Fire herlige grillretter til 17. mai!

Grillmat på 17. mai er en tradisjon for mange, men du MÅ ikke servere burgere og pølser.

 

Mange nordmenn kompenserer for en kort sommer med intens grilling så lenge gradestokken er over 10 grader. Hvis du skal grille på 17. mai anbefaler vi en av disse variantene, som er hentet fra det rike biblioteket til nettstedet matprat.no.

 

Grillet entrecote med jordbærsalsa

Du trenger:(4 porsjoner) 4 biffer, 2ts salat, 2 ts olje, 1ts pepper.

Salsa: 1 kurv jordbær, ½dl rødløk, 1 jalapenjo, 2ss bladpersille, revet skall fra 1 lime, saften fra ½ lime, salt og pepper.

Du gjør: Krydre biffene med salt og pepper, og pensle dem inn med olje. Grill på direkte varme til kjøttsaft pipler ut. Snu og gjenta på motsatt side. La biffene hvile mens du blander de øvrige ingrediensene sammen til en nydelig jordbærsalsa.

Les også: 3 enkle desserter til 17. mai

 

Jordbærsalsa passer utmerket med grillet entrecote. Foto: Matprat.no

 

BBQ-grillspyd med ananassalsa

Du tregner:(8 porsjoner) 800g ytrefilet av svin, 1ts salt, 1/2ts pepper.

Marinade: 2 båter hvitløk, 40g ingefær, 3 røde chili, 2dl olje, saft og skall fra en båt sitron.

Ananassalsa: 1 frisk ananas, 2 vårløk, ½ rødløk, 1 potte koriander, 3ss olivenolje, 1/2ss sesamolje, saft og skal fra 1 ime, 4ss BBQ-saus, 1 pose tortillachips, salt og pepper.

Du gjør: Finhakk hvitløk, ingefær og 1 chili, som blandes med olje, sitronskall og sitronsaft. Bland sammen ingrediensene til marianaden og skjær kjøttet i passende store biter. La bitene ligge i marinaden mens du lager salsaen.

Til salsaen må du fjerne skall og den harde kjernen fra ananasen. Skjær den så opp i små biter og bland sammen med vårløk i ringer, finhakket chili, rødløk og grovhakket koriander. Disse ingrediensene blandes med olivenolje, sesamolje, lime (saft og finrevet skall) og salt.

Grill kjøttet på spyd i direkte varme i 2-3 minutter. Snu dem ofte for jevn steking. Pensle til slutt med BBQ-saus.

Les også: 7 annerledes uteleker til 17. mai

 

Grillspyd er ikke bare gode på smak, de er også enkle å spise for eksempel stående. Foto: Matprat.no

 

Foliepakke på bål eller grill

Du trenger:(2 porsjoner) 1 kyllingfilet, 1 gulrot, 2 poteter, 2 skiver rød paprika, 2ss fluytende margarin, 1/2 ts paprikapulver, 1/2ts salt, 1/2 pepper.

Du gjør:Skjær opp kylling og grønnsaker i skiver. Vend alt sammen i flytende maragrin og krydre dem med paprikapulver, salt og pepper over et ark aluminiumsfolie. Pakk inn retten i foliet og stek på grillen i ca. 10 minutter (evt. 8-10 minutter på bål).

 

Ikke alle grillretter må grilles direkte på risten. Foto: Matprat.no

 

Grillet kyllingfilet med vannmelonsalat

Du trenger:(4 porsjoner) 4 kyllingfilleter, 1ss olje, 1ts salt, 1/2ts pepper.

Vannmelonsalat: ½ vannmelon, revet skall fra 2 lime, saft fra 1 lime, 2ts brunt perlesukker, 2ss finhakket mynte, 2ss olje, 1/2ts salt, 1/4ts pepper.

Du gjør:Fjern skallet på vannmelonen og kutt opp i middels store terninger. Bland med skall og saft fra lime i en bolle sammen med sukker og mynte. Spe på olje, salt og pepper mens du rører om. Sett blandingen i kjøleskapet mens du griller kyllingen.

Før de grilles krydres filetene med salt og pepper og pensles med olje. Grill så på direkte varme i ca. 2 minutter. Deretter flyttes kyllingen over på indirekte varme. Stek videre med steketermometer til temperaturen når 68 grader.

Les også: Nydelig Pavlova til 17. mai

 

Frisk opp den klassiske kyllingfileten med vannmelonsalat. Foto: Matprat.no

 

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris