Hva må man tenke på ved kjøp av vaskemaskin?

Skal du kjøpe vaskemaskin? Da kan det være lurt å sjekke ut noen ting på forhånd, slik at du kan ta en så informert avgjørelse som mulig. Her er en grundig gjennomgang av det du bør tenke på før du skal velge deg din neste vaskemaskin.

 

Velg riktig for dine behov

Noe av det viktigste å tenke over når du skal kjøpe ny vaskemaskin er pris, størrelse, kapasitet og energieffektivitet. Hvilke av disse som er viktigst for deg, må du selv avgjøre. Kanskje du ønsker en billig maskin, og derfor kan ofre litt av kapasiteten? Eller kanskje du trenger en stor vaskemaskin, og derfor er villig til å betale litt mer? 

Begynn først med å avdekke behovene dine. For eksempel: Hvor ofte vasker du klær, og hvor stor er husholdningen? Er du en aktiv person som er mye ute, kanskje en maskin med utsatt start er noe for deg, slik at den er ferdig når du kommer hjem. Er plass et problem, finnes det mindre varianter som fortsatt får jobben gjort, og er du miljøbevisst, kan det være en idé å sjekke om modellen du ser på oppfyller miljø- og energikravene. Noen modeller har til og med egne program for deg med husdyr som røyter.  

Mål og tilpasning

Lite er kjedeligere enn å ha kjøpt vaskemaskin, for så å finne ut at den ikke passer der du vil ha den. Ta derfor mål av både høyde, bredde og dybde før du kjøper/bestiller din nye vaskemaskin. Vær også nøye med å sjekke målene på produktbeskrivelsen på maskinen du ser på, slik at du ser på nettomålene (uten emballasje). 

Hvor stor maskin du trenger, kommer an på hvor stor plass du har og hvor mye tøy du trenger å vaske av gangen. En standard vaskemaskin er som regel mellom 85 og 90 cm høy og mellom 45 og 60 cm bred. Utover dette finnes det både mindre og større varianter, alt ettersom hva du har plass til og trenger. 

En annen ting å ta i betraktning er at en vanlig vaskemaskin rommer omtrent 7 kg klær, som tilsvarer ca. 7 antrekk. Et laken veier ca. 0,5 kg, og et putetrett 200 g. Er dere en stor husholdning, kan det derfor være en idé å lete etter noe med litt større kapasitet. Bosch, Husqvarna, Whirlpool, Samsung, Grundig og Elvita har vaskemaskiner med plass helt opptil 12 kg, som tilsvarer ca. 12 antrekk. 

 

Toppmatet og frontmatet vaskemaskin

Vaskemaskiner finns i to hovedtyper; frontmatet og toppmatet. Toppmatet betyr at lokket er på toppen av maskinen, og at klærne dermed legges i via topplokket. En frontmatet maskin betyr at den har et rundt lokk på fremsiden, og at klærne legges inn gjennom dette. Det kan være ulike grunner til å velge det ene eller det andre: 

En toppmatet maskin tar som regel mindre gulvplass, omtrent 45x70 cm. En frontmatet maskin tar omtrent 60x60 cm. 

Dersom du derimot ønsker å spare gulvplass ved å stable en tørketrommel på vaskemaskinen, er frontmatet vaskemaskin det riktige valget. Men fortvil ikke – hvis du ikke har plass i høyden, men ønsker tørketrommel også, finnes det også kombinert vaskemaskin og tørketrommel. Da trenger du dessuten ikke å ta ut vasken mellom vask og tromling. To fluer i en smekk! 

 

Men hva med sentrifugering?

Sentrifugering er den mest energieffektive måten å få ut vann fra klærne. Det kan derfor være en fordel å skaffe en vaskemaskin med bra sentrifugeringshastighet. 

Sentrifugering handler om hvor mye fukt som er igjen i tøyet etter endt vask, og måles i hvor mange prosent fuktighet som er igjen. Vaskemaskinene sentrifugeringshastighet varierer, men ligger som regel på rundt 1000 til 1600 spinn i minuttet. De aller beste maskinene har en rotasjonshastighet på mellom 1400 og 1600. Her vil maskinens størrelse spille inn. Jo større trommel, desto større runde, og jo tørrere blir tøyet per runde.

Sentrifugering er den mest energibesparende tørkemetoden (bortsett fra å lufttørke den). Miljømessig er det en fordel å velge en vaskemaskin med sentrifugeringshastighet dersom du pleier å tørketromle. Å tørketromle tøy krever mye energi, men hvis tøyet allerede er litt tørt før tromling, kan du tørkletromle mindre. 

Velger du et kort program på vaskemaskinen, betyr det ofte mindre antall runder per minutt under sentrifugering. Klærne vil da bli mindre slitt – samtidig som det innebærer høy restfuktighet, altså at klærne tar lengre tid å tørke.

 

Vaskeprogram – hvilke bør man ha?

De fleste vaskemaskiner har flere programmer. De vanligste er hvitvask, kulørvask, finvask og ullvask. De fleste program kan kombineres med bl.a. forvask, ekstra skyll og sentrifugeringshastighet. 

Merket Woolmark Blue betyr at maskinen har fått Woolmark Blue-sertifisering fordi den kan vaske og tørke ull på en skånsom måte. Det betyr at den er uavhengig testet, og har vist seg å være like skånsom som håndvask. 

 

Energimerking

Energieffektiviteten på vaskemaskiner graderes fra G til A, der A er mest energieffektivt. På vaskemaskinens merkeetikett vises informasjonen om energi- og vannforbruk, sentrifugeringshastighet, kapasitet og lydnivå, som gjør det enkelt å sammenligne modellene mot hverandre. Når det er sagt; den beste måten å spare energi på er ved å vaske sjeldnere og fylle opp maskinen hver gang. 

Tips! En vaskemaskin er full når du bare får en hånd inn mellom toppen av kleshaugen og trommelen. Full maskin betyr mindre bruk, og både vann og energi spart.  

 

Installasjon

For at vaskemaskinen skal holde så lenge som den burde, i 10–15 år, bør all installasjon gjøres på en forsvarlig måte. Når det gjelder innstallering av elektriske maskiner i våtrom, trengs det alltid en sertifisert elektriker. Vaskemaskiner som er feilaktig installert, utgjør umiddelbar livsfare, og feil oppkobling til vann- og avløp kan også føre til vannskader på eiendommen. Tenk også på at dersom installeringen ikke er gjort av sertifisert personell, dekker ikke forsikringen eventuell vannlekkasje eller lignende. 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris