Loading...

Halloween-tips i siste liten

Halloween blir større og større i Norge for hvert år som går. Her har vi noen tips til enkel pynt og oppskrifter for deg som er litt seint ute!

 

Når er Halloween? 

Siden Halloween fortsatt er en relativt ny høytid i Norge er det mange som spør seg «når er Halloween i år?» Det enkle svaret er – den 31 oktober. I USA feires Halloween den 31 oktober hvert år, uansett om datoen faller på en hverdag eller i en helg. I Norge pleier man iblant å vente med feiring til helgen som er nærmest 31. Oktober – så det kan være en god idé å ha litt godteri hjemme i disse dager.

Les også: Skummelt gode Halloween-muffins

 

Halloween-håndverk og dekorasjoner

 

BRANNSIKKER HALLOWEENLYKT – STEG FOR STEG

Klart du skal ha et kult Halloween-gresskar med lys i! Sett ett led-lys i lykten så slipper du å uroe deg for at den kan begynne å brenne – da kan du heller være 100% tilstede og ha det hyggelig med familien istedenfor. 

 

Slik går du fram:

  1. Skjær av toppen på gresskaret og bruk det som lokk til lykten. Skjær ut lokket i ca 45 graders vinkel, slik at det blir større en hullet og derfor holder seg på plass.
  2. Grav ut gresskarets innmat og bruk det til en gresskarpai (se oppskrift lenger ned).
  3. Skjær ut øyne, nese og munn til gresskaret.
  4. Sett in et LED-lys.
  5. Plasser lykten utendør, for eksempel i hagen, på gårdsplassen eller på balkongen. (Om du har gresskaret innendørs i varmen, så må du huske på at den kan begynne å mugne etter et par dager).

 

LYSLENKE MED SPØKELSER

Pynt en lyslenke med spøkelser for å få en stemningsfull belysning til Halloween.

 

Du trenger:

  • hvite pappkopper eller plastkopper
  • Limpistol
  • Øyne som kan limes på
  • Lyslenke med små lys

Slik gjør går du fram: 

  1. Lag et lite hull i bunn av hver kopp – lyset skal akkurat gå an å få igjennom.
  2. lim fast øynene på koppene slik at de ser ut som spøkelser når de står med bunnen opp. Har du ingen øyne å lime på så kan du like gjerne tegne dem på med tusjpenn.
  3. Trykk lysene igjennom hullene i bunnet på koppene.
  4. Heng opp din lyslenke med spøkelser!

 

Les også: Bak enkle flaggermus-cupcakes til Halloween

 

Halloween-mat – enkle oppskrifter

 

Fylte paprikaer i stekeovn

En lett måte å Halloween-tilpasse fylte paprikaer er å skjære ut et ansikte i paprikaene, på samme måte som når du skjærer i en gresskarlykt. Skummelt, fancy og mettende!

 

Du trenger (4 prosjoner):

  • 8 paprikarer i valgfrie farger
  • 500 gram kjøttfdeig, vegetarkjøttdeig eller et annet vegetaralternativ
  • 1 stor gul løk, hakket i biter
  • 2 hvitløksfedd, presset
  • 2 dl ris, ferdigkokt
  • 1/2 klase cherrytomater (ca 400 g)
  • Olivenolje
  • Paprikapulver, salt og pepper

 

Slik går du fram:

  1. Skyll paprikaene og skjær av toppen til et lokk. Ta ut frøene og skjær forsiktig ut øyne, nese og munn, på paprikaen.
  2. Legg først paprikaene et par minutter i lett-saltet vann.
  3. Fres løken i solsikkeoljen i en stekepanne. Legg i kjøttdeig/vegetaralternativ og hvitløken når løken har myknet.
  4. Legg i den kokte risen og tomatene når kjøttdeigen/vegetaralternativet er gjennomstekt, smak det til med krydder og rør om.
  5. Finn frem en ovnsform og sett paprikaene på den. 
  6. Fyll paprikaene med kjøtt/vegetaralternativ-blandingen, og sett på paprikalokket. 
  7. Sett formen i oven på 200 grader. Paprikaene er ferdige etter en drøy halvtime.

 

SKUMLE MUMIEPØLSER TIL BARNA

Fylte paprikarer er meget gode – men det er kanskje ikke barnas absolutte favoritt. Før alt godteriet skal spises opp kan det derfor være godt med mumiepølser. Tenk: Et oppgradert og skumlere pinnebrød. 

 

Du trenger:

  • Grillpølser, vegetar eller kjøtt
  • Smørdeig
  • Egg
  • Ketchup eller sennep til øyne

 

Slik går du fram:

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Kjevle smørdeigen tynt og skjær den i tynne remser.
  3. Pakk inn smørdeigen rundt pølsene, la det være igjen et lite hull rundt øynene.
  4. Pensle dem inn med vispet egg.
  5. Legg mumiepølsene på bakepapir i ovnen med bakepapir i øynene i ca 15 minutter.
  6. Dekorer med to senneps- eller ketchupprikker som øyne.
  7. Så er det bare å mumse i vei!

 

SØTPOTETER STEKT I HONNING

Denne oppskriften er ”all the rage” i USA akkurat nå – og er er perfekt tilbehør til Halloween. Det passer bra sammen med for eksempel en chili eller på en bedd av ruccola eller grønnkål.

 

Du trenger (4 portioner):

  • 4 søtpoteter
  • ½ dl honning
  • ½ dl olivenolje
  • 2 tsk malt kanel eller en kryddmix av:
  • ½ tsk malt kanel
  • ½ tsk malt ingefær
  • 1 krm muskat
  • En knivsodd malt kryddernellik
  • Salt og pepper
  • 2 tsk fersk timian

 

Slik går du fram:

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Del søtpotetene i kuber eller båter og legg i en skål.
  3. Hell på honning, olje og krydder (alle bortsett fra timian) i skålen med søtpotetene og bland det sammen.
  4. Legg søtpotetene i en ildfast form eller på en form med bakepapir.
  5. Stek i ovnen i cirka en halvtime. Rør rund et par ganger i løpet av steketiden.
  6. Ta ut av ovnen og topp med timian.

 

Les også: 6 digge småretter du kan spise foran TV-en

 

GRESSKARPAI

Gresskarpai er en selvskreven dessert på Halloween. Bruk gresskarkjøttet som du tok ut fra gresskaret da du lagde lykten, som nevnt tidligere, som fyll. (Frøene kan du steke i en airfryer og spise som snacks.)

 

Du trenger:

Paideig:

  • 100 g smør
  • 3 dl mel
  • 2 ss vann

 

Fyllet:

  • 400 g gresskarkjøtt (For eksempel det som ble til overs da du lagde gresskarlykten)
  • 2 dl pisket krem
  • 1,5 dl sukker
  • ½ tsk malt ingefær
  • 3 egg
  • ½ tsk kanel 

 

Server med:

  • Pisket krem
  • Valgfritt syltetøy

 

Slik går du fram:

  1. Bland alle ingrediensene til paibunnen rask i en kjøkkenmaskin. 
  2. Trekk ut deigen i bunnen av en paiform og stikk deigen med en gaffel.
  3. Sett formen i kjøleskapet i en halvtime. 
  4. Sett ovnen på 200 grader.
  5. Forbak paibunnen i ovnen i et kvarter.
  6. Hakk gresskarkjøttet og kok det i vann til det er mykt (ca et kvarter).
  7. Hell ut vannet fra kjelen med gresskarkjøttet og bland det sammen med resten av ingrediensene til fyllet.
  8. Hell Fyllet i den forbakte paibunnen. 
  9. Bak gresskarpaien i den nedre delen av ovnen. Den er ferdig etter ca 50 minutter.

 

HALLOWEEN-KAKER 

Finns det er mer amerikansk kake enn brownies? Mest sannsynlig ikke. Dekorer dem med mumier, skjelett og spindelvev - og vipps så blir det Halloween-brownies. 

 

Du trenger (til ca 20 stykker): 
Deig:

  • 150 g smør
  • 1,5 dl kakao
  • 4 egg
  • 2 ½ dl sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2,5 dl hvetemel
  • 100 g mørk sjokolade

 

Glasur:

  • 4 dl melis
  • 2 ss vann
  • 5 dråper eddik

 

Slik går du fram:

  1. Sett ovnen på 175 grader
  2. Smelt smøret.
  3. Bland smør og kakao i en skål.
  4. Visp egg og sukker slik at blandingen blir luftig, gjerne med hjelp av en kjøkkenmaskin.
  5. Rør inn smør- og kakaoblandingen i med eggene og sukkeret.
  6. Hakk sjokoladen i små biter.
  7. Bland resten av ingrediensene inn i røren.
  8. Legg opp bakepapir i en langpanne, ca 20x30 cm stor, og hell i røren.
  9. Bak kaken i ca 25 minutter i ovnen.

 

Mens kaken er i ovnen lager du glasuren på følgende måte:

  1. Bland alla ingrediensene i en bolle.
  2. Visp dem sammen med en elektrisk visp helt til røren er jevn.
  3. Form glasuren på browniesen som av skjeletter, mumier og spindelvev. 
  4. Obs! Glasuren størkner efter cirka 20 minutter, så vent ikke for lenge med å dekorere browniesen.

 

FRUKT ER GODTERI

Nei, selvfølgelig er ikke frukt det samme som godteri, men det er jo ingen som sier at man ikke kan spise frukt på Halloween. Et tips som pleier å settes pris på av barna er å lage satsumaer eller klementiner om til skumle, små gresskar. Skriv på skallet med en giftfri tusjpenn. En garantert hit (i kombinasjon med litt godteri)!

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.