Guide til riktig lydanlegg

Alle hjemmets rom fortjener god lyd. Spørsmålet er hvilket system du skal velge. Lyd & Bilde gir sine beste tips.

 

Alle hjemmets rom fortjener god lyd. Spørsmålet er hvilket system du skal velge. Lyd & Bilde gir sine beste tips.

 

Valgmulighetene blir stadig flere når det kommer til lyd. Kablede eller innfelte lydanlegg har mange valgt å erstatte med trådløse høyttalere, som åpner for strømming fra blant annet Spotify eller Tidal.

Uansett hva du velger, råder sjefredaktør Lasse Svendsen hos Lyd & Bilde deg til å gå for et system som gir deg strømmemuligheter.

– Strømming har kommet for å bli. Er god lydkvalitet ekstra viktig, velger du høyttalere med wi-fi. Da kan du strømme i ukomprimert lydkvalitet med full båndbredde, og få samme kvalitet som på CD-er. Til forskjell vil bluetooth komprimere lyden, forteller han.

Les også: Bedre TV-lyd med lydplanke

 

Trådløst er enklest

I dag må du slettes ikke ha et gigantisk anlegg for å få god lydkvalitet. Trådløse høyttalere finnes i alle former, fasonger og prisklasser, og er ofte enklere å bruke.

– Trådløse anlegg kan kobles sammen av hvem som helst. Det er billigere og enklere, og kan kobles sammen av hvem som helst. Samtidig er det enklere for flere å koble seg til via sin enhet.

Har du flere trådløse høyttalere, kan du også bruke party-modusen. Da spiller du til alle via trådløst nett, der du styrer alt fra én app. Her finner du også en oversikt over tilgjengelige lydsystemer.

 

Lydsokkel gir mer bass

Bor du i en mindre leilighet i byen? Da kan det være en idé å velge en lydsokkel. De har mer bass og større indre volum enn en TV-planke, og kan enkelt kombineres med et stereopar av høyttalere for de musikkinteresserte.

Det må heller ikke være en kostbar affære.

– For 6-7000 kroner får du vanvittig god lyd, også til TV-en. De passer med en 30” stor TV, er rundt 10 cm tykk og passer fint til TV-en. Du burde også ha en bass, som kan settes under sofaen, sier Svendsen.

Ute etter en høyttaler på badet, soverommet eller kjøkkenbenken? Svendsen råder deg til å velge en liten, trådløs og kompakt variant.

Les også: Du er ikke så trygg på nett som du tror

 
 

Lyd for de minste og de eldste

Piper smårollingen etter en høyttaler? Svendsen tipser om de små Audio Pro-høyttalerne, til om lag 1200 kroner. De kommer i mange farger, og mobilen kobles til med ledning.

– Bærbare høyttalere er også et poeng her. Der har både JBL og Koss gode alternativer til rundt 3-400 kroner. Skal den bare stå på barnerommet, passer nok en Audio Pro bedre. Tenåringen får nok mer ut av store høyttalere med strømmemulighet, som gir mye trøkk og bass.

Men hva med bestemor og bestefar? Her bør du velge en høyttaler som er enkel å bruke, og aller helst en lydplanke hvis de ser mye på TV.

– De synes ofte det er greit å ha en løsning som funker både til TV og musikk, og da er lydplanken perfekt. Eventuelt kan du gå for en Geneva-lydsokkel, avslutter Svendsen. 

Se vårt utvalg av lydprodukter i nettbutikken eller ta turen innom din lokale forhandler så hjelper vi deg å finne rett produkt! 

 

 – Fortell så mye som mulig til selgeren

Selgeren i butikken klarer alltids å finne et godt system for deg. Dessverre er de ikke tankelesere – vet ikke du selv hva du har bruk for, vil det bli desto vanskeligere for dem å hjelpe deg.

– Hvis du bare vet at du skal ha lyd i hjemmet når du kommer i butikken, gjør du det vanskelig for alle parter. Tenk på hva du trenger – skal du ha to høyttalere du kan sette i hylla, som gir god lyd, har du allerede gitt noen gode alternativer. Ikke si at du bare vil ha lyd hjemme, tipser Svendsen.

Les også: Elons store TV-guide

 

Noen gode spørsmål du bør stille deg selv er:

  1. Hvor skal lydsystemet eller høyttalerne stå?
  2. Hvor ofte skal du bruke dem?
  3. Hvilken musikk skal du høre på?
  4. Skal det også brukes til TV?
  5. Hvor stort skal det være?
  6. Skal du kun spille trådløst?
  7. Hva er budsjettet?

 

– Det er stor forskjell på høyttalere til 1000 og 5000 kroner. Det er også mye som skiller høyttaleren du har på kjøkkenbenken og stua stasjonært. Vet du hva du skal bruke det til, er mye gjort.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris