Lesernes beste stryketips!

Bruker du mye tid på stryking av skjorter og bluser? Vi spurte Facebook-følgerne våre om deres beste strykeråd.

 

Vi hopper rett ut i det med første tips

1. Bruk dampfunksjonen

Veldig mange rådet oss til å ta ut plaggene med litt restfuktighet igjen etter vask. Har du for eksempel en vaskemaskin med dampfunksjon, trenger du bare 15 minutter med dampprogrammet for å fjerne de verste rynkene. Da er selve strykejobben gjort på ett minutt. Har du ikke det, kan et dampstrykejern være en god investering. 

Les også: Slik velger du riktig strykejern

 

2. Isbiter i tørketrommelen?

Et par av dere har en mindre tradisjonell taktikk for å få strykefrie skjorter. Har du tørketrommel, er det kanskje verdt å prøve? Sleng inn 2-4 isbiter i tørketrommelen sammen med de rynkete plaggene, og vips så blir skjortene skrukkefrie!

 

3. Silkeplagg: Aluminiumsfolie

Silke er et sensitivt plagg, og bør behandles deretter. Et godt tips til strykingen er å bruke aluminiumsfolie på strykebrettet. Legg plagget oppå aluminiumsfolien, og hold strykejernet noen centimeter over plagget. Aluminiumsfolie reflekterer varmen, og med damp i tillegg rettes skrukker ut lett. Du kan også bruke en presseklut til ekstra sarte plagg.

 

4. Bunadskjorter

Flere av dere tipset oss om å fryse ned skjortene i fuktig tilstand etter vask. Da blir stoffet mer strykevillig til neste gang du skal bruke den, og du slipper å dynke skjorta i vann som du vanligvis må. Har du ikke stor nok fryser, må du ty til de velkjente teknikkene. Dynk skjorta i rent vann, og legg den i en tett plastpose i et par timer eller gjennom natten. Uansett metode, strekker du ut skjorten på strykebrettet etterpå og bruker dampfunksjonen. Bruk linprogrammet for linskjorter, og bomullsfunksjonen for bomull. Husk også å bevege jernet hele tiden, for å unngå sviflekker i stoffet.

Les også: Hva betyr vaskesymbolene?

 

5. Duker og gardiner

Frysertrikset kan også brukes for duker og gardiner. Flere meldte om fantastisk glatte duker med denne teknikken, som gjør stoffet mer håndterlig. Eventuelt kan du fukte stoffet før du stryker med dampstrykejernet. En våt ”kopphåndduk” kan også brukes for å få materialet ekstra glatt. Stearinflekker kan fjernes ved å bruke bakepapir når du stryker, da stearinen vil klebe seg til papiret.

 

6. Fjerning av folder

Er det mange folder i plagget? Da bør du stryke fra innerste punkt i folden, og utover.

 

7. Effektiv stryking

Orden i systemet er alfa og omega for effektiv stryking. Ikke legg alt i én haug. Sorter klærne etter stryketemperatur og materiale, så du slipper å gå frem og tilbake mellom temperaturer og programmer.

Les også: Slik stryker du bunadsskjorta

 

8. Rengjøring av jernet

For å rense strykejernet, kan du fukte en klut med eddik. Stryk kluten over det varme jernet, og strykejernet er rengjort.

 

9. God stemning = god hjelp?

La oss være ærlige: Veldig få synes det er gøy å stryke. Like fullt får man det ikke morsommere enn man gjør det til selv. Sett på yndlingsalbumet, la TV-en stå på i bakgrunnen eller ta strykingen mens du har noen på telefonen. Da går det mye fortere! Og skulle alt feile – da har som regel både mor og far noen gode tips for å få ut de verste skrukkene. Er du ekstra snill, tar de kanskje til og med jobben for deg? Lykke til!

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris