Gode tips til bedre inneklima

Opplever du deler av hjemmet som kjølig eller fuktig? En luftfukter kan gjøre mye for å bedre situasjonen.

 

På vintertid er det flere av oss som sliter med plager på grunn av kulden, enten det er tørr hud, sprukne lepper eller tørt hår. Den kalde luften inneholder nemlig lite fuktighet, og påvirker oss mennesker så vel som møbler, planter og katter. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å bedre luftfuktigheten i hjemmet ditt på de kaldeste månedene.

 

Hva er anbefalt luftfuktighet?

Ifølge Inneklima er høy luftfuktighet et mye større problem i Norge enn tørr luft. Er luftfuktigheten for høy kan du se dette i form av kondens og fuktskader. Dette er ofte et større problem i kaldere rom, som for eksempel kjelleren. Det skyldes at kald luft tar til seg mindre vann enn varm luft. Resultaet er at vannet kondenserer mot kalde flater, fordi luften ikke makter å holde på fuktigheten. Den anbefalte luftfuktigheten burde generelt aldri overskride 50 prosent, og helst ligge på litt over 40 prosent. Da har både kroppen, møbler og boligen det bra, og du forhindrer samtidig bakterievekst og dannelse av støvmidd.

 

Hvorfor unngå tørr luftfuktighet?

På vinterhalvåret skrur vi opp den elektriske varmen, fyrer opp i peisen og holder oss varme. Det føles godt når vi kommer inn fra kulden, men er dessverre ikke like bra for verken parkett, tremøbler eller listverk. Er luftfuktigheten for lav, kan det nemlig resultere i sprekker i treverket. Luftfuktere kan være et godt alternativ for å bedre inneklimaet, uten å måtte gjøre drastiske endringer i boligen. Disse sprer vann ut i luften gjennom dyser, og sørger for at inneklimaet holder seg på riktig nivå. Det kan imidlertid være like skadelig for boligen med for høy luftfuktighet. Derfor anbefales det å bruke en luftfukter med innebygd fuktmåler, slik at du enkelt ser når luftfuktigheten er under/over anbefalt nivå.

 

Hvilke typer luftfuktere finnes?

Det finnes tre typer luftfuktere: Ultrasonisk, fordamper og kombinasjon. Kort forklart slipper ultrasoniske luftfuktere ut kald damp, mens fordampere lager varm damp. Kombinasjonsluftfuktere bruker begge. Så hva er best for ditt hjem?

 

Fordamper: Luftfuktere som slipper ut varm damp. Det sikrer at alle bakterier og støvmidd blir drept, og er hakket rimeligere i bruk. Husk imidlertid at mindre barn og dyr kan komme borti dampen, som i verste fall kan føre til skader.

Ultrasonisk: Sender kald damp ut i rommet. Disse luftfukterne bruker en metallskive til å vibrere med en ultrasonisk frekvens, som river vannmolekylene fra vannet. Deretter blir fuktigheten sendt ut som kald damp. Lager lite lyd og er et grønnere alternativ til fordampere.

Kombinasjon: Kan slippe ut kald og varm damp, slik at du selv velger hvordan du fukter luften.

 

5 tips til bedre inneklima

Har du allerede investert i en luftfukter, men ser ikke effekten? Da kan det være andre faktorer med i bildet. Vi nordmenn tilbringer mest tid innendørs, og da er vi avhengige av godt inneklima for å unngå plager som for eksempel hodepine, tretthet og hoste. Det er også avgjørende for å bedre situasjonen for allergikere eller deg med astma. Noen tommelfingerregler er:

  1. God ventilasjon og hyppig gjennomlufting.
  2. Holde innetemperaturen på 20-22 plussgrader.
  3. Støvsug ofte, og bruk støvsugere med HEPA-filter. Tørre rengjøringsmetoder er ofte mer effektive for å forhindre at støv sprer seg i rommet.
  4. Vask minst en gang i uken, og rist tepper samtidig.
  5. Børst av eventuelle husdyr før de kommer inn i stuen eller kjøkkenet etter en tur ute, for å unngå at de tar med støv inn.

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris