5 grunner til å velge en vaskemaskin med automatisk dosering

En vaskemaskin som selv bestemmer mengden vaskemiddel, er ikke overdådig luksus for latsabber. Det er lettvint, så absolutt, men også veldig smart!

 

Svar oss på dette: Du står på vaskerommet og skal sette på en halvfull vaskemaskin. Du venter vanligvis til den er full, men akkurat denne gangen må du få klærne rene og tørre til i morgen tidlig.

Er du helt sikker på hvor mye vaske- og skyllemiddel som er passe mengde? Har du tenkt på hva som skjer med klærne hvis du bruker for lite eller for mye? Hvis vaskemaskinen din har automatisk dosering trenger du ikke tenke på det.

Les også: 5 tips som gjør vaskemaskinen mer effektiv

 

1 Med automatisk dosering trenger du ikke gjette med vaskemiddelet

Electrolux fører flere modeller med smart selvdosering. Systemet kalles AutoDose, og det jobber sammen med et annet system kalt SensiCare:

– SensiCare-systemet registrerer mengde tøy i trommelen i løpet av de første 30 sekunder av vasken. Man kan si at maskinen «veier» tøyet for riktig dosering av såpe og skyllemiddel. Dette sørger også for at vasketiden blir riktig i henhold til mengden tøy, slik at man blant annet unngår overvasking når man vasker lite tøy, forklarer Leif Eliassen Neksum, Training Manger hos Electrolux Home Products Norway AS.

 

2 Selvdosering er bedre for miljøet

Vaskemidler inneholder giftige stoffer, og mange bruker altfor mye av dem. Ettersom systemer som AutoDose forhindrer at flere kjemikalier enn absolutt nødvendig skylles ut i løpet av en vask, er de et miljøvennlig alternativ. AutoDose-maskiner er dessuten moderne maskiner som både er strømgjerrige og har lavt vannforbruk.

 

Bruker du for mye vaskemiddel vil fargene falme i løpet av kort tid. I tillegg blir hvitt fort grått hvis du bruker for lite såpe.

 

Les også: Hva betyr vaskesymbolene?

3 Klærne holder seg fine lenger og bevarer fargene

Feil dosering av vaskemiddel påvirker både stoffet og fargene på klærne dine. Hvis du bruker for mye vaskemiddel slites tøyet og fargene raskere, og faktisk kan også for lite vaskemiddel påvirke fargene:

– Overdosering går utover kvaliteten på tøyet, både når det gjelder rivebestandighet og bleking, utdyper Eliassen Neksum. – Og når det gjelder underdosering har mange av oss opplevd at de hvite skjortene ikke var like hvite etter noen vask. Det slipper du med AutoDose.

 

AutoDose-maskinene har også manuelle kamre, som eksempelvis kan brukes til spesialsåpe for ull.

 

4 Autodosering er lettvint

Når du først har gått over til en vaskemaksin med autodosering, er det vanskelig å gå tilbake. Før måtte du fylle på vaskemiddel hver gang, og gjerne gjette litt på hvor mye du egentlig trengte. Nå holder det å fylle opp tanken ca. hver 20. vask, og så går resten av seg selv.

Les også: Hvordan fungerer en vaskemaskin?

– Responsen på AutoDose-systemet har vært over all forventning. Folk etterspør et enkelt system hvor man ikke trenger å tenke på overdosering av såpe og skyllemiddel. Her gjør maskinen all jobb, og passer på at tøyet blir tatt vare på og ikke blir ødelagt, sier Eliassen Neksum.

 

5 Du kan styre vaskemaskinen med telefonen!

AutoDose-systemet har sin egen app til mobiltelefonen din. Den gir deg blant annet oversikt over hvor mye vaskemiddel som er igjen i tanken, perfekt hvis du står i butikken og er usikker på om du trenger mer.

– Siden det er ett kammer for såpe og ett for tøymykner, må man velge om man skal ha såpe for hvitvask eller for farget tøy i tanken. Med appen kan man imidlertid sette det opp slik at man for eksempel har såpe for hvitvask i såpetanken, og såpe for farget vask i skyllemiddeltanken. Når du velger vaskeprogram kommuniserer appen med maskinen, slik at riktig såpe benyttes. I de tilfeller man ønsker tøymykner doserer man dette manuelt i beholderen i front, avslutter Eliassen Neksum.

 

 

 

Vil du vite mer om de nye energimerkingene? Klikk her.

Medlemspris