Internettradio – Et alternativ til DAB

Fortvilet over at det riksdekkende FM-nettet har slukket? Du har mest sannsynlig allerede utstyret du trenger for å høre radio over nettet.

 

DAB har forlengts tatt over for FM i landet, på tross av endel protester fra endel hold. Heldigvis finnes det et alternativ for deg som ikke vil ha DAB, i form av radio over nettet.

Internettradio hjemme

For å høre på radio hjemme, uten hverken FM- eller DAB-mottaker, trenger du en internetttilkobling. Det har de fleste i veggen allerede, og brorparten av norske hjem har også sitt eget trådløse WiFi-nettverk. Gjennom dette nettverket kan du høre på både nasjonal og internasjonal radio.

Les også: Slik fikser du dårlig DAB-mottak

Hvis du har en smart-TV kan det tenkes at radio over nettet er innebygget. Hvis ikke kan du gå veien via en datamaskin, et nettbrett eller mobiltelefonen din. Disse kobler du opp mot for eksempel stereoanlegget eller en trådløs høyttaler, og vipps så har du radio hvor enn i huset du måtte ønske. Selve sendingene finner du normalt på nettsidene til de forskjellige radiokanalene, eller via samlesider som nettradionorge.com.

 

Internettradio på farten

Som for så mye annet i dagens samfunn ligger nøkkelen til nettradio utenfor hjemmets vegger i mobiltelefonen din. Smarttelefoner er i praksis bærbare datamaskiner, og i dag finnes det svært få steder i landet der man ikke har dekning på mobilen. Med andre ord er nettradio via mobilen så og si alltid tilgjengelig.

Les også: Mangler du DAB i stua?

 

Normalt påløper det kostnader for datatrafikk når du hører på nettradio via mobilen, men enkelte aktører vurderer nå fri bruk av datatrafikk så lenge man bruker apper/nettsider knyttet til radio. Ellers må man regne med påløpt mobildatabruk, men det er ikke snakk om enorme mengder. Eksempelvis oppgir Radio-appen til NRK at den bruker ca. 90 MB i timen på å servere lyd over nettet til mobilen din. Reduserer du kvaliteten fra «høy» til «lav» reduseres dessuten dette til 60 MB. Ifølge undersøkelsene til Din side er disse tallene representative for de fleste andre radio-apper også.

Når det gjelder selve appene finnes det flerfoldige alternativer å velge mellom, både til iOS og Android. I henholdsvis Appstore og Google Play-butikken ligger egne aper fra store aktører som NRK, samt samleapper som tilbyr en lang rekke av nasjonale og/eller internasjonale kanaler.

Les også: Bedre TV-lyd med lydplanke

På mobilen har man også fordelen av å kunne installere andre musikkapper, eksempelvis streaming-apper som Spotify, slik at man har alt på ett sted.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris