Hvordan fungerer egentlig en vaskemaskin?

Vi tar en titt på et av husets mest nyttige redskaper – på innsiden.

 

dagens marked finnes mange forskjellige vaskemaskiner. Noen er mer avanserte enn andre, men selv de enkleste modellene takler både ulltøy og delikate plagg som bør kjøres på håndvask-program. Den grunnleggende oppbyggingen til en vaskemaskin er dessuten lik for de aller fleste modeller.

En typisk vaskemaskin i Norge mates med klær foran. De legges i en rund trommel som er dekket av små hull i sideveggene. Det man derimot ikke ser, er at denne trommelen er omsluttet av en annen trommel på baksiden.

Les også: 5 tips som gjør vaskemaskinen mer effektiv

Trommel inni en trommel

Denne ytre trommelen er fullstendig vanntett. Det er i praksis den ytre trommelen som fylles med vann når maskinen starter, men takket være hullene fylles også den indre trommelen samtidig. De samme hullene transporterer også fuktigheten ut under sentrifugering. Når den indre trommelen spinner hurtig presses vannet ut av klærne, gjennom hullene og ut i den ytre trommelen. Der renner vannet ned til bunnen og ut gjennom utslagsventilen. Ettersom utslagsslangen typisk er koblet til et rør et stykke opp på veggen starter en elektrisk pumpe under tømming.

Normalt er vaskemaskinen kun koblet til kaldtvann. I bunnen av den ytre trommelen sitter det nemlig et termostatregulert varmeapparat, som justerer temperaturen på vannet utfra hvilket vaskeprogram du har valgt.

 

Vaskeprogrammet bestemmer

Vaskeprogrammet regulerer også hvor mye vann som slippes inn i trommelen, hvor land tid vaskingen tar, hvor hurtig sentrifugeringen skal være og så videre. Et typisk program består av en forvask der klærne gjøres våte, før nytt vann med vaskemiddel skylles inn for å rense klærne. I selve vaskefasen roterer ikke trommelen like mye og ofte, da klærne skal rekke å ligge i bløt sammen med vaskemiddelet. Deretter skylles klærne med nytt rent, vann og for noen typer programmer gjentas hele prosessen før sentrifugeringen begynner.

Les også: Hva betyr vaskesymbolene?

På veggen til den indre trommelen er det montert armer som følger hele dybden til trommelen. Disse er der for løfte klærne et stykke opp mens trommelen roterer, slik at klærne snus og flytter på seg. Dette øker vaskeeffekten, og av samme grunn roterer ofte trommelen i begge retninger i løpet av et vaskeprogram.

 

 

Figur 1: De ulike komponentene på innsiden av en vaskemaskin.

 

Den indre trommelen i maskinen drives av en elektrisk motor, som er konstruert for å tåle et visst antall kilo. Dette står oppgitt på maskinen din. For å spare plass er vanligvis ikke motoren plassert i bunnen av trommelen, men heller på en av sidene. Kreften fra motoren overføres derfor til trommelens akse via en reim eller et kjede.

Les også: 5 grunner til å velge en vaskemaskin med autodoseering

Som regel er den indre trommelen montert via fjærer. På denne måten tar trommelen mot trykket og vibrasjonene fra tunge, våte klær som kastes mot veggene (særlig på starten av sentrifugeringsfasen) uten at den slår innpå den ytre trommelen.

Og verre er det ikke. Det finnes naturligvis mange små detaljer som skiller vaskemaskiner fra hverandre, men grunnprinsippet ligger i samspillet mellom den ytre og den indre trommelen.

 

I enkelte deler av verden, fortrinnsvis USA og Asia, fores klærne inn i maskinen fra toppen. Det er også noen eksempler på slike maskiner i det norske markedet, spesielt når man er inne på plassbesparende, mindre maskiner. I disse maskinene er den ytre trommelen montert horisontalt, altså med bunnen ned mot bakken, og den indre trommelen er ersattet med vifteblader som skyver klærne rundt.

Det finnes også toppforede modeller som likevel bruker en vertikalt monterte tromler. Slike maskiner har normalt en luke i den indre trommelen som må åpnes før man kan legge inn klærne.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris