Saken er biff: Slik steker du kjøtt, kylling og fisk i panne

Med litt kunnskap og de riktige verktøyene blir måltidet perfekt hver eneste gang.

 

Kjøttet ble for tørt, skinnet er ikke sprøtt og det verste av alt, kyllingen er ikke gjennomstekt! Med mindre du er en proff kokk har dette skjedd deg, og det skjer alltid når man skal imponere. 

Fortvil dog ikke, redningen er her. Følg disse punktene og vi garanterer at middagen blir en suksess. 

Les også: 5 geniale frysertips

 

Slik steker du perfekt biff i panne  

  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca. 30 min før steking, det bør være romtemperert. 
  2. La stekepannen bli skikkelig varm før du legger i smøret. I mellomtiden tørker du kjøttet med kjøkkenpapir, slik at det blir helt tørt. Deretter krydrer du med salt og pepper. 
  3. Når smøret er nøttebrunt kan du legge kjøttet i pannen. 
  4. Ikke legg for mange biffer i stekepannen, da går temperaturen på pannen ned. 
  5. Stek biffen til den får en fin stekeskorpe, og snu den.
  6. Etter ønsket steketid, ta ut biffen. Nå skal den hvile. Tips: Biffen bør hvile halvparten av steketiden. Jo lengre kjøttet hviler jo mer gjennomstekt. 

Les også: 14 matvarer om IKKE skal i kjøleskap

 

Steketiden for biff på ca. 2 cm

  • Lite stekt: 1 min på hver side. 
  • Medium: 2 min på hver side til kjøttsaft begynner å piple ut.
  • Godt stekt: 4 minutter på hver side. 

Er du perfeksjonist kan et steketermometer komme godt med. Her gjelder følgende:

  • 55 °C = lite stekt
  • 60 °C = medium
  • 65 °C  – 70 °C = godt stekt

 

Slik steker du kyllingfilet i stekepannen  

  1. Kyllingfilet bør også være romtemperert før steking. Ta den ut av kjøleskapet ca.30 min før steking. Tørk av kjøttet med litt kjøkkenpapir og krydre. 
  2. Stek fileten i smør eller olje i en middels varm panne
  3. 2 min på hver side. Legg et lokk på stekepannen, skru ned varmen litt og la kyllingen ligge i 6-8 minutter. Har du ikke lokk, bruk aluminiumsfolie. 
  4. Kyllingfileter kommer ofte i ulike størrelser. Er du usikker på om fileten er gjennomstekt, skjær et snitt i kjøttet for å se om den er ferdig. 

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

 

Slik blir laksefileten perfekt stekt

  • Skru på stekeplata og vent til du har en middelsvarm panne. 
  • Bruk nøytral olje eller smør
  • Krydre 
  • Stek laksefileten 2-3 min på hver side. 

All kjøtt og fisk vil ettersteke litt etter steking, grunnet sin egen varme. Derfor er det viktig å legger proteinet på en rist eller ei fjøl etter steking. Da kommer det luft til både over og under. 

Og husk kjøtt eller fisk trenger ikke å være glovarmt så lenge tilbehøret er det. Kraft fra stekepannen lager dessuten basen for en nydelig saus. Lykke til og velbekomme! 

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris