Mer tid til andre ting med en selvgående støvsuger

Er du lei av den kjedelige støvsugingen, eller er du ofte på farten? Da er en robotstøvsuger noe for deg.

En robotstøvsuger er et perfekt supplement til en vanlig støvsuger. Den kan programmeres til å støvsuge når du er på jobben – så du kan komme hjem til et rent hjem hver dag. En robotstøvsuger er dessuten bra for helsen, i og med at du slipper så mange uergonomiske bevegelser.

Innhold:

  • Hvem passer en robotstøvsuger for?
  • Når fungerer en robotstøvsuger best?
  • Varemerker hos Elon
  • Fordeler og ulemper
  • Sjekkliste
  • Vanlige spørsmål

Se alle våre robotstøvsugere her!

Hvem passer en robotstøvsuger for?

– For deg som har problemer med å få hverdagen til å gå opp

Mange kunder som lever et aktivt liv, forteller at robotstøvsugeren er til stor hjelp. Du kan enkelt starte støvsugeren fra jobben og komme hjem til et rent hjem. På flere av våre modeller kan du programmere når og hvor de skal støvsuge. La roboten støvsuge når du er på jobb, trening eller spiser middag. Med en robotstøvsuger trenger du ikke bruke like mye energi på støvsugingen som du gjør med en vanlig støvsuger.

– For deg som har problemer med å bevege deg

Problemer med ryggen eller smerter i kroppen? En robotstøvsuger kommer lett til områder som f.eks. under senger og sofaer der det samler seg mye støv. Du slipper uergonomiske bevegelser som ofte er nødvendige når man skal støvsuge områder som det er vanskelig å komme til, f.eks. under sofaer og senger. Med en robotstøvsuger sparer du ryggen.

– For deg som må støvsuge ofte

Mye smuler under bordet eller grus i gangen? En robotstøvsuger er et godt supplement for deg som føler at du alltid må gå rundt og koste og gjøre rent. Du slipper å hente frem den vanlige støvsugeren med en gang det blir skittent.

Har du barn, kan du la støvsugeren støvsuge resten av boligen mens du leker med eller leser for barna. En selvgående støvsuger kan gi dere mer kvalitetstid sammen.

Når fungerer en robotstøvsuger best?

Noen synes det er deilig med en robotstøvsuger som gjør at man slipper å smårengjøre hele tiden. Men den har også fått kritikk for ikke å være like effektiv som en vanlig støvsuger. Når fungerer egentlig en robotstøvsuger best?

Åpen planløsning er best for selvgående robotstøvsugere

Bor du i en bolig med åpen planløsning, kan det meste av støvsugingen overlates til robotstøvsugeren. Bor du derimot i en bolig med mye møbler og ting og tang, kan det hende du må hjelpe robotstøvsugeren litt ved å flytte på møbler eller tykke tepper.

En robotstøvsuger kommer til mange steder, men kan iblant ha problemer med å suge opp støv på lister, bak ledninger og på trange steder. Du må derfor alltid se på robotstøvsugeren som et supplement til en vanlig støvsuger.

Hos Elon har vi robotstøvsugere fra følgende merker:


Vanlige spørsmål

1. Hvordan fungerer en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger har ikke samme type teknologi som en vanlig støvsuger. Roboten har børster på undersiden som børster sammen støv og smuler som den deretter suger opp gjennom en åpning. En del roboter er trekantede – det gjør at de kommer bedre til i hjørnene. Robotstøvsugere er ekstra effektive i boliger med harde gulv og lave dørterskler. Løse ledninger og tepper, lange gardiner og lave sofaer kan noen ganger innebære litt problemer for robotene, i og med at de kan kjøre seg fast i dette. Her bør du altså tenke over om du skal la roboten ta hånd om støvsugingen. Robotstøvsugerne har en ladestasjon som de går tilbake til automatisk når støvsugingen er ferdig.

2. Kan støvsugingen programmeres?

Ja, en praktisk funksjon er at robotstøvsugeren kan innstilles til alltid å støvsuge når det passer familien, f.eks. når alle er på jobb eller skole. Å komme hjem til et rent hjem en helt vanlig onsdag er hverdagsluksus på høyt nivå.

3. Hvordan fungerer moppfunksjonen hos en robotstøvsuger?

Flere robotstøvsugere har en moppfunksjon – det er en støvabsorberende innsats som tørker av gulvene automatisk mens støvsugeren går. Det betyr at du ikke trenger å tenke på om eller når gulvene skal rengjøres.

4. Hvordan styrer jeg robotstøvsugeren?

En robotstøvsuger som er koblet til det trådløse nettet, kan styres og overvåkes via en app. Enkelte har en funksjon der man også kan styre hvilke rom eller overflater som skal rengjøres på hvilke dager. Via appen kan man også sperre av de områdene der den kjører seg fast, f.eks. tykke tepper eller et bad, slik at den ikke går dit hvis man har glemt å stenge døren før den startes. En del robotstøvsugere har også talestyring og er kompatible med Alexa eller Google Assistant, slik at du kan starte og stoppe roboten via talekommandoen.

5. Hvordan navigerer en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere har forskjellige måter å navigere på. Noen leser av rommet via et kamera.
Har du et område der du ikke vil at roboten skal støvsuge, har du ofte muligheten til å programmere en virtuell vegg som avgrenser robotens arbeidsområde. De fleste roboter er så smarte at de går tilbake til ladestasjonen for å lade.

6. Er robotstøvsugere poseløse?

Ja, med en robotstøvsuger trenger du ikke støvsugerposer. Robotstøvsugerne er utstyrt med en støvbeholder og et rengjøringsfilter. Dette må du tømme med jevne mellomrom. Enkelte robotstøvsugere har dessuten en pose på ladestasjonen der den tømmer seg selv etter at den har støvsugd. Det gjør at man ikke trenger å tømme den lille beholderen regelmessig.


Pluss og minus: Robotstøvsuger sammenlignet med vanlig støvsuger

+ Lavere lydnivå. Mange robotstøvsugere er overraskende stillegående. Flere modeller har et optimalt lydnivå på rundt 55–60 dB(A), det tilsvarer en normal samtale. Det fleste vanlige støvsugere er litt mer høylytte med et lydnivå på rundt 10–20 desibel mer.

+ Du sparer tid. Et voksent menneske støvsuger i snitt under 30 minutter hver uke. Det betyr 2 timer i måneden og 26 timer i året. En robotstøvsuger er en smart løsning for deg som har et aktivt liv.

Poseløse støvsugere kan være en dårlig idé for allergikere. Når beholderen tømmes, kommer man nemlig i kontakt med støvet.

En vanlig støvsuger har bedre rengjøringsevne, det gjør at robotstøvsugeren fungerer aller best som supplement til en vanlig støvsuger.


Liten sjekkliste før du velger robotstøvsuger

Kapasitet

Hvor stor er boligen? Har du en stor bolig med mange rom, kan det være en god idé å kjøpe en støvsuger med lang batteritid. Noen robotstøvsugere stopper opp når batteriet er tomt, mens andre går automatisk tilbake til ladestasjonen.

Lydnivå

Ønsker du en stillegående støvsuger? Mange robotstøvsugere er mer stillegående enn vanlige støvsugere, men jo høyere kapasitet, desto høyere er som regel lyden. Sørg for at det støvsuges når du ikke er hjemme, da slipper du å bry deg om lyden.

Dørterskler og andre hindringer

Har du høye dørterskler og liten avstand mellom møbler og gulv? Da er en robotstøvsuger kanskje ikke den beste løsningen. Finn ut hvilken type møbler du har, og mål avstanden. Kommer robotstøvsugeren f.eks. til under sofaen? Det kan også være lurt å måle dørtersklene. Det finnes støvsugere som takler en høyde på 1,5–2 cm.

Gulv

De fleste robotstøvsugere fungerer best på harde gulv, men det finnes også mer avanserte modeller som takler tykkere tepper. Sjekk støvsugerens sugeeffekt. Jo høyere sugeeffekt, desto bedre er den på tepper.

Husdyr

Har du dyr med pels? Det finns robotstøvsugere som er spesialtilpasset for å fjerne dyrehår. Velg gjerne en robotstøvsuger med et høyeffektivt filter.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris