Spar strøm og bevar miljøet med klesvasken

Moderne vaskemaskiner spiser aldri noen av sokkene, og de bruker stadig mindre strøm. Med disse tipsene skåner du både miljøet og lommeboka.

 

Dagens hvitevarer er langt mer energieffektive enn for bare noen år siden. Kjøleskapene bruker nesten like lite strøm som LED-lampene over kjøkkenbenken, og stadig flere kjøper miljøvennlige varmepumper. Det er en del av det grønne skiftet politikerne snakker om, og strømsparende tiltak lar seg også gjøre på badet.

Hvis du kjøper hvitevarer i energiklasse A+++ er du allerede godt i gang. Kombinerer du deretter dette med våre tips til den daglige klesvasken, er du plutselig en miljøbevisst hverdagshelt. Samtidig sparer du penger og du nyter fortsatt rent og velduftende tøy. Hva er vel bedre?

Les også: 4 tips som gjør vaskemaskinen mer effektiv

«Normalt skittent tøy blir rent selv på 30 grader, altså halvparten av det mange velger av gammel vane. Ofte er det heller ikke nødvendig med forvask, og et kortere vaskeprogram bruker naturligvis mindre strøm.»

1. Senk temperaturen og dropp forvask

Mesteparten av energien vaskemaskinen din bruker går til å varme opp vannet. Skal alle bakterier drepes må man velge minst 60 grader, men det er ikke slik at alt tøyet ditt trenger kjemisk rensing mellom hver bruk. Normalt skittent tøy blir rent selv på 30 grader, altså halvparten av det mange velger av gammel vane. Ofte er det heller ikke nødvendig med forvask, og et kortere vaskeprogram bruker naturligvis mindre strøm.

Unntaket her er plagg som et ekstra utsatt for bakterier, som undertøy, håndkler og sengetøy. Slike plagg bør vaskes på 60, og det er også bra for maskinen med en varm vask i ny og ne.

 

2. Fyll opp maskinen

Noen ganger søler man rødvin på penskjorta mellom julaften og 1. juledag. Da er panikkvasking berettiget, men i hverdagen bør man fylle opp maskinen for hver vask. En god tommelfingerregel et at maskinen er full hvis du kan plassere knyttneven øverst i trommelen uten å presse tøyet ned.

Samtidig er det viktig å ikke stappe maskinene fullere enn de har kapasitet til. Det kan være fristende å presse inn en ekstra bukse for å tømme hele skittentøyskurven, men da blir ikke plaggene skikkelig rene. Blir du nødt til å vaske de samme plaggene to ganger går vinningen opp i sentrifugeringen.

Les også: Hva betyr vaskesymbolene?

 

3. Bruk eco-modus og miljøvennlige vaskemidler 

Moderne vaskemaskiner har økonomimoduser som gjør vasken ren selv om strømforbruket reduseres. Samtidig er ikke strøm den eneste miljøfaktoren knyttet til vaskemaskiner, ettersom hver vask også skyller ut vaskemidlene du bruker. Å vaske uten slike midler gir dårlige resultatet, så trikset er å bruke produktene som skader naturen minst. Se etter produkter som er svane- eller NAFF-merket. Disse midlene er også mer skånsomme mot huden din, og uansett hva du velger bør du være nøye med dosseringen. Å bruke kilovis med pulver gjør ikke tøyet ekstra rent.

 

4. Dropp tørketrommel på sommeren

Om vinteren kan det være mer energieffektiv å bruke tørketrommelen enn klesstativet. Våte klær suger nemlig til seg varmen i et rom, slik at panelovnene må jobbe hardere. Om sommeren derimot er tørkesnora et bedre valg. Heng klærne ute og nyt den naturlige duften av sol og gress. Du sparer penger og sliter samtidig mindre på klærne dine.

Les også: Finn kjøleskapet som passer for deg

 

5. Ikke vask rene klær

Vær helt ærlig. Hender det at du vasker tøy som strengt tatt ikke er skittent? I dag vaskes klærne våre vesentlig oftere enn for bare noen tiår siden, og denne overdrevne rensligheten koster oss penger. Treningstøyet burde vaskes mellom hver økt, men t- skjortene kan mange av oss bruke en ekstra gang.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris