Neo QLED: Løfter TV-opplevelsen til neste nivå

Samsung har kombinert QLED og Mini-LED med spennende teknologi, for å forbløffe selv de mest kravstore TV-entusiastene.

 

De nye Neo QLED-TV-ene fra Samsung har begeistret pressen. Blant annet påpeker nettstedet tek.no at du får «gnistrende 4K HDR», og de kaller QE65QN95A-modellen en av «de beste TV-ene de har testet».

TV/AV-spesialist Knut Eirik Rørnes hos Samsung Electronics Nordic påpeker at det er samspillet mellom forskjellig teknologi som gjør bildet så bra:

– Vi snakker ikke nødvendigvis bare om rene spesifikasjoner som antall LED-dioder i panelet. Selv om dette er en viktig del av forbedringen med Neo QLED, er det viktigste hvordan de ulike komponentene og teknologiene spiller sammen for å gjøre sluttproduktet best mulig, forklarer han.

Les også: Lydplanker er snarveien til hjemmekinolyd – uten ommøblering

 

Hva er egentlig Mini-LED-teknologi?

Litt fakta kommer vi likevel ikke utenom, og et viktig poeng er at Neo QLED baserer seg på Mini-LED i stedet for vanlig LED. Forskjellen? Som navnet røper er LED-diodene som lyser opp en Mini-LED-skjerm mindre. Faktisk 40 ganger mindre. Dermed får man plass til langt flere dioder i skjermen, noe som gir bedre kontroll på lysstyrke, kontrast, lysspredning, sortnivå og detaljgjengivelse. Det gjør det også mulig å gjøre TV-en enda smalere.

 

Og hva er QLED?

Q-en i QLED står for Quantum Dot Technology, og indikerer at TV-en har en syltynn film bestående av mikroskopiske partikler. Disse partiklene kan sile ut farger basert på bølgelengde, noe som resulterer i en skjerm med over én milliard ulike fargenyanser.

– Vårt mål er hele tiden å lage TV-er som gir et fenomenalt bilde til alle typer rom og alle typer belysning. Neo QLED følger denne filosofien ved å kombinere styrkene til QLED og Mini-LED, pluss annen spennende teknologi som AI-styrt 8K-oppskalering og andre smarte TV-funksjoner, utdyper Rørnes.

Les også: Elons store TV-guide

 

At TV-en er Mini-LED betyr ikke at den er liten, men at diodene som lyser opp skjermen er mange og små. Og dét er en bra ting. Foto: SamsungAt TV-en er Mini-LED betyr ikke at den er liten, men at diodene som lyser opp skjermen er mange og små. Og dét er en bra ting. Foto: Samsung
At TV-en er Mini-LED betyr ikke at den er liten, men at diodene som lyser opp skjermen er mange og små. Og dét er en bra ting. Foto: Samsung

 

TV-en er en datamaskin

At man benytter kunstig intelligens for å gjøre bildet bedre, illustrerer godt hvor avanserte dagens TV-er er. Neo QLED-modellene styres av en imponerende Neo Quantum-prosessor, som jobber iherdig for å gi deg et best mulig bilde til enhver tid. I sin test lot tek.no seg imponerende av resultatet:

«Med Neo QLED tar Samsung store steg hva gjelder lysstyrke. Først og fremst på hvor mye av skjermen du kan klemme til med mye lys av gangen. Resultatet er at du får en slags aha-opplevelse når du ser på innhold i HDR, samtidig som denne skjermen, til å være en LCD, har et meget imponerende sortnivå» – Ole Henrik Johansen for tek.no.

Les også: Hvordan virker en flatskjerm?

 

 

Mini-LED vs. Mikro-LED?

 

Mini-LED blir ofte forvekslet med Mikro-LED. I en Mikro-LED-skjerm er diodene enda mindre. Faktisk er de så små at de utgjør de individuelle lysene som danner hver eneste piksel på skjermen. Dermed får man enda bedre kontroll på bildet, og perfekt sortnivå fra piksler som skrus helt av enkeltvis. Mikro-LED-skjermer til private stuer finnes, men det er foreløpig svært kostbart å produsere dioder som er små nok. Derfor er Mikro-LED mest brukt for veldig store skjermer som billboards og lignende per i dag.

 

Du kan lese mer om Neo QLD-TV-ene på samsung.no, eller besøke nærmeste Elon-butikk for en prat med en lokal TV-ekspert.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris