Hva betyr forkortelsene?

Hva betyr forkortelsene?

Piksel: Bilde-element. En bildebrikke er satt sammen av flere millioner piksler som er lysfølsomme. Har annen farge eller lysstyrke enn bilde-elementet ved siden av. Et godt kompaktkamera har tre til fire megapiksler. De proffe speilreflekskameraene har mer. Dette betyr at du kan skrive ut større kopier, uten at det går nevneverdig utover skarpheten på bildene.

JPEG: Joint Photographic Experts Group. Effektiv komprimering for digitale bilder.

RAW, TIFF og JPEG: Lagringsformater for digitale bildefiler. En bildefil fra et 8 Mp kamera kan være 23-25 megabyte når det ikke er komprimert i enten RAW- eller TIFF-format. Til sammenligning er en bildefil lagret i JPEG-format ofte ikke større enn 6-7 MB eller mindre dersom filen lagres i mindre størrelse enn største oppløsning på bildesensoren.

ISO: Standard for lysfølsomhet på emulsjonsfilm. 100 ISO er lav følsomhet og krever mye lys, mens 800 ISO er høy følsomhet som krever mindre lys. Høy følsomhet passer til fotografering i skumring, men gir mer bildestøy enn lav følsomhet.

Kromatisk aberrasjon: Kan også kalles fargefeil eller kromafeil. Oppstår når fargenes bølgelengde brytes ulikt i objektivet. Kompakte digitalkameraer er særlig følsomme for kromatisk aberrasjon, som arter seg som en blålilla glorie rundt f.eks. grener på en busk eller gatelys mot himmelen.