Genialt, Elon – Kjøleskapet som reduserer matsvinn!

Et viktig grep for å redusere hvor mye mat man kaster, er å se på hvordan maten lagres. Med riktig kjøleskap holder maten seg god lenger. Mindre mat havner i søppelbøtten, og du slipper å kjøpe nytt for å erstatte det du har kastet.

 

Vi har alle opplevd det. Med rumlende mager åpner vi kjøleskapet, og blir møtt av lukten fra noe som forlengs burde vært kastet. Og kastes – det gjøres det! Enorme mengder mat havner i søppelbøtta hver eneste dag.

Faktisk skriver matsentralen.no at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. Problemet gjelder i aller høyeste grad også for Norge, hvor det kastes mer enn 450 000 tonn mat hvert år. Husholdninger står for nesten halvparten av totalen – 48 prosent!

 

Les også: 14 matvarer som IKKE skal i kjøleskapet

 

Det er lett å kritisere disse tallene. Vi vet det alle sammen – vi må skjerpe oss, men det er lett å gå i fella likevel. Det er lett å miste oversikten over alt du har i kjøleskapet. Det er lett å stoppe et sted på veien hjem en sen ettermiddag, og kjøpe noe som er raskere å tilberede.

Så hvordan skal vi klare å skjerpe oss? Hvordan kan matsvinnet reduseres? Et godt sted å starte er i selve kjøleskapet.

 

Opptil 3 ganger lenger holdbarhet

Grundig ønsker å være en del av løsningen. Derfor har de utviklet spennende teknologi til kjøleskapene sine, som bidrar til å redusere matsvinnet. Én av nyvinningene er FullFresh+, som sørger for perfekt temperatur og balansert luftfuktighet i grønnsaksskuffen. Dette gjøres ved hjelp av små ventilasjonshull som sikrer god gjennomstrømming av luft og hindrer kondensering. Da trives frukt og grønt mye bedre, og undersøkelsene viser at holdbarheten blir opptil tre ganger lenger sammenlignet med skap uten FullFresh+.

Og når holdbarheten er bedre, er det mer sannsynlig at du rekker å spise all maten før den blir dårlig.

 

VitaminZone simulerer dagslys på innsiden av kjøleskapet

De store matvareleverandørene bruker spesialutviklede lamper for å simulere sola i sine anlegg. Det gjør at mineralene i maten bevares bedre, og nå kan du få den samme teknologien hjemme! Grundig kaller løsningen VitaminZone, og i korte trekk er det snakk om innovative LED-lys som simulerer en naturlig døgnsyklus inne i skapet ditt. Dette holder maten fersk og fin, og før du spør – ja, lyset går fremdeles på hvis du åpner skapet på nattestid.

Les også: Genialt, Elon – Er dette tidenes smarteste stekeovn?

 

Smart teknologi til kjøleskapet øker holdbarheten på matvarene betraktelig.

 

Bedre holdbarhet for kjøtt, fisk og meieriprodukter

 

Et kjøleskap skal holde maks 4 grader, det er normen. Samtidig er det en kjensgjerning at mange matvarer egentlig vil ha det litt kaldere. Dette gjelder spesielt for kjøtt, fisk og meieriprodukter, samt ferdig tilberedt mat eller middagsrester. Grundigs løsning kalles Super Fresh Zone, en egen sone der temperaturen er like over frysepunktet. Det er midt i blinken for nettopp kjøtt, fisk og meieriprodukter. Resten av skapet holder de typiske 4 gradene, som er ideelt for andre typer matvarer.

 

Økt holdbarhet også i fryseren

Det er ikke bare mat fra kjøleskapet som havner på søppeldynga. Også frossen mat kastes i store kvanta. Ofte er man usikker på hvor lenge noe har ligget i fryseren, og da kaster man det for sikkerhetsskyld.

 

Les også: 9 tips: Slik vasker du kjøleskapet!

 

God merking kan løse dette problemet, men merkelapper er ikke nok hvis fryseren står på hytta eller et sted der temperaturen kryper under null grader. Termostaten i de fleste frysere vil da koble ut, og i løpet av noen timer er maten ødelagt. Derfor har Grundig utviklet en serie frysere og kombiskap med «Freezer Protection», som sørger for at fryseren fortsetter å virke helt ned til 15 kuldegrader.

 

Da kan du være sikker på at maten holder seg fin, og skulle det bli enda kaldere enn -15, ja da trenger du jo ikke fryser i det hele tatt.

 

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris