Les dette før du kjøper mikrobølgeovn

Det være vanskelig å orientere seg i et marked med stadig flere varianter av mikrobølgeovner. Her er en liste over begreper du bør kjenne til, og som gjør det enklere å velge riktig mikrobølgeovn. 

Mikrobølgeovner finnes i en mengde ulike modeller og størrelser. Mens en enkel mikroovn kan ses på som et supplement til din vanlige ovn, finnes det også mer avanserte mikrobølgeovner med mange programmer og funksjoner. Men det finnes også andre ting å tenke på før du bestemmer deg – skal du for eksempel ha en frittstående variant, eller vil du ha en innebygd mikrobølgeovn? 

Tilberede og varme mat

Finn ut hva du skal bruke mikrobølgeovnen til. Skal du først og fremst bruke den til å tine og varme mat, eller skal den også fungere som en vanlig ovn – med for eksempel grillfunksjon? Dette kan være greit å vite på forhånd, sånn at du vet hvilke funksjoner du trenger – og ikke trenger.

 

Mikrobølger

Selve mikrobølgeovnen fungerer slik at mikrobølger, elektromagnetisk stråling, trenger inn noen centimeter i maten. For at maten skal få en jevn varme, er de fleste modeller utrustet med en roterende bunnplate, som gjør at mikrobølgene kommer til overalt. 

 

Effekt

Effekten bestemmer hvor fort maten tines opp eller tilberedes i mikrobølgeovnen. En mikro med maxeffekt på 900-1000 W er det som er anbefalt. 

 

Crisp og grill

Det finnes mikrobølgeovner med flere fiffige funksjoner som kan forenkle hverdagen din. En mikro med grillelement gjør at maten får farge. Har mikrobølgeovnen en crispfunksjon, følger det også med en metallform, som gjør at maten blir sprø, og får farge også under. 

 

Kombinasjonsovn

En kombinasjonsovn har mikrobølgeoppvarming, men også en annen type varme – for eksempel undervarme, grill og varmluft. Fordelene med en kombinasjonsovn er at maten får et appetittlig utseende, samtidig som den tilberedes på kortere tid enn i en vanlig ovn. 

 

Timerfunksjon

De enkleste modellene har ofte manuell innstilling, som gjør at du selv kan velge tid og effekt. På mange modeller finnes ofte digitale display og et elektronisk programverk. Men mikrobølgeovnen kan også være utrustet med innebygget timer eller en funksjon som gjør at effekten kan endres etter angitt tid. Det er fint hvis du for eksempel først vil ha lav effekt på potetbåtene, og høyere effekt mot slutten for å få den sprø og gyllen. 

 

Størrelse

En faktor det vil være naturlig å ta hensyn til, er størrelsen på mikrobølgeovnen. Dette, kombinert med funksjoner, vil kunne si mye om hva slags modell du trenger. I et stort kjøkken kan det være plass til en større mikrobølgeovn, enten integrert eller frittstående, mens det i et lite kjøkken kan holde med en frittstående liten mikrobølgeovn. Du kan lage mye god mat i en minimikrobølgeovn, og i noen tilfeller kan dette til og med erstatte en vanlig ovn. 

 

Integrert mikrobølgeovn eller frittstående?

I dag finnes det mange mikrobølgeovner som kan innstalleres i kjøkkeninnredningen. Det kan være et godt alternativ dersom du vil at den skal innlemmes naturlig i omgivelsene. Velger du en integrert mikrobølgeovn er det viktig å se til at det er nok luft rundt den. En mikro blir lett varm, og da trengs det nok plass til at den varme lufta kan forsvinne. 

 

Har du ikke plass til å bygge inn mikroen, finnes det mange modeller av frittstående mikrobølgeovner. Disse variantene kan også flyttes rundt, som kan være praktisk i et lite kjøkken. 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris