Mindre stryking med riktig tørketrommel

Drømmer du om strykefrie skjorter og kjoler uten nupper? Ny tørketrommelteknologi kan løse problemene dine.

 

Gjennomsnittsfamilien bruker mye tid på stryking, bretting og opphenging av klær. Kanskje mer enn de trenger, for ifølge produkt- og markedskoordinator Marie Hansen hos Electrolux kan nye tørketromler gjøre mye for å forenkle husarbeidet.

– Det er nærmest en nødvendighet med tørketrommel i dag, spesielt for familier. Du kan spare mye tid hvis du investerer i en god modell, som lar deg tørke alt fra ull til arbeidsbukser på kort tid. Med en kvalitetstrommel vil du også oppleve en redusert slitasje på klærne, sier hun.

Les også: Hva betyr vaskesynbolene?

 

Fjern skrukkene i skjorten

Selvsagt er det subjektivt hvor glatt skjortene skal være, men om du vil ha færre skrukker gjelder det å velge en tørketrommel som takler flere forskjellige tekstiler, og gir tøyet bevegelsesfrihet.

– De fleste maskiner har et anti-krøllprogram, som reduserer behovet for stryking avklærne når de er tørket. Mange maskiner har dessuten sensorstyrt tørking, slik at man selv kan velge hvor tørt tøyet skal være. Velg for eksempel Stryketørt eller Skaptørt i stedet for Ekstra tørt om du vil ha færre skrukker, og heng opp skjorten mens det fremdeles er litt fuktighet igjen. Da glattes krøllene letter ut, og strykejobben blir enklere, sier Hansen.

Les også: Slik velger du riktig strykejern

 

Varmepumpeteknologi halverer forbruket

Den viktigste nyvinningen innen tørketromler er varmepumpeteknologi. Hansen forteller at nesten halvparten av alle tørketromler i dag har denne teknologien integrert, og det er det en god grunn til.

– Tørketrommelen oppleves ofte som den mest strømkrevende hvitevaren, men med varmepumpeteknologi kan du nærmest halvere energiforbruket. Tøyet tørkes også med lavere temperatur enn en tradisjonell kondenserende tørketrommel. Det betyr mindre slitasje på tøyet, og sørger for at klærne dine holder fasongen lenger, forteller hun.

Det er ikke så lett å forstå alle merkingene på en tørketrommel. Er du på jakt etter en tørketrommel som bruker mindre strøm er det lurt å kikke på energimerkelappen. Tradisjonelle kondenstromler er som regel klassifisert som C- eller B-klasse, mens moderne tromler med varmepumpe og lavt energiforbruk er merket fra A+ og helt opp til A+++.

 

Alt går i trommelen

 

Med en kvalitetsmaskin, vil du oppdage at de fleste plagg faktisk kan tørkes i trommelen. Velger du en maskin med sertifiseringen Woolmark Blue, har du garanti for at maskinen takler ømfintlige tekstiler som håndvaskbar ull uten å ødelegge eller krympe plagget.

I dag kan du tørke nesten alt i tørketrommelen, dersom du velger en maskin med godtprogramutvalg og Woolmark Blue-sertifikat.

Noen tørketromler kommer også med egne tørkestativ for sko. Da plasseres skoene stødig i stativet mens trommelen sirkulerer den varme luften rundt. På denne måten unngår du å skade både sko og trommel. Har du ikke dette, forteller Hansen at du bør være varsom med å legge sko i maskinen.

Les også: Lesernes beste stryketips

 

Hva er viktig når du skal kjøpe tørketrommel?

Hansen forteller at kapasitet fremdeles er viktig for mange. Ifølge Hansen råder det en misoppfatning om at klær som tørkes i trommel blir mer slitt, men det stemmer ikke.

– Har du en kvalitetstørketrommel med varmepumpeteknologi og invertermotor – som alle Woolmark Blue-merkede maskiner har – får du en tørketrommel med lang levetid, og som er skånsom mot alt tøyet ditt. Du kan selvsagt fortsette å henge opp pentøyet ditt til tørk hvis du ønsker, men du trenger ikke lenger å gjøre det, sier Hansen.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris