Kjøkkeninspirasjon og tips til kjøkkenet

Kjøkkenet er ikke bare et sted for matlaging og måltider. Her møtes vi for å sosialisere, gjøre lekser og mye mer. Kjøkkenet blir ofte omtalt som hjertet i huset og vil alltid være stedet hvor vi skaper verdifulle minner. Middagen er spesiell for mange, vi har da anledningen til å sette oss ned sammen rundt bordet og snakke om dagen.

Alle kjøkken er forskjellige, og det er også vi på smak og stil. Hvis du bygger et nytt kjøkken, er vårt tips å tilpasse kjøkkenet for harmoniske stunder. Enten du vil ha et tradisjonelt kjøkken, et moderne kjøkken eller et restaurantinspirert bistro-kjøkken, kan vi gi deg noen gode tips og råd for disse stilene. Bestikk og møbler valgt med kjærlighet gir deg et kjøkken der det er morsomt å både spise og lage mat.

Funksjonalitet og et fint stilinntrykk går hånd i hånd når det kommer til kjøkken. Hvitevarer og kjøkkenutstyr står for funksjonalitet, og du tilfører den hyggelige følelsen med velvalgte detaljer. Livet inkluderer både hverdag og fest, som skal gjenspeiles på kjøkkenet ditt, som derfor bør være både holdbart, robust og koselig.

Et rundt bord gir plass til mange og tar mindre plass

 

Spisestedet

Spisebordet og eventuelt spisestuen er en sentral og viktig del av både kjøkkenet og hjemmet. Her sosialiserer vi både for hverdag og fest.

 

LAMPE OVER SPISEBORDET

For å skape ekstra lys og hygge, kan du henge en taklampe omtrent 50-60 cm over spisebordet. Taklampen binder maten sammen og skaper et fint blikkfang.

Med en dimmer, eller kanskje smart belysning, kan du tilpasse lyset til anledningen - sterkt lys til matlaging, rengjøring og lekser, og nedtonet lys til den koselige middagen.

 

RUNDT BORD

Runde eller ovale bord skaper trivsel og nærhet. Med et rundt spisebord blir følelsen luftig fordi den tar mindre plass. Du unngår skarpe kanter, og det gir plass til flere sitteplasser. Du kan også ha øyekontakt med alle rundt bordet, noe som føles hyggelig og familiært. 

 

 

 

 

Dekk på fint på bordet

Friske blomster og lys ser bra ut på spisebordet hele åpret. Bruk alltid lave buketter og lys slik at dere kan se hverandre over bordet. Pynt gjerne etter årstid - det er bare fantasien som setter grensene.

Med levende batteridrevne lys kan du slappe av og kose deg i tilsvarende atmosfære som stearinslys gir. I tillegg kan du være sikkerp å at ingen uhell skjer om du forlater rommet en stund eller om noen nyskjerringe barnefingre er i nærheten. 

Noen batteridrevne lys har også innebygd timer slik at du kan bli møtt av tente lys når du kommer hjem. 

Ett lys og en liten bukett med blomster gjør mye for "kos-faktoren". Et vanlig vannglass fungerer fint som vase til en liten bukett blomster.

Hvitevarer med lavt støynivå er viktig om du bor trangt eller med små barn i hjemmet.

 

 

 

 

Åpen planløsning

Hvis ditt hjem har en åpen planløsning, er det verdifullt å ha en kjøkkenvifte, kjøleskap, fryser og oppvaskmaskin med lavt støynivå.

Det samme gjelder hvis du bor lite. Jo nærmere du er nærliggende rom, desto viktigere er det at maskinene holder et lavt støynivå slik at du ikke blir forstyrret av dem.
Det er desto viktigere om du har små barn som trenger å sove mens du gjør oppvasken eller lager mat.

En god målestokk av lydnivåer er å sammenlikne lyden med en normal ringetone, en normal ringetone er omtrent 60 dB.

La pene kjøkkenapparater stå fremme som en del av innredningen.

 

 

På kjøkkenbenken

Fokuser på å lage et godt arbeidsområde på kjøkkenet ditt. Hvis du bygger et nytt kjøkken, er et tips å bygge ut benkeplatene litt fra veggen for å få dypere arbeidsbenker. Da får du et sted å jobbe med favorittmaskinene dine foran deg.

Fine og bra kjøkkenapparater skaper liv. Hvis du har god arbeidsplass, er det fint å la for eksempel en fin brødrister eller kjøkkenmaskin stå foran og bli et blikkfang på benken.

Hvis du derimot har liten plass på kjøkkenbenken, vil du sannsynligvis ikke rote den til med store kjøkkenmaskiner. Da er det viktigere for deg å finne nette kjøkkenutstyr som kan lagres plasseffektivt i skap og skuffer.

 

 

 

Ved å gruppere tingene dine på kjøkkenbenken får du et koselig, men samtidig et ryddig utseende.

Fine kokebøker, urter og krydder er både praktisk og dekorativt å ha ved siden av komfyren din, eller kanskje på en tralle. Ikke plasser oljer for nær komfyren eller kokeplaten da de risikerer harskning fra varmen.

Bland naturlige materialer for et hyggelig uttrykk, treskjærebrett, salatbestikk av tre, etc. Plasser dem i en fin glasskrukke.

Grupper detaljene på kjøkkenbenken for et hyggelig utseende.

Ved kjøkkenbenken, komfyren og vasken er det funksjonsbelysning du skal ha.
Under kjøkkenskapene er det vanslig med lyslister.

 

 

 

Beslysning over benken

Over kjøkkenbenken trenger du spotbelysning i form av lysbelysning eller LED-lister.

Ved å legge belysning under veggskapene eliminerer du skygger som ellers kan komme fra veggskapene. Dette gir deg tilstrekkelig belysning for matlagingen eller det du jobber med.

Et varmt tips er å bruke dimbar benkebelysning. På denne måten kan du spare energi og møte de visuelle behovene til forskjellige mennesker. Dimmingen lar deg også lage stemningsbelysning når du ikke jobber på benken.

 

Kjøkkenøy

En kjøkkenøy er et fint suppliment til kjøkkenet. Det gjør kjøkkenet livlig og fint og du kan jobbe fritt fra alle retninger.
Kjøkkenøya er ofte stedet der mange bidrar til å lage mat. Det er en praktisk arbeidsflate som også kan romme kjøkkenutstyr og kjøkkentilbehør. Stekepanner, gryter og panner får god plass på en kjøkkenøy i skap eller hyller, samt bestikk og kjøkkensutstyr i skuffer. 

Du kan også bygge en vinkjøler på øya.

Sett opp noen barkrakker slik at kjøkkenøya også kan være et koselig sted å henge med mens maten tilberedes.

Hvis kjøkkenøya ikke har en innebygd platetopp og kjøkkenvifte, vil overflaten fortsatt være komplett med et "pan-rack" og / eller taklamper over. Bruk mindre taklamper eller vinduslamper der og større taklamper i spisestuen.

Kjøkkenøya er et perfekt sted å servere buffeen.

La kjøkkenøya bli en plass hvor alle kan bidra i matlagingen.

Produkter til innbyggingskjøkken

Det er fint å bygge inn hvitevarene, det gir en helhetlig følelse på kjøkkenet. Du er sannsynligvis allerede kjent med det faktum at du kan bygge inn platetopp, stekeovn og mikrobølgeovn på kjøkkenet.

I tillegg er det også oppvaskmaskiner, kjøleskap og frysere som kan bygges inn. Du supplerer disse med en kjøkkendør som er den samme som i resten av kjøkkenet ditt. Med innebygde produkter kan du derfor få et veldig stilig og ensartet inntrykk på kjøkkenet.

Mer inspirasjon til kjøkkenet

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris