Alternative bolle-oppskrifter til fastelavn

På søndag 27.februar er det fastelavn, og de aller fleste av oss forbinder denne dagen med boller, ikke sant?

 

Det er nesten ingen som klarer å motstå den deilige duften av nystekte boller som fyller et rom. Tradisjonelt er fastelavnsbollene fylt med syltetøy og krem, men i år tenkte vi å komme med noen tips til deg som vil prøve noe nytt! Hva med å teste den populære bakemetoden Tangzhong? Eller kanskje det frister med kremet mandelfyll? Vi besøkte nettsiden meny.no for å finne 3 gode, alternative bolleoppskrifter du kan bake til søndag.

Les også: 6 digge småretter du kan spise foran tv-en

 

Tangzhong-metoden

Den populære, asiatiske bakemetoden Tangzhong gir ekstra saftig gjærbakst og ekstra luftige boller. I tillegg til den gode smaken holder de seg ferske lenger. Metoden har tatt verden med storm – med god grunn! Disse bør du teste ut:

 

Bilde: Meny

INGREDIENSER:

  • 1 kg hvetemel
  • 7,5 dl helmelk
  • 2 ts kardemomme
  • 25 g gjær (eller 0,5 pose tørrgjær)
  • 200 g sukker
  • 1 stk egg
  • 200 g meierismør, romtemperert
  • 1 stk egg til pensling

FREMGANGSMÅTE:

  • Bland 4dl melk, 80g mel sammen med kardemomme i en kjele. Varm opp til ca. 65 grader mens du rører med en visp. Dette blir en litt tykk Tangzhong-jevning, som er viktig å avkjøle til romtemperatur, før den tilsettes de andre ingrediensene.
  • Smuldre inn gjør sammen med resten av melet, melken, sukker og egg og kjør med eltekrok på lav hastighet i ca. 10-15 minutter, til du har en smidig deig. Deigen skal være mer klissete enn en vanlig bolledeig.
  • Tilsett gradvis smør i terninger og elt videre til godt blandet.
  • Dekk bollen med plastfolie og sett til forheving i minst 1 time.
  • Ta litt mel på hendene og form deigen til boller. Merk at deigen er klissete så ikke rull slik du ville ha gjort med vanlige boller. Legg bollene på stekebrett med bakepapir og etterhev under plast eller kjøkkenhåndkle i ca. 1 time - til dobbel størrelse.
  • Pensle med sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Server gjerne med krem og syltetøy, og dryss toppen med melis!

 

Fastelavnsboller med mandelkrem (semlor)

 

Svenske fastelavnsboller, også kalt semlor er litt forskjellige fra de norske – istedenfor syltetøy har de en nydelig mandelkrem i fyllet! Her kommer en oppskrift på semlor, om du vil prøve å bake noe litt annerledes i år.

Les også: 10 fantastiske TV-serier fra 2021

 

Bilde: Meny

INGREDIENSER:

gir ca. 12-15 boller

Bolledeig

  • 600 gram hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 100 g sukker
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,5 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 100 g smør
  • 3 dl melk

Marsipanfyll

  • 6 dl kremfløte
  • 3 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 300 g marsipan
  • 1 dl melk

FREMGANGSMÅTE:

 

  • Bolledeig: Ha de tørre ingrediensene i en stor bakebolle og bland sammen.
  • Smelt smør sammen med melk i en kjele. Væsken skal være ca. 37 grader. Bland med de tørre ingrediensene og rør godt sammen.
  • Elt deigen godt til den er blank og smidig i kjøkkenmaskin med eltekrok, eller på melet bord.
  • Dekk deigen med plast og sett et lunt sted. Hev til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

 

  • Form boller: Velt den ferdighevede deigen ut på et bord, og elt den et par minutter. Del deigen i 12-15 like store emner og rull disse til boller.
  • Plasser dem på et stekebrett dekket med bakepapir og la dem etterheve 30 minutter.
  • Stek bollene på 225 grader midt i ovnen, i ca. 10 minutter.

 

  • Fyll til semlor: Pisk kremfløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem.
  • Varm opp melken i en kjele. Smuldre opp marsipanen og rør inn i melken til en jevn masse.

 

  • Lag semlor: Skjær toppen av bollene, og ta ut litt av innmaten av bunnen.
  • Fyll med marsipanmasse og masse pisket krem. Legg på lokket og dryss med melis!

 

Dekadente fastelavnsboller med sjokoladekrem

 

Er du kanskje en av de mange som elsker sjokolade? Da bør du teste ut denne dekadente oppskriften. Her kan du nemlig lage sjokoladekrem-fylte fastelavnsboller med bringebær og sjokoladetopping!

 

Bilde: Meny

INGREDIENSER:

gir ca. 15-20 boller

Bolledeig

  • 3 dl melk
  • 1 egg
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 ss kardemomme
  • 1 ts salt
  • 125 g smør (romtemperert)

Sjokoladekrem

  • 6 dl kremfløte
  • 4 ss sjokolademelkpulver
  • 200 g friske bringebær
  • 150 g lys kokesjokolade

FREMGANGSMÅTE:

 

  • Bolledeig: Ha melk og egg i en bakebolle og smuldre i gjæren. Bland sammen til gjæren er løst opp. Ha i sukker, hvetemel, kardemomme og salt. Elt i 10 minutter.
  • Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen slipper bollen og du kan «strekke» deigen uten av den ryker. Dette tar ytterligere ca 10-15 minutter.
  • Dekk deigen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i ca 45 minutter.
  • Velt den ferdighevede deigen ut på et bord, og elt den et par minutter. Del deigen i 15-20 like store emner og rull disse til boller.
  • Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. Dekk til bollene - la heve i 30 minutter.

 

  • Stek bollene: Pensle med pisket egg og stek på 225 grader midt i ovnen i ca. 10 minutter.

 

  • Sjokoladekrem: Pisk myk krem av fløte og smak til med sjokolademelkpulver eller kakao.
  • Smelt sjokoladen over vannbad. Del bollene i to, ha sjokoladekrem og bringebær på bunnen og sett på toppen.

 

Tips: Hell over smeltet sjokolade over bollene før du serverer dem

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris