Så lenge holder maten seg i fryseren

Få mer ut av fryseren din. Vi gir deg svaret på hvor lenge forskjellige matvarer holder seg god i frossen tilstand, og deler våre beste frysetips.

 

Hvis du er flink til å merke maten i fryseren, blir det lett å vurdere om noe har ligget for lenge. En forutsetning er likevel at du faktisk vet hvor lenge forskjellige matvarer holder seg i fryseren. Her er fasiten.

Les også: 14 matvarer som IKKE skal i kjøleskapet

 

Hvor lenge holder kjøtt seg i fryseren?

  • Svinekjøtt, magert: 6 måneder
  • Svinekjøtt, fett: 3 måneder
  • Storfekjøtt: 10-12 måneder
  • Kalvekjøtt: 6 måneder
  • Lammekjøtt: 10-12 måneder
  • Reinsdyrkjøtt: 12+ måneder
  • Kylling: 4 måneder
  • Kalkun: 1-2 år
  • Kyllingkjøttdeig: 2 måneder
  • Medisterdeig: 3 måneder
  • Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 måneder
  • Pølser: 3 måneder
  • Spekemat: 6 måneder
  • Bacon: 1 måned

 

Smart frysetips #1: Du kan fjerne vond lukt fra sko/klær ved å fryse dem ned over natten.

 

Bacon holder seg overraskende dårlig i fryseren. Kun én måned!

 

Les også: 5 geniale frysertips

 

Hvor lenge holder fisk/sjømat seg i fryseren?

  • Fet fisk: 3 måneder
  • Mager fisk: 6 måneder
  • Flyndrefisker: 9 måneder
  • Hummer og krabbe: 6 måneder
  • Reker: 6 måneder
  • Andre skalldyr: 3-6 måneder
  • Muslinger/østers: 2-3 måneder

 

Smart frysetips #2 Hvis du fryser ned stearinlys før bruk varer de lengre.

 

Hvor lenge holde grønnsaker og frukt seg i fryseren?

  • Bønner: 12 måneder
  • Blomkål: 8-10 måneder
  • Brokkoli: 12 måneder
  • Mais: 12 måneder
  • Paprika: 6-8 måneder
  • Sopp: 3-4 måneder
  • Tomater: 12 måneder
  • Bær: 12+ måneder
  • Sitrusfrukter: 3 måneder
  • Annen frukt/grønnsaker: 8-12 måneder
  • Urter: 12 måneder

 

Smart frysetips #3 Dypfryste druer fungerer utmerket som forfriskende snacks.

 

Hvis du velger et fryseskap fremfor en boks, blir det enklere å holde oversikten. Dette forsterkes ytterligere hvis maten ligger i merkede bokser.

 

Les også:  14 ting du ikke visste kan vaskes i oppvaskmaskin

 

Noen nyttige frysetips til slutt

  1. Fryseren din bør holde minimum 18 minusgrader
  2. Du kan ikke redde ting som har gått ut på dato ved å fryse dem
  3. Bruk fryseposer og prøv å hindre luft i posene. Da bevares smak og saftighet best
  4. Matvarer med frostskader bør ikke spises
  5. Frysere uten automatisk defrost-funksjon bør avrimes jevnlig. Gjør det på vinteren når matvarene kan ligge utendørs i snøen.
  6. Ideell opptining foregår langsomt i kjøleskap
  7. Supper og gryteretter kan helt fint fryses, i 2-3 måneder

 

Smart frysetips #5 Går strømmen ofte hos deg? Plasser et glass med vann i fryseren, og legg en mynt oppå når vannet har frosset. Ved lengre strømbrudd vil myten si noe om hvor mye matvarene har tint. Er mynten for eksempel på bunnen av glasset, bør nok alt i fryseren kastes.

 

Kilder: kiwi.no, matprat.no,godt.no,popsugar.co.uk

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris