, og dermed ikke finne signalet.

 

4. Husk at det er to DAB-nett

Vi har to riksdekkende DAB-nett, NRKs eget nett samt ”Norge Riks”-nettet med de kommersielle kanalene som P4 og Radio Norge. Det kommersielle nettet er ikke delt inn i regioner på samme måte som NRK-nettet.

 

5. Ikke alle tuneller har dekning ennå

Hvis du kjører gjennom en tunell og mister lyden fra radioen trenger du ikke fortvile. Det er nemlig ikke alle tuneller som har fått DAB-sendere ennå, slik at signalene ikke kommer frem. Med tiden er planen å bygge ut dekningen i flere tuneller, slik at den er bedre enn for dagens riksdekkende FM-sendinger.

 

Les også: Dette må du vite om kjøkkenvifter

6. Trenger du en utendørs antenne?

På steder med lav dekning kan det være mye å hente i å montere en utendørs antenne. Da trenger ikke signalene å reise gjennom tak og vegger.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris