Loading...

Hvorfor er en elektrisk vifte avkjølende?

Til forskjell fra et aircondition-anlegg tilfører ikke en vifte kald luft, den forflytter bare luften fra ett sted i rommet til et annet. Hvordan kan det da ha seg at viften er avkjølende?

 

For å finne svaret må vi se på biologien til oss mennesker, kombinert med fysikk og kjemi.

 

Sirkulasjon fjerner overskuddsvarme

For det første stemmer det ikke helt at luften ved viften har samme temperatur som hos deg. Helt inntil huden din blir nemlig luften varmet opp av kroppsvarmen din. Sirkulasjon av frisk luft utenfra gjør det lettere for kroppen din å bli kvitt denne overskuddsvarmen.

Les også: Airfryer – Saftige matretter uten olje

 

Varme kropper vil kvitte seg med vann

Sirkulasjonen bidrar i seg selv, men det er luftens evne til å oppta fuktighet som er hovedgrunnen bak viftenes avkjølende effekt. Den primære måten kroppen kvitter seg med varme på er nemlig gjennom svette.

Når det er varmt transporteres vann ut av kroppen gjennom porer i huden. På hudoverflaten fordamper så vannet. Det går med andre ord over fra å være flytende væske til gassform. Denne prosessen krever energi.

Les også: Ølboks-burgere og 4 andre herlige grilloppskrifter

 

Energiprinsippet i fysikken forteller oss at energi ikke kan skapes eller tilintetgjøres, men kun omdannes. Energien som trengs for å fordampe vannet hentes derfor fra kroppsvarmen din. På denne måten kjøler kroppen ned seg selv, og på varme dager pågår denne prosessen med eller uten en vifte i rommet. Med en vifte til stede får imidlerrtid kroppen din god drahjelp.

 

 

Vifter er avhengig av luftfuktigheten

Effektiviteten til kroppens fordampingsprosess er avhengig av luftfuktigheten i rommet. Rundt kroppen vil luftfuktigheten være høy, ettersom svette kontinuerlig fordampes.

Det er derfor viften er så avkjølende. Sirkulasjonen flytter hele tiden inn ny luft med lav luftfuktighet, som sørger for at kroppen langt mer effektivt kan kvitte seg med vannet og dermed overskuddsvarmen.

Les også: La kjøkkenviften være et blikkfang!

 

Når vifter ikke er nok

Blir luftfuktigheten for høy vil fordampelsesprosessen stoppe, ettersom luften allerede er mettet med fuktighet. Da forblir vannet på huden i flytende form og vil etterhvert begynne å renne. Ja, du begynner rett og slett å svette i ordets rette forstand.

Typiske eksempler er når du trener, soler deg eller tar en badstue. Kroppstemperaturen presses så høyt at kroppen ikke klarer å kvitte seg med vannet gjennom kun fordamping.

Når det er fuktig i luften vil en avfukter kunne gjøre viftene fine mer effektive. Se vår utvalg innen klimaprodukter her. Du kan også gå til anskaffelse av aircondition.

 

Du kan ikke bruker vifter i en badstue

Under trening og solbading kan vind fra naturen eller en elektrisk vifte hjelpe deg med å redusere svettingen. I en badstue nytter derimot ikke dette. Der er luftfuktigheten så høy at luften ikke kan absorbere svetten din. Faktisk vil det heller føles som du brenner deg når du vifter deg selv i en badstue. Bare prøv selv med hånda neste gang du er i en sauna.

Kilder: Illustrert vitenskap, Wikipedia

 

Gulvvifte Canvac CGF1403V
390 ,-
Gulvvifte for en hyggelig bris
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Gulvvifte Canvac CPF6420S
1490 ,-
Tårnvifte med 6 hastigheter
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Gulvvifte Canvac CPF4360S
749 ,-
Velg mellom tre ulike hastigheter (normal, naturlig eller søvn)
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker
Bordfvifte Canvac CBF1303V
349 ,-
Bordvifte som kjøler ned i varmen
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Noen butikker

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.