Elons store TV-guide: Hva må du vite?

Jungelen av TVer, begreper og ulike muligheter blir stadig tettere og vanskeligere å navigere. Derfor har vi gjort et forsøk på å vise vei, slik at du kan finne frem til det som passer best for deg.

 

For å rydde opp, har vi sett nærmere på de vanligste bokstavkombinasjonene som 4K, QLED, OLED, LED og LCD, samt nyttige tips og forskjeller knyttet til AppleTV og Chromecast.

Må alle ha smart-TV?

Det korte svaret på dette er naturligvis nei. Alle har faktisk ikke behov for at TVen er koblet til internett, eller trenger tilgang på spill- og strømme-apper. Kanskje TV-tittingen er begrenset til nyhetssendingene klokken 19.00 og 21.00? Eller kanskje du liker best å spille av underholdningen fra en bluray- eller DVD-spiller. Det er også vanlig at TVen som står på hytta, eller ender opp på hybelen til studenten, er mer enn bra nok så lenge den viser et bilde med god nok oppløsning.

Les også: Gode tips til bedre inneklima

Det er imidlertid en grunn til at nesten alle fjernsyn på markedet er smarte. Den viktigste er selvfølgelig alle mulighetene forbundet med å være på nett. Det er også verdt å merke seg at selv om TVen din kan kobles til internett, er du ikke nødt til å gjøre det.

Når du har bestemt deg for smart eller ikke smart, er det på tide å velge skjermtype. Vi har sortert de mest vanlige nedenfor.

 

Hva er LED?

En LED-skjerm lyses opp av LED-pærer (light emitting diode), og er mer strømsparende enn den tradisjonelle LCD-skjermen. Den baserer seg på samme teknologi, men LED-TVen har mange pærer der LCD benytter kun én. Dette gir bedre lysstyrke og et mer livaktig bilde.

 

Hva er OLED?

En OLED-skjerm skiller seg ut fordi den ikke trenger baklys for å vise bildet. I stedet består skjermen av millioner av bittesmå dioder (over 30 millioner for en 4K-skjerm), som er sine egne lyskilder.

Hver eneste piksel på skjermen dannes ved hjelp av fire slike dioder – rød, grønn blå og hvit. Disse samarbeider om vise alle mulige farger i spekteret. Diodene er laget av karbonbasert materiale, og kalles derfor “organic light-emiting diodes”, altså OLED.

Les også: Pulsklokke eller aktivitetsarmbånd?

En av fordelene med OLED-skjermer er at de gjengir sort bedre, ettersom en piksel med alle diodene er avslått vil fremstå som fullstendig svart. På tradisjonelle bakgrunnsbelyste LCD-skjermer blir sorte piksler ofte påvirket av pikslene rundt, fordi de deler samme lyskilde.

En annen fordel med OLED-skjermer er at de kan produseres mye tynnere, og at de er bøyelige nok til å kunne brukes til buede skjermer.

 

Hva er QLED?

Q-en i QLED står for Quantum Dot. Teknologien kommer fra giganten Samsung, og bygger på en syltynn film som legges oppå det LED-belyste bakpanelet til TVen.

Filmen består av bittesmå partikler med en størrelse mellom 2 og 10 nanometer. Hver av partiklene slipper kun gjennom lys med en gitt farge (bølgelengde), og på denne måten kan teknologien skille mellom over én milliard ulike farger! Denne forbedrede fargegjengivelsen er ekstra merkbar ved bruk av HDR.

Ved valg av OLED eller QLED, er du allerede såpass høyt oppe på TV-skalaen at oppløsning, bildeoppdatering og bildebehandling uansett vil være veldig bra. Hvis du velger å lete blant de rimeligere LED-TVene, kan det være lurt å sette seg litt inn hva som står på esken.

 

Hva med 4K, UHD, HDR og Hertz?

Når du står foran det store TV-valget, blir du nødt til å forholde deg til blant annet 4K og UHD. Dette handler om skjermens oppløsning, altså antall piksler (bildepunkter) TVen har. Ved 4K er forholdet 3860 piksler i bredden, og 2160 piksler i høyden. I dagens TV-marked er dette den nye “standarden”, og det produseres stadig mer innhold som gir deg utbytte av den høye oppløsningen. UHD handler også om oppløsning, og tar i bunn og grunn utgangspunkt i det samme som 4K.

 

HDR er en forkortelse for High Dynamic Range. Hvis TVen din har denne merkelappen, betyr det at den kan vise flere farger og sterkere kontraster. Når det kommer til Hertz, har vi vært gjennom et lite skifte. For med inntoget av høyere oppløsning og mer naturtro bilder, har snakket om Hertz (bildeoppdatering) havnet litt utenfor. Dette er imidlertid fortsatt veldig viktig, og da spesielt sammen med TVens bildebehandling. Sistnevnte varierer mellom både produsent og modell, så her bør du snakke med eksperten i butikken hvis du har spesifikke ønsker og behov.

 

AppleTV eller Chromecast?

Selv om de tradisjonelle kabel-TV-leverandørene har tatt store steg for å møte behovet til dagens TV-seere, er det mange som velger å bytte til AppleTV eller Google Chromecast. I overgangen er det ofte tidligere preferanser som veier tyngst. En familie som allerede har et flertall av Apple-produkter velger også Apple TV, mens en Android-basert husstand går for Chromecast.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris