Airfryer – Saftige matretter uten olje

Visste du at det finnes en enkel måte å lage saftig og knasende mat på uten å bruke olje? Ved hjelp av spennende teknologi kan du nemlig erstatte oljen med sirkulerende varmluft, og slik lage dine favorittretter på en litt sunnere måte. Apparatet heter airfryer, og har for alvor satt sin fot i det norske markedet de siste årene. Kanskje på tide å prøve? Her er det du må vite om airfryers.

Les også: Her er oppskriften som renser vaffeljernet!

Hvorfor airfryer?

Det finnes flere gode grunner til å velge en airfryer foran en tradisjonell frityrkoker. En av dem er at det er litt bedre for helsa. En airfryer krever ikke olje og unødvendig transfett for å lage god, knasende sprø og saftig mat. Slik blir måltidet litt bedre for kroppen, men med samme gode smak. Likevel kan det tilføre ekstra smak ved å ha litt valgfri olje rett på maten før du starter airfryeren, dersom du ønsker det. 

En annen fordel er at det tar kortere tid å tilberede maten, og at resultatet ofte blir jevnere, da den kontinuerlige luftstrømmen i det lukkede rommet gjør at alle deler av maten får samme behandling. 

Airfryeren har også flere bruksområder. I tillegg til å tilberede mat fra bunnen av, kan du også bruke den til å varme opp mat. Bare velg riktig temperatur og tid, og la den stå til den er gjennomvarm. 

En annen grunn er at den er mye enklere å håndtere enn en vanlig frityrkoker – den krever nemlig verken tømming eller påfylling av ny olje. Mange modeller kan til og med vaskes i oppvaskmaskinen, som gjør mengden etterarbeid minimalt. 

 

Hvilken airfryer skal du velge?

Valget av airfryer kan være vanskelig, men det finnes noen gode retningslinjer for å finne den rette.

  1. Finn ut av ditt behov. Hvor mange dere er i husholdningen kan si noe om hvor stor kapasitet du trenger. Airfryeren kommer i flere størrelser, med både en og to skuffer. Hvor stor du trenger, kommer an på mengden mat du skal lage. For en husholdning på 1–2 trenger kan man klare seg med en på 2 liter, som kan tilberede ca. 2 porsjoner. På Elon.no finnes airfryer helt opp til 5,4 liter, som egner seg for større familier. For store husholdninger kan OBH Nordica Actifry Genius være et godt valg, som er sortimentets største airfryer. 
  2. Velg en maskin med de trygghetsfunksjonene du ønsker. For eksempel kan automatisk avstenging være lurt dersom du har en hektisk hverdag. 
  3. Velg en maskin som er enkel å rengjøre. Da sparer du mye tid på etterarbeid. 

Utover dette kan prisen si noe om hva slags airfryer du skal kjøpe. Våre airfryers strekker seg fra 1490 kr til 2690 kr, og det finnes ulike størrelser og funksjoner i alle prisklassene. 

Enkel i alle ledd

En modell som skårer høyt på brukervennlighet, er OBH Nordicas ActiFry Genius. OBH Nordicas airfryers får ofte høy skår i både tester og av kundene, og ActiFry Genius er intet unntak. Den ble blant annet Aftonbladets testvinner i 2019, og ble hyllet for hvor enkel den er å bruke. Den har ni smarte programmer for alt fra fisk og kjøtt til pommes frites og desserter. Den kan dessuten både kjøres uten og med olje, og er enkel å rengjøre, da de fleste delene kan kjøres i oppvaskemaskinen. I Rån & Röns test skåret den også høyt, og fikk høyeste skår på både smak og hvor enkel den er å håndtere og rengjøre.   

Fra pommes frites til sjokolademuffins

Airfryeren er spesielt laget for at maten skal bli sprø på kort tid. Det gjøres ved at lufta sirkulerer raskere enn i en varmluftsovn. Det gjør også at det tar kortere tid å tilberede mat enn i en varmluftsovn. 

Men selv om mange forbinder airfryeren med mat som vanligvis frityrkokes, kan man tilberede det meste av mat i en airfryer – alt fra grønnsaker til sjokolademuffins. Likevel er nok det vi kjenner som fritert mat som er det vanligste å tilberede i en airfryer, da maten blir betydelig mindre fettrik enn vanlig. Pommes frites, løkringer, fish and chips, vårruller og frityrstekte reker er nok det vanligste, i og med at mange forbinder det med fritering. Men med en større modell kan du til og med tilberede hel kylling eller nok laks til hele familien. 

Slik gjør du det:

Men en airfryer blir de fleste oppskrifter blir raskere ferdig enn i vanlige apparater, da det lukkede systemet sørger for jevnere steking, og dermed også et jevnere stekeresultat. Fremgangsmåten er dessuten lekende lett.

  1. Legg ønskede ingredienser i skuffen, med fritt valg av krydder og annet tilbehør.
  2. Lukk skuffen og still inn antall grader med hjulet på toppen.
  3. Velg steketid på panelet på forsiden.  

Resten tar airfryeren seg av!

 

Slik lager du pommes frites i airfryer:

 

  1. Legg ønsket mengde fryste pommes frites i skuffen. Du trenger ikke å bruke olje.
  2. Skru på 180 grader og ca. 20 minutter. Husk å riste underveis. 
  3. Ta ut når de er gylne. 
Airfryer Elvita CLF5520S
1 590 ,-
Sunnere mat med Elvita frityrkoker med 8 forskjellige automatiske programmer
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Ikke tilgjengelig i butikk
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Airfryer OBH Nordica Easy Fry & Grill 3in1 Steam+
3 290 ,-
Den ultimate luftfrityrkokeren med stor kapasitet og multifunksjoner
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Ikke tilgjengelig i butikk
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Airfryer OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision 2in
2 490 ,-
Praktisk berøringsskjerm med åtte forhåndsinnstilte programmer
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Ikke tilgjengelig i butikk
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.
Frityrkoker Oleoclean Pro Digital Timer
1 590 ,-
Frityrkoker som filtrerer og renser oljen
Nett I butikklager I butikklager Ikke i din butikk Ikke tilgjengelig i butikk
Ønskeliste I ønskelisten din Du må logge inn eller registrere deg for å legge til produkter i ønskelisten.

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris