Loading...

Lek og lær med nettbrett

La barnas skjermtid være både morsom og lærerik på én gang. Vi har sett på fem apper som kombinerer læring og lek.

 

Bruker barna mye tid med mobilen eller nettbrettet? Fremfor å se på dette som et problem, kan du dra nytte det.

Les også: Lærerike apper til barna

 

DragonBox Algebra: Gjør matte enkelt

Anbefalt alder: 5-12 og 12 år og oppover.

For et par år siden kunne Aftenposten melde at 1/3 av grunnskoleelevene ikke visste hvordan de løste en ligning. Det tar de norske utviklerne av DragonBox-spillene sikte på å endre. Her lærer barna algebra på en enkel måte – de tror de spiller, men egentlig lærer de algebra i en morsom og spennende spillverden. Ligninger presenteres i form av objekter, men erstattes av tall jo lenger du kommer i spillet. Motivasjonen? Drager som vokser i takt med vanskelighetsgraden. Jo større dragen blir, jo flere oppgaver har blitt løst – og etter hvert vil barna klare å ligninger kun med tall.

DragonBox Algebra kommer i to modeller: 5+ og 12+. Førstnevnte er beregnet for barn fra 5-12 år, mens Algebra 12+ er tilpasset eldre barn. Her får du også mer avanserte temaer, og flere nivåer å boltre deg på. Alternativt kan barn fra 9-11 år prøve seg på DragonBox Elements, som tar for seg grunnleggende geometri.

DragonBox Algebra 5+: Last ned fra Google Play / App Store for 55 / 40 kr.

Dragonbox Algebra 12+: Last ned fra Google Play /App Store for 85 kr.

DragonBox Elements: Last ned fra Google Play / App Store for 55 kroner.

 

Bokstavkongen: Eventyrene om da lydene fikk bokstaver

Anbefalt alder: 3-6 år.

Den norske skolen har brukt Bokstavkongen i forskjellige former lenge før appen ble lansert. Hele alfabetet gjøres rett og slett om til en historie, der hver bokstav har sitt eget eventyr. Bokstavene har også egne lyder, slik at barna enkelt kan skille lyd fra bokstav. Samtidig får barna en innføring i vokaler og konsonanter, markert i rødt og blått

Les også: Personlig trener på håndleddet

Appen kommer også med et slags minnespill, i tillegg til fargelegging og mulighet til å lage egne historier.

Lær alfabetet med Bokstavkongen: Last ned fra Google Play eller App Store for 9 kroner.

 

Toca Boca-serien: Kreative oppgaver

Anbefalt alder: 4 år og oppover

Spillutviklingsselskapet Toca Boca har gjort seg verdenskjente med sine apper, som blander lek med kreativ oppgaveløsing. Det Stockholm-baserte selskapet har per i dag laget 27 apper, som strekker seg fra Toca Kitchen 2 til Toca Nature. Tanken er at barna skal leke seg i en trygg og spennende verden, med varierte oppgaver og levende figurer. I Toca Nature skal småtassene for eksempel se hvordan dyrene oppfører seg, og skape landskap tilpasset dem.

Spillselskapet brenner for å lage digitale leketøy for barn, som stimulerer fantasien. Disse spillene har heller ingen kjøpsmuligheter innad i appen, eller ekstern reklame.

Finn barnas nye Toca Boca-favoritt hos Google Play eller App Store. Det finnes både betalte og gratis apper i serien.

 

Pili Pop: Språkkurs i engelsk

Anbefalt alder: 4 år og oppover.

Ivrer smårollingen etter å lære engelsk? Gi barnet ekstra motivasjon med appen Pili Pop. Spillet består av fire nivåer, med oppgaver satt til blant annet Mexico og Kenya. Gjennom ulike minispill lærer barnet gradvis mer engelsk. Hele spillet er laget på engelsk, så til å begynne med kan det være lurt å gi en innføring i hvordan de går frem. Likevel bør det ikke ta lang tid før de er godt tilvent brukergrensesnittet.

Les også: Elons store TV-guide

Pili Pop kombinerer lytte- og taleoppgaver. I førstnevnte må minsten finne frem til ordet fortelleren snakker om, mens taleoppgavene krever at barnet sier ordet i høyttaleren. Appen er kjent for å være enkel å bruke, og har mange morsomme oppgaver som gjør engelskopplæringen lekende lett.

Start engelskopplæringen nå – last ned Pili Pop fra App Store.

 

Minecraft: Pocket Edition: Lek og strategi

Anbefalt alder: 4 år og oppover.

Det verdenskjente spillet Minecraft tok PC-verdenen med storm, og har vært tilgjengelig som app siden 2011. Grunnprinsippet er enkelt: Plasser bokser for å bygge gjenstander, som etter hvert blir til alt fra slott til trær og større miljøer. Kanskje du vil bygge en landsby, en hule eller gigantiske verdener? Valget er ditt. Tanken er at du skal lage din egen verden. I Pocket Edition kan du også spille med flere personer over wi-fi.

Spillet består av to moduser: Survival og Creative. I førstnevnte må du skape ditt eget område med begrensede ressurser, som du selv må samle inn. Her er det viktigste å beskytte seg mot de mange truslene, som for eksempel skumle figurer. Du kan også omgjøre ressurser til verktøy, eller utstyr til figuren din.

Creative-modusen setter i stedet bygging i sentrum, med fantasien som eneste begrensning. Her har du uendelig med ressurser, med natt- og dagmodus.

Gi barna en fantasiverden – last ned Minecraft: Pocket Edition fra Google Play og App Store for 69 kroner.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.